Yup, het is weer die tijd van het jaar. De Special Releases van Diageo komen er aan. Het blijft voor veel whiskyliefhebbers toch wel een hoogtepunt op de jaarlijkse whiskykalender en dit al sinds 2002. Vorig jaar was er wel wat consternatie toen het huis koos voor een totaal nieuwe verpakking. Het thema ‘Rare by Nature’ wordt dit jaar gewoon verder gezet.

Dat er wederom geen Port Ellen en Brora aan te pas komen is ondertussen genoegzaam bekend. Brora wordt bewaard voor de heropening van de distilleerderij (er werd wel een 40-jarige uitgebracht); van Port Ellen worden in aanloop van de heropening drie speciale releases uitgebracht onder de noemer ‘Untold Stories’. De eerste twee (‘The Spirit Safe’ & ‘9 Rogue Casks’) zijn al op de markt.

Maar helaas is ook de Caol Ila er dit jaar opnieuw niet bij, is er wederom geen grain te bespeuren en ook geen surprise bottling zoals de Collectivum XXVIII uit 2017 of the Cladach uit 2018.

Sterker nog: de line-up is – op ééntje na – een copy/paste van vorig jaar, zij het wel van andere distillatiejaren, leeftijden en alcoholpercentages. Enkel de Singleton of Glen Ord werd vervangen door een Singleton of Dufftown, maar dat is niet bepaald wereldschokkend.

De enige vast waarde, de malt die er al sinds het begin elk jaar bij is, is de alomgeprezen Lagavulin 12 years old.

Dr Craig Wilson, de Master Blender bij Diageo die momenteel verantwoordelijk is voor de Special Releases, koos voor deze zeer vergelijkbaar range omwille van het feit dat ze vorig jaar zo’n succes waren. Nou.

Ziehier de line-up van 2020, met de gesuggereerde retailprijs in pond:

Cardhu 11-Year-Old

ABV: 56.0%
Region: Speyside
Cask: From refill, new, and ex-bourbon American oak
RRSP £85

Cragganmore 20-Year-Old

ABV: 55.8%
Region: Speyside
Cask: From refill casks and new fresh-charred casks.
£130

Dalwhinnie 30-Year-Old

ABV: 51.9%
Region:  Highland
Cask: From refill hogsheads
No. bottles available: 6,978
£550

Lagavulin 12-Year-Old

ABV: 56.4%
Region: Islay
Cask: From refill American oak casks
£125

Mortlach 21-Year-Old

ABV: 56.9%
Region: Speyside
Cask: From Pedro Ximenez & Oloroso Sherry seasoned casks
No. bottles available: 7,692
£575

Pittyvaich 30-Year-Old

ABV: 50.8%
Region: Speyside
Cask: From first fill ex-bourbon casks
No. bottles available: 7,056
£400

Talisker 8-Year-Old

ABV: 57.9%
Region: Isle of Skye
Cask: From pot-still Caribbean rum casks.
£90

The Singleton of Dufftown 17-Year-Old

ABV: 55.1%
Region: Highland
Cask: Matured only in refill American oak hogsheads.
£110

De Cragganmore is – in tegenstelling tot die van vorig jaar – niet geturfd. Terug naar de roots, dus. De Pittyvaich, wederom uit 1989, verschijnt voor het derde jaar op rij en is er eentje waar ik erg naar uitkijk. Voor Talisker grijpen ze terug naar een jonge vintage, maar met een zoete twist. Het is de eerste Talisker ooit die een finish kreeg op Caraïbische rumvaten. Wedden dat die het eerst uitverkoopt?

Verwacht wordt dat de Special Releases medio september in de winkels zullen arriveren. U mag zich binnenkort aan tasting notes verwachten op dit blog.