Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Win Your Gin

Aankondigingen Posted on di, augustus 01, 2017 20:12:04

We hebben zopas onze tweede gin – Interludium – aangekondigd. Vanaf 1 augustus zijn er 50 flessen beschikbaar en we gaan er van uit dat ze – net als de vorige release – snel de deur zullen uit zijn. Je moet er dus snel bij zijn als je hem op de kop wil tikken.

Maar… je kan de gin ook gewoon winnen!

U leest het goed: u kan een unieke fles van onze tweede gin winnen!

Mark’s nieuwe hobby – hydro-dipping – leverde een unieke fles op, die we afvulden met onze Interludium II. En jij kan hem winnen. Het enige wat je moet doen is een foto van deze (of de vorige) fles gin posten op onze Facebookpagina. Vergeet niet jezelf te taggen zodat we weten wie de eigenaar van de foto is.

De leukste foto wordt door Mark & Manny gekozen op 1 september. En wie weet wordt jij dan wel de trotse bezitter van deze one of a kind fles Interludium Gin Batch 2.

De winnaar krijgt deze unieke fles thuisgestuurd. Veel succes!

Meer info op mmmalts.com!



Gin: Interludium Batch 02 – Belgium

Tasting Notes Posted on di, augustus 01, 2017 07:20:00

Bottelaar: MMM
Regio: België
Fles: Interludium Gin Batch 02, Mark & Manny’s Malts, Batch 02 – Belgium –
50 bts
Kleur: clear
ABV: 45%

Less
is More

We steken onze trots
niet onder stoelen of banken wat de release van onze tweede batch van de
Interludium Gin betreft. Na de erg succesvolle eerste release, wilden
we toch met iets speciaals uitpakken voor dit jaar. Terwijl de meeste gin wordt
gestookt van neutrale alcohol en een aantal botanicals, wilden wij teruggaan
naar de basis en onze gin bouwen from the
ground up
. Daarvoor gingen we te rade bij Jan Mertens uit Zottegem. Zijn
grootvader begon in de jaren ’30 van de vorige eeuw met een jeneverstokerij,
Jan nam de zaak over van zijn vader Camiel. We verzochten hem de basisalcohol
zelf te maken van gemoute gerst die aangekocht werd bij Castle Maltings in
Beloeil (halverwege tussen Doornik en Bergen). Jan maakte bijgevolg zelf het
beslag dat hij liet fermenteren,
alvorens de wort twee maal te distilleren. We waren zo opgezet met de
bekomen new make (want dat is het uiteindelijk toch) dat we besloten hem zo
puur mogelijk te houden en ons te beperken tot slechts één botanical,
noodzakelijk om onze nieuwe gestookte drank ook effectief gin te kunnen noemen:
jeneverbessen. Het resultaat, al zeggen we het zelf, is een unieke no-nonsense
gin met een hoek af.

De neus is heerlijk
gelaagd en romig. De new make is onmiskenbaar, wat hem een beetje een dirty edge geeft. Alsof je hem in een
stal staat te ruiken, zeg maar. Omwille van het feit dat we ons beperkten tot
enkel jeneverbes – die natuurlijk prominent aanwezig is – blijft deze neus een
uitdaging. Hij is minder zoet en minder fris dan je van een gin gewend bent.
Maar dat is precies waar we naar op zoek waren. Het Middeleeuwse karakter van
de drank, als het ware.

Op smaak is het best
een krachtige jongen. Lekker kruidig en vol. De gin profiteert van een
gelaagdheid die volledig te danken is aan de gemoute gerst. De jeneverbes zorgt
voor die typische bittere toets die gin zo aantrekkelijk maakt, maar door het
ontbreken van andere botanicals krijgt deze gin een enorme puurheid die je niet
vaak tegenkomt. We zijn er helemaal weg van.

De finish is
bijzonder lang, warm en kruidig met een klein bittertje, zoals het hoort.

Ja, toegegeven, Manny
en ik zijn (uiteraard) bevooroordeeld aangezien het om een gin gaat waarvan we
zelf bepaald hebben hoe hij geproduceerd moest worden. Hij is niet voor
iedereen, waarschijnlijk, maar zijn puurheid en eenvoud is precies wat hem in
onze ogen zo aantrekkelijk en uniek maakt. Het is een cliché, maar daarom niet
minder waar: less is more.

GIN & TONIC

Na wat
experimenteren zijn we tot de slotsom gekomen dat onze tweede Interludium het
best combineert met de Fever Tree Clementine, omdat deze wat zomerse
citrustoetsen aan het geheel toevoegt. Daarom voegen we ook met plezier een
schijfje appelsien toe. Een takje rozemarijn doet ook zijn duit in het zakje, hoewel
het effect beperkt blijft tot de neus en de look
van je G&T. De neus is nog steeds erg aards en de stalgeur wordt zelfs
overheersend – dit zou sommige ginliefhebbers zelfs de wenkbrauwen kunnen doen
fronsen – maar wij vinden het vooral erg veel karakter hebben. Op smaak is hij
zalig fris en monter.

Zonder er doekjes
om te winden: dit is geen gewone gin. Terug naar het oorspronkelijke karakter,
beginnend bij de basis. We zijn er erg trots op!