Ik was één van de 100 gelukkigen die een sample setje te pakken kreeg voor de Asta Morris Virtual Summer Tasting die Bert organiseerde. Op woensdag 26 augustus was het zover. Zotte Bert ging online via Zoom en liet ons genieten van 5 releases: 3 whisky’s onder het Asta Morris label en twee rum onder het Rasta Morris label.

Het hoeft niet te verbazen dat er vele bekende gezichten waren.

En leuk was het feit dat er best wat interactie was, zowel via video als via de chatfunctie.

Macduff 8 Year Old 2012, cask #AM020, 58%, 233 bts

Deze Macduff die zit nog maar twee maand op fles. Hij werd gebotteld van een PX-sherryvat. Ik krijg vooral appels op de neus in een pannetje met flink wat bakboter en besprenkeld met kaneel, wat sultanas en pomelo. Dit is lekker zoet op de neus. Mooi olieachtig en tikkeltje pikant, maar wel lekker zoet, waardoor het ook op smaak een dessertje wordt. In de afdronk krijg ik zelfs een beetje Engelse drop.

Dit juweeltje, dat Bert zelf liet versnijden naar 58% (want zat op zo’n 63%!), kost zo’n 65 EUR. Ik vind dat belachelijk weinig…

Glenallachie 11 Year Old 2008, cask #AM147, 56%, 724 bts

Deze distilleerderij was lange tijd een nobele onbekende, maar sinds Billy Walker ze enkele jaren geleden aanschafte en onmiddellijk aan de slag ging om een core-range samen te stellen, geniet ze een plotse, wereldwijde bekendheid. Dit sherryvat werd door Bert aangekocht vlak voor Billy Walker de scepter overnam. Deze dram doet me op de neus in eerste instantie aan de herfst denken. Jaffa Cakes, honing en herfstbladeren. Op smaak is hij verrassend pikant op gember en witte peper met wat zoethout, maar de honing en het fruit zorgen voor voldoende zoetigheid. De afdronk is lang, warm en het beste onderdeel van deze malt.

Kostprijs: 90 EUR. Ik heb weinig ervaring met Glenallachie (of moet dat tegenwoordig GlenAllachie zijn?), maar deze is wel erg lekker.

Glentauchers 24 Year Old 1996, cask #AM139, 49.7%, 186 bts

Mooie, fruitige neus – quasi-tropisch met wat banaan en mango – maar tegelijkertijd ook speels snoeperig op Haribo beertjes. Mooie, florale toets met wat vers afgereden gras. Perzik uit blik! En een karrenvracht aan vanille. Dit is een heerlijke neus. Op smaak evolueert dat richting gekonfijt fruit, met leuke waxy toetsen (bijenwas) en citrusfruit (mandarijnen op kop). De afdronk is kruidig op appelsien.

Hoewel 170 EUR niet goedkoop is, is dit toch een fles die op het verlanglijstje gaat. Wat een absolute topper!

Foursquare 13 Year Old 2007, cask #RM023, 61.7%, 239 bts

De melasse die zij bij Foursquare op Barbados gebruiken is afkomstig van Guyana. De distilleerderij maakt gebruik van zowel pot stills als column still. Deze rum ruikt naar tabaksbladeren, kersen, pruimen en ananas op de barbecue. Heerlijk. Banaan en appelsien, maar flink gekruid met nootmuskaat en eucalyptus. Wordt wat exotisch, zelfs. Kokosnoot? Yup. Donkerzoete finish op flink wat eucalyptus. Ik vind hem erg goed en de alcohol is perfect geïntegreerd.

125 EUR voor deze kanjer. Heerlijk dessertje.

Bielle 8 Year Old 2011, cask #RM021, 52.8%, 258 bts

Hoera, weer een Bielle! Hier heb ik goeie ervaring mee, hoewel de enige Bielle die ik al geproefd heb die van Rasta Morris zijn. Mokatine, appelsien, appels, citroengras, plakkaatverf en de stal van een lama! Op smaak flink wat leder en zoethout, cuberdons en bloemsuiker. De afdronk mocht iets langer, maar ik laat het niet aan mijn hart komen. Dit is absolute top.

Hier tel je zo’n 145 EUR voor neer. I care not. Die gaat in de barkast.

Ja, ik wist op voorhand dat deze tasting een toppertje ging worden, maar zelfs mijn verwachtingen werden overtroffen. En na de tasting was er ruimschoots voldoende tijd om nog wat na te praten, ondanks het feit dat het van op afstand was, voelde dit aan als samen in de kroeg nog een pintje pakken. Maar toen vonden Bert en consoorten het nodig om Auchentoshan grapjes te beginnen maken, dus kon ik niet anders dan op te stappen… grapje!

Bedankt Bert, het was, zoals verwacht, absolute top! En erg leuk om zoveel bekende gezichten te zien. Voor herhaling vatbaar, hoor.

May the Malt be with you!