Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Diageo Special Releases 2020

Aankondigingen Posted on 30/08/2020 16:05

Yup, het is weer die tijd van het jaar. De Special Releases van Diageo komen er aan. Het blijft voor veel whiskyliefhebbers toch wel een hoogtepunt op de jaarlijkse whiskykalender en dit al sinds 2002. Vorig jaar was er wel wat consternatie toen het huis koos voor een totaal nieuwe verpakking. Het thema ‘Rare by Nature’ wordt dit jaar gewoon verder gezet.

Dat er wederom geen Port Ellen en Brora aan te pas komen is ondertussen genoegzaam bekend. Brora wordt bewaard voor de heropening van de distilleerderij (er werd wel een 40-jarige uitgebracht); van Port Ellen worden in aanloop van de heropening drie speciale releases uitgebracht onder de noemer ‘Untold Stories’. De eerste twee (‘The Spirit Safe’ & ‘9 Rogue Casks’) zijn al op de markt.

Maar helaas is ook de Caol Ila er dit jaar opnieuw niet bij, is er wederom geen grain te bespeuren en ook geen surprise bottling zoals de Collectivum XXVIII uit 2017 of the Cladach uit 2018.

Sterker nog: de line-up is – op ééntje na – een copy/paste van vorig jaar, zij het wel van andere distillatiejaren, leeftijden en alcoholpercentages. Enkel de Singleton of Glen Ord werd vervangen door een Singleton of Dufftown, maar dat is niet bepaald wereldschokkend.

De enige vast waarde, de malt die er al sinds het begin elk jaar bij is, is de alomgeprezen Lagavulin 12 years old.

Dr Craig Wilson, de Master Blender bij Diageo die momenteel verantwoordelijk is voor de Special Releases, koos voor deze zeer vergelijkbaar range omwille van het feit dat ze vorig jaar zo’n succes waren. Nou.

Ziehier de line-up van 2020, met de gesuggereerde retailprijs in pond:

Cardhu 11-Year-Old

ABV: 56.0%
Region: Speyside
Cask: From refill, new, and ex-bourbon American oak
RRSP £85

Cragganmore 20-Year-Old

ABV: 55.8%
Region: Speyside
Cask: From refill casks and new fresh-charred casks.
£130

Dalwhinnie 30-Year-Old

ABV: 51.9%
Region:  Highland
Cask: From refill hogsheads
No. bottles available: 6,978
£550

Lagavulin 12-Year-Old

ABV: 56.4%
Region: Islay
Cask: From refill American oak casks
£125

Mortlach 21-Year-Old

ABV: 56.9%
Region: Speyside
Cask: From Pedro Ximenez & Oloroso Sherry seasoned casks
No. bottles available: 7,692
£575

Pittyvaich 30-Year-Old

ABV: 50.8%
Region: Speyside
Cask: From first fill ex-bourbon casks
No. bottles available: 7,056
£400

Talisker 8-Year-Old

ABV: 57.9%
Region: Isle of Skye
Cask: From pot-still Caribbean rum casks.
£90

The Singleton of Dufftown 17-Year-Old

ABV: 55.1%
Region: Highland
Cask: Matured only in refill American oak hogsheads.
£110

De Cragganmore is – in tegenstelling tot die van vorig jaar – niet geturfd. Terug naar de roots, dus. De Pittyvaich, wederom uit 1989, verschijnt voor het derde jaar op rij en is er eentje waar ik erg naar uitkijk. Voor Talisker grijpen ze terug naar een jonge vintage, maar met een zoete twist. Het is de eerste Talisker ooit die een finish kreeg op Caraïbische rumvaten. Wedden dat die het eerst uitverkoopt?

Verwacht wordt dat de Special Releases medio september in de winkels zullen arriveren. U mag zich binnenkort aan tasting notes verwachten op dit blog.Asta Morris Virtual Summer Tasting

Events Posted on 30/08/2020 06:09

Ik was één van de 100 gelukkigen die een sample setje te pakken kreeg voor de Asta Morris Virtual Summer Tasting die Bert organiseerde. Op woensdag 26 augustus was het zover. Zotte Bert ging online via Zoom en liet ons genieten van 5 releases: 3 whisky’s onder het Asta Morris label en twee rum onder het Rasta Morris label.

Het hoeft niet te verbazen dat er vele bekende gezichten waren.

En leuk was het feit dat er best wat interactie was, zowel via video als via de chatfunctie.

Macduff 8 Year Old 2012, cask #AM020, 58%, 233 bts

Deze Macduff die zit nog maar twee maand op fles. Hij werd gebotteld van een PX-sherryvat. Ik krijg vooral appels op de neus in een pannetje met flink wat bakboter en besprenkeld met kaneel, wat sultanas en pomelo. Dit is lekker zoet op de neus. Mooi olieachtig en tikkeltje pikant, maar wel lekker zoet, waardoor het ook op smaak een dessertje wordt. In de afdronk krijg ik zelfs een beetje Engelse drop.

Dit juweeltje, dat Bert zelf liet versnijden naar 58% (want zat op zo’n 63%!), kost zo’n 65 EUR. Ik vind dat belachelijk weinig…

Glenallachie 11 Year Old 2008, cask #AM147, 56%, 724 bts

Deze distilleerderij was lange tijd een nobele onbekende, maar sinds Billy Walker ze enkele jaren geleden aanschafte en onmiddellijk aan de slag ging om een core-range samen te stellen, geniet ze een plotse, wereldwijde bekendheid. Dit sherryvat werd door Bert aangekocht vlak voor Billy Walker de scepter overnam. Deze dram doet me op de neus in eerste instantie aan de herfst denken. Jaffa Cakes, honing en herfstbladeren. Op smaak is hij verrassend pikant op gember en witte peper met wat zoethout, maar de honing en het fruit zorgen voor voldoende zoetigheid. De afdronk is lang, warm en het beste onderdeel van deze malt.

Kostprijs: 90 EUR. Ik heb weinig ervaring met Glenallachie (of moet dat tegenwoordig GlenAllachie zijn?), maar deze is wel erg lekker.

Glentauchers 24 Year Old 1996, cask #AM139, 49.7%, 186 bts

Mooie, fruitige neus – quasi-tropisch met wat banaan en mango – maar tegelijkertijd ook speels snoeperig op Haribo beertjes. Mooie, florale toets met wat vers afgereden gras. Perzik uit blik! En een karrenvracht aan vanille. Dit is een heerlijke neus. Op smaak evolueert dat richting gekonfijt fruit, met leuke waxy toetsen (bijenwas) en citrusfruit (mandarijnen op kop). De afdronk is kruidig op appelsien.

Hoewel 170 EUR niet goedkoop is, is dit toch een fles die op het verlanglijstje gaat. Wat een absolute topper!

Foursquare 13 Year Old 2007, cask #RM023, 61.7%, 239 bts

De melasse die zij bij Foursquare op Barbados gebruiken is afkomstig van Guyana. De distilleerderij maakt gebruik van zowel pot stills als column still. Deze rum ruikt naar tabaksbladeren, kersen, pruimen en ananas op de barbecue. Heerlijk. Banaan en appelsien, maar flink gekruid met nootmuskaat en eucalyptus. Wordt wat exotisch, zelfs. Kokosnoot? Yup. Donkerzoete finish op flink wat eucalyptus. Ik vind hem erg goed en de alcohol is perfect geïntegreerd.

125 EUR voor deze kanjer. Heerlijk dessertje.

Bielle 8 Year Old 2011, cask #RM021, 52.8%, 258 bts

Hoera, weer een Bielle! Hier heb ik goeie ervaring mee, hoewel de enige Bielle die ik al geproefd heb die van Rasta Morris zijn. Mokatine, appelsien, appels, citroengras, plakkaatverf en de stal van een lama! Op smaak flink wat leder en zoethout, cuberdons en bloemsuiker. De afdronk mocht iets langer, maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Dit is absolute top.

Hier tel je zo’n 145 EUR voor neer. I care not. Die gaat in de barkast.

Ja, ik wist op voorhand dat deze tasting een toppertje ging worden, maar zelfs mijn verwachtingen werden overtroffen. En na de tasting was er ruimschoots voldoende tijd om nog wat na te praten, ondanks het feit dat het van op afstand was, voelde dit aan als samen in de kroeg nog een pintje pakken. Maar toen vonden Bert en consoorten het nodig om Auchentoshan grapjes te beginnen maken, dus kon ik niet anders dan op te stappen… grapje!

Bedankt Bert, het was, zoals verwacht, absolute top! En erg leuk om zoveel bekende gezichten te zien. Voor herhaling vatbaar, hoor.

May the Malt be with you!