Brouwerij: Brouwerij De Ranke
Regio: België
Fles: Tack’Tomin, 750ml
Kleur: roodbruin
ABV: 9.5%

Tomintoul

Na al die geweldige Tack’whisky biertjes had Johan de smaak duidelijk te pakken. En hij heeft duidelijk ook toegang gevonden tot een aantal goeie vaten (ik beken dat ik zeer benieuwd ben waar hij die vandaan heeft), want er volgden al snel nog een heleboel bieren. U kon die de afgelopen dagen allemaal ontdekken op mijn blog. De vriendelijke bezieler Johan zakte zelf af naar Gentbrugge om in hoogsteigen persoon al die biertjes te komen afzetten. Ik moest ze maar eens op mijn gemak proeven. Dat deed ik dan ook met plezier. Maar nu ben ik helaas aan de laatste gekomen. Deze Tack’Tomin is een donker bier van Brouwerij De Ranke uit Dottignies dat gerijpt heeft op een voormalig bourbonvat van Tomintoul. Gebrouwen in maart 2019 en na 5 maanden op vat in augustus 2019 gebotteld. Opgelet: deze heeft erg veel last van oversaturatie, dus hou minstens twee glazen bij de hand om één en ander op te vangen… Hij spuit werkelijk uit het glas alsof ik met de fles heb geschud. Met een beetje geluk hou ik er ééntje over… u bent bij deze gewaarschuwd. Roodbruin met een beige kraag met kleine belletjes die snel verdwijnen en een dun laagje op het bier laten staan.

Vooreerst zoet op kersen – doet me heel even aan Rodenbach denken – maar wordt al snel wat zoetzuur en een tikkeltje umami. Pompelmoes en een rauwe biefstuk – ik ben niet aan het zeveren! Het is even wennen, maar aan het eind van de rit vind ik het toch lekker ruiken.

Hij komt wel fris en zoet binnen. Heeft slechts een beetje carbonatie (over, moet ik zeggen, na zijn onstuimige start) en drink vlotjes weg. Zoet op karamel, kersen en ander rood fruit en dan flink wat chocolade. De umami toets is op smaak spoorloos, wat ik niet erg vind.

Van een finish is hier amper sprake.

Een flinke doordrinker, maar met enige voorzichtigheid en voorbereiding te openen (ik kan het niet genoeg herhalen). Ik heb begrepen dat Johan ondertussen naarstig aan het werk is om een nieuwe reeks te lanceren. Ik begin alvast te watertanden.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).