Distilleerderij: Teeling
Regio: Ierland
Fles: Teeling Blackpitts
Kleur: zonlicht
ABV: 46%

Om de 15e verjaardag van Belgisch importeur The Nectar wat luister bij te zetten, werd een degustatiebox met niet minder dan 24 samples (én proefglas) samengesteld. Ik kreeg zulk een box toegestuurd door Drankenshop Broekmans (waarvoor dank!) met de vraag om de inhoud kort te bespreken. Vandaag (her)proeven we de Teeling Blackpitts, de geturfde (55ppm) Ierse whiskey uit Dublin, waarvan de naam een verwijzing is naar een historische wijk in Dublin, waar destijds vele mouterijen te vinden waren. Hij rijpte op ex-bourbon en sauternesvaten.

Neus: Zoet op vanille en sinaasschillen met karamel en kruidnagel, opgesmukt met een rokerig randje als van een pas gedoofd vreugdevuur op het strand.

Smaak: Ananas op de BBQ, een stoofpotje van peer en appel met een mooie zoete toets als van bloemenhoning. Het geheel is gewikkeld in een mooi rokerig jasje. De rook wordt midpalate plots dominant, wat mijn mond lekker warm maakt.

Finish: De afdronk is lang en erg bevredigend en eindigt in een verrassend, maar erg aangenaam zilt element.

Zou het aan de batch kunnen liggen? Deze valt mij stukken beter mee dan toen ik hem eerder proefde. Hier te koop.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).