Brouwerij: Brouweri De Feniks
Regio: België
Fles: Tack’Ard, 330ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Ardmore

Brouwerij De Feniks staat bekend om zijn bieren op maat. Dat inspireerde Johan Tack om eens te gaan praten met Bram Neudt – ook wel bekend als BramBrass – om een Imperial Stout te laten brouwen die dan op verschillende types whiskyvaten kon rijpen. Ik kreeg de eer zowel het basisbier te proeven als de drie gerijpte whiskybieren: Tack’Ard, Tack’Led en Tack’Truan. Beginnen doen we met de Tack’Ard die, zoals u al kon vermoeden, 4 maanden gerijpt heeft op een voormalig vat van de Ardmore distilleerderij. Hij schenkt gitzwart met een dikke, donkerbruine kraag met kleine belletjes. Hij blijft geweldig lang op het bier staan, wat voor een zeer smakelijk uitzicht zorgt.

Frisse, zoetzure neus op rood fruit zoals aardbeien en aalbessen met een grondige ondertoon van turf en vermolmd hout. Koude koffie en mokka en zelfs iets van sojasaus.

Dankzij een goeie carbonatie gaat hij vlotjes binnen. Het is nochtans een stevige jongen met zijn 10%. Daarom komt hij tegelijkertijd wel een beetje boozy over, als u begrijpt wat ik bedoel. De bijdrage van het whiskyvat lijkt mij (maar wat weet ik er van?) eerder beperkt. Ik denk dat ik iets van woodsmoke of turf krijg, maar ik kan het mij evengoed inbeelden. Maar who cares? Dit is gewoon erg lekker.

De afdronk evolueert van zoet naar bitter, alsof ik net een kop koffie met flink wat chicorei binnen heb. Mijn mond plakt er van.

Deze Tack’Ard is een typische stout met alle kenmerken van dien, met een frisse carbonatie, waardoor hij (iets te) makkelijk naar binnen kapt. Hij ging wel perfect mij mijn gemarineerde kippenboutjes op de barbecue!

Geproefd door Mark Dermul op 26-04-2020
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).