Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Tack’biertjes beschikbaar!

Aankondigingen Posted on 11/06/2020 16:17

Beste vrienden,

De afgelopen week konden jullie uitgebreid kennis maken met de verschillende op whiskyvaten gerijpte biertjes die Johan Tack creëerde in samenwerking met de brouwerijen Gulden Spoor, De Feniks, De Meester en De Ranke.

Ik kreeg op Facebook en Instagram flink wat reactie van jullie en ben dan ook verheugd dat ik jullie kan melden dat er nog beschikbaar zijn!

Ik zet ze hier nog even op een rijtje, 8 bieren in flesjes van 33cl en 1 bier in een fles van 75cl.

De kleine flesjes komen op 4 EUR per stuk, de grote fles komt op 9 EUR per stuk (hier zijn eventuele kosten voor verzending/levering niet inbegrepen). Maar wie goed opgelet heeft, weet dat de grote fles van Tack’Tomin wat last heeft van oversaturatie. Om dat te compenseren biedt Johan er een tweede gratis bij aan.

Wie rap kan tellen zit op 41 EUR, maar voor het gemak ronden we af op 40 EUR indien je ze alle 9+1 in één Tack’Pretpakket bestelt. U zal het zich niet beklagen, met deze zomerse temperaturen.

Brouwerij: Gulden Spoor – Fles: Tack’Aran II, 330ml – ABV: 11.8%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Ard, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Led, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouweri De Feniks – Fles: Tack’Truan, 330ml – ABV: 10%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Livet, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’More, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Nich, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Meester – Fles: Tack’Lish, 330ml – ABV: 14.8%
Brouwerij: Brouwerij De Ranke – Fles: Tack’Tomin, 750ml – ABV: 9.5%

Ter verduidelijking: u kan NIET bij mij bestellen, maar wel rechtstreeks bij Johan Tack zelve. U kan dan ook met hem verzending/levering afspreken. En niet vergeten: je krijgt er een gratis Tack’Tomin van 75cl bij indien je het hele pretpakket bestelt.

Hiervoor stuur je een mailtje naar tack.willy@skynet.be. Johan zal dan zelf contact nemen met jullie.

Noot: ik verdien hier niks mee (en wil dat ook niet), maar geef jullie graag de mogelijkheid om deze lekkere craft-biertjes, die nergens in de handel verkrijgbaar zijn, zelf aan de lippen te zetten. Ik heb er alleszins van erg van genoten.

Grijp je kans en laat het smaken!

May the Malt be with you!Bier: Tack’Tomin

Tasting Notes Posted on 11/06/2020 06:10

Brouwerij: Brouwerij De Ranke
Regio: België
Fles: Tack’Tomin, 750ml
Kleur: roodbruin
ABV: 9.5%

Tomintoul

Na al die geweldige Tack’whisky biertjes had Johan de smaak duidelijk te pakken. En hij heeft duidelijk ook toegang gevonden tot een aantal goeie vaten (ik beken dat ik zeer benieuwd ben waar hij die vandaan heeft), want er volgden al snel nog een heleboel bieren. U kon die de afgelopen dagen allemaal ontdekken op mijn blog. De vriendelijke bezieler Johan zakte zelf af naar Gentbrugge om in hoogsteigen persoon al die biertjes te komen afzetten. Ik moest ze maar eens op mijn gemak proeven. Dat deed ik dan ook met plezier. Maar nu ben ik helaas aan de laatste gekomen. Deze Tack’Tomin is een donker bier van Brouwerij De Ranke uit Dottignies dat gerijpt heeft op een voormalig bourbonvat van Tomintoul. Gebrouwen in maart 2019 en na 5 maanden op vat in augustus 2019 gebotteld. Opgelet: deze heeft erg veel last van oversaturatie, dus hou minstens twee glazen bij de hand om één en ander op te vangen… Hij spuit werkelijk uit het glas alsof ik met de fles heb geschud. Met een beetje geluk hou ik er ééntje over… u bent bij deze gewaarschuwd. Roodbruin met een beige kraag met kleine belletjes die snel verdwijnen en een dun laagje op het bier laten staan.

Vooreerst zoet op kersen – doet me heel even aan Rodenbach denken – maar wordt al snel wat zoetzuur en een tikkeltje umami. Pompelmoes en een rauwe biefstuk – ik ben niet aan het zeveren! Het is even wennen, maar aan het eind van de rit vind ik het toch lekker ruiken.

Hij komt wel fris en zoet binnen. Heeft slechts een beetje carbonatie (over, moet ik zeggen, na zijn onstuimige start) en drink vlotjes weg. Zoet op karamel, kersen en ander rood fruit en dan flink wat chocolade. De umami toets is op smaak spoorloos, wat ik niet erg vind.

Van een finish is hier amper sprake.

Een flinke doordrinker, maar met enige voorzichtigheid en voorbereiding te openen (ik kan het niet genoeg herhalen). Ik heb begrepen dat Johan ondertussen naarstig aan het werk is om een nieuwe reeks te lanceren. Ik begin alvast te watertanden.

Geproefd door Mark Dermul op 02-05-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).