Op 26 juli konden we al een tipje van de sluier oplichten over de zeer gegeerde jaarlijkse Special Releases van Diageo. Het huis kiest dit jaar voor ‘Rare By Nature’, doelend op de unieke omgeving van elke distilleerderij. De 8 whisky’s op vatsterkte moeten u die unieke omgeving via de liquid doen ontdekken. Tja.

Zoals eerder gezegd zijn de Brora en de Port Ellen wederom niet van de partij (die worden immers gereserveerd voor nog exclusievere releases zoals deze en deze in afwachting van de heropening van de distilleerderijen volgend jaar), maar het feit dat ook Caol Ila afwezig blijft doet me toch een beetje mistroostig worden.

Sterker nog, terwijl de line-up vroeger eerder gericht was op oudere en beperkte releases herpositioneert Diageo de selectie dit jaar eerder richting naar malts van middelbare leeftijd met uizondering van de Pittyvaich en Dalwhinnie.

Dr Craig Wilson, Master Blender bij Diageo, selecteerde de volgende 8 whisky’s, stuk voor stuk op vatsterkte:

·         Cardhu 14 Year Old – 55% ABV – 4860 bts – zo’n 125 EUR

·         Cragganmore 12 Year Old – 58.4% – zo’n 90 EUR

·         Dalwhinnie 30 Year Old – 54.7% – 7586 bts – zo’n 550 EUR

·         Lagavulin 12 Year Old – 56.5% – zo’n 120 EUR

·         Mortlach 26 Year Old – 53.3% – 3883 bts – zo’n 1.600 EUR

·         Pittyvaich 29 Year Old – 51.4% – 4976 bts – zo’n 350 EUR

·         Talisker 15 Year Old – 57.3% – zo’n 120 EUR

·         Singleton of Glen Ord 18 Year Old – 55% – zo’n 135 EUR

Merk op dat er dit jaar geen verrassingsrelease tussen zit zoals de Cladach van vorig jaar en dat er ook geen single grain werd geselecteerd. En kijk gerust nog eens naar het prijskaartje van de Mortlach. Het is geen typo! Het feit dat de andere releases jonger zijn, maakt ze ook que prijs toegankelijker voor een groter publiek en dat is ongetwijfeld één van de beweegredenen om de Diageo Special Release strategie bij te sturen.

Volgende maand zullen de flessen in België op het schap staan. Ik heb alvast mijn oog laten vallen op de Pittyvaich en Talisker.

Ongetwijfeld kan ik u binnenkort ook verblijden met wat tasting notes en een Rambling of twee.