Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Proof

Whisky Shops Posted on 25/03/2016 07:07

Er is een nieuw concept gelanceerd in het hartje van Gent. Proof is een liquor store waar je zo maar even kan binnenlopen om iets te proeven, alvorens te kopen. Het één sluit het ander niet uit en vice versa. En het assortiment is veel ruimer dan louter whisky.

Het is een prachtige ingerichte tasting room, overigens : lekker retro met veel houttoetsen in het interieur en mooi gespeeld met de verlichtingselementen en meubilair. Loop er dus gauw eens binnen en snuif de gezellige sfeer even op. Je kan er terecht voor je aperitiefje alvorens in de buurt op restaurant te gaan met vrienden of familie.

Maar je kan er ook echt op zoek naar pareltjes, of het nu whisky, gin, mezcal, rum, vermouth of… koffie is. Je proeft ter plekke – je betaalt per glas en de prijzen zijn zeer democratisch – en kan dan beslissen of je 5cl, 20cl of een hele fles wenst. Of helemaal niets. Want dat kan ook. Maar de kans dat je je gading niet vindt, is betrekkelijk klein.

Samen met Niek en Ilse was ik te gast op de ‘pre-opening’ op donderdag 17 maart (de officiële opening ging door op zaterdag 19/03), waar we werden ontvangen door gastvrouw Nikkie en gastheren Timon en Jeroen. Ze zouden ons voor de gelegenheid doorheen een selectie uit het aanbod fietsen. Het begon al bij aankomst met een heerlijke porto & tonic met de Graham’s Dry White Port (een cocktail die ik thuis ook graag maak). Lekker fris en uitnodigend.

Het begon met een rasechte Belgische graanjenever – Peket De Houyeu – uit Charleroi (38%). Meteen een schot in de roos! Deze werd gevolgd door de Citadelle Gin Réserve (met Erasmus Bond tonic), die rijpte op cognacvaten van Pierre Ferrand.

Ik beken, ik had nog nooit een mezcal geproefd. Wat is dat een bizar drankje… gestookt van gefermenteerde agave. Ik rook augurk! Pas op, het was zeker niet slecht, maar niet bepaald mijn ding. Het was de Mezcal Del Maguey Minero op 49%.

De rum van New Grove – een single cask voor België, geselecteerd door The Nectar – was een absoluut snoepje. Deze 10-jarige rum uit Mauritius werd gefinished op een Limousin rode wijnvat.

Dan kwamen er twee whisky’s aan de beurt: de Teeling Single Cask #2111 for Belgium en de Port Askaig 100 Proof (zeer toepasselijk gekozen, natuurlijk).

Een mooie afsluiter was echter de koffie! Het betrof de Labath Coffee Black High. Geweldig bakje om mee af te sluiten.

Het is de bedoeling om op heel regelmatige tijdstippen gelijkaardige tastings te organiseren – dikwijls met een gastspreker uit de industrie. Je kan al hun tastings bekijken op hun Facebook-pagina. Snel inschrijven is wel de boodschap.

We praatten nog even na met de uitbaters en de andere genodigden en keerden dan huiswaarts met het voornemen hier zeker opnieuw langs te lopen. We wensen Nikkie, Timon en Jeroen alvast van harte heel veel succes met deze nieuwe uitdaging.

PROOF

Shop & Tasting Room

Jan Breydelstraat 34

9000 Gent

info@proof.gentThe Green Man

Whisky Shops Posted on 13/10/2013 09:03

Whivie stelt met trots zijn nieuwste sponsor voor.

Whisky en ander lekkers…

In februari 2013 startte The Green Man met het whiskycafé in Oostende, na jarenlang verzamelen, proeven en genieten te land en ter zee. The Green Man wil whisky op een leuke wijze toegankelijk maken voor iedereen, jong en oud (allé, boven de 18 jaar).

Je kan ook terecht voor een lekkere thee of een prima sherry: voor velen een onbekende wereld. Je kan ook gewoon eens een uurtje komen lezen. In ieder geval: vriendelijk onthaal, een leuke babbel en iets lekkers – daar gaat het om.

Wat kan je verwachten van The Green Man?

Tijdens de openingsuren kan je deelnemen aan whiskytastings op maat of gewoon iets komen proeven: van introductie op het single malt verhaal tot diep-in-de-whiskyverhalen, van beginners tot gevorderden. Altijd is er wel een reden voor een breder verhaal, een proevertje of iets speciaals. Er is een uitgebreide en steeds uitbreidende whiskykaart met meer dan 400 single malts uit Schotland, Ierland, USA, Japan, India en Europa, mooi opgesplitst tussen officiële en independent bottlings.

The Green Man staat ook op begeleiding en informatie op/rond/over het drinken van whisky, met passie! Een vriendelijk en warm onthaal in een geklasseerd belle epoque-huis is dan ook de regel. Het huis dateert van 1896 en is één van de weinig overblijvende panden in de straat parallel aan de zeedijk/promenade. Vanzelfsprekend is respect voor het huis van belang, dat zal wel.

The Green Man breidt ook voortdurend de kaart uit en biedt de bezoeker elke week twee whisky’s van de week aan, soms oud, soms nieuw, soms zeer spannend maar altijd een mooie start voor een tasting. Alle mogelijke vormen van whiskytastings en initiaties voor beginners, gevorderden, vrienden, families, bedrijfjes en bedrijven kunnen en worden aangeboden, op maat, voor alle budgetten. Af en toe is er dan ook een echte special: iedereen herinnert zich nog de prima Tomatin 1976 – Serge Reynders – tasting in juni 2013. En voor volgend jaar wenkt terug al zoiets moois !

Je kan ook terecht voor een sherry: voor velen een onbekende wereld. The Green Man maakt ook de link whisky-op-sherryvaten én uitgebreide sherrykaart met een breed aanbod van fino, manzanilla, amontillado, oloroso, Pedro Ximinez, palo cortado en moscatel. Topmerken als La Tradicion (!!), Gonzales Byass, Argueso en Cesar Florido bieden heel wat fraais.

Uniek is ook dat The Green Man met sherry hetzelfde doet als met whisky: tegen elkaar proeven, in de diepte, vergelijkingen maken en vooral wonderlijke zaken ontdekken.

Er is ook een uitgebreide theekaart en op reservatie is er ook food pairing: whisky met chocolade, whisky met zeevruchten (aja, de zee..), kaas of kleine hapjes

Speciale feesten worden gevierd zoals Burns Day op 25 januari met verse haggis (vers gevangen!) en verschillende whisky’s , Saint Patrick’s Day op 17 maart met tientallen Ierse whiskey’s, Guinness en Iers ontbijt en Saint Andrews Day op 30 november.

The Green Man geeft ook reisadvies over en begeleidt ook kleine groepjes naar Schotland en Ierland.

En, ook leuk voor de hispanofielen: elke eerste dinsdagavond van de maand Mesa de Conversacion; een avond Spaans praten voor beginners en gevorderden, dit telkens rond een thema en met lekkere sherry.

The Green Man
Koningsstraat 64
8400 Oostende
0476 30 55 01
www.thegreenman.be
enjoy@thegreenman.beDrankenwereld

Whisky Shops Posted on 29/08/2013 18:06

Het
is met gepaste trots dat wij u graag voorstellen aan onze nieuwe WhivieSponsor,
de online dranken Webshop www.drankenwereld.be.
met als thuisbasis Wommelgem.

Drankenwereld,
gerund door de sympathieke Boris Wassenaar (zelf een absoluut liefhebber van
single malt whisky), is een nieuwe webshop die klantentevredenheid hoog in het
vaandel draagt, met een voorkeur voor exclusieve single malt whisky’s.
Daarnaast bieden zij ook andere dranken aan, zoals Gin, Vodka, Rum, Cognac,
Armagnac, Calvados en Champagne. Het assortiment zal in de toekomst nog
gevoelig blijven uitbreiden.

Ze
proberen het net iets anders te doen dan hun collega’s door zich te specializeren
in moeilijk te vinden whisky’s en limited releases. Eventueel gaan ze zelfs op
jacht naar die ene fles waar de klant naar vraagt, die nergens nog te krijgen
lijkt. Enkele voorbeelden: de Bruichladdich
1991 Yellow Submarine
of de Ardbeg
Galileo
.

Hoewel
Drankenwereld nog geen fysieke winkel is, bestaat er de mogelijkheid om –na afspraak- je flessen af te halen in hun HQ te Wommelgem.
Zoals het een goede webshop betaamt, kan je betalen met PayPal, bankkaart,
kredietkaart, overschrijving of contant bij afhaling, De bestelling wordt snel
en perfect verpakt verzonden naar u thuis of op uw werk. Superhandig vinden wij
het feit dat je op de site kan zoeken binnen een bepaalde prijsklasse. Dat
maakt het makkelijk wanneer je schoonvader jarig is. De rubriek ‘Cadeau’s’ kan
hier uiteraard ook soelaas brengen.

Schrijf
je nu alvast in op de nieuwsbrief, waar Boris en zijn team binnenkort mee van start
zullen gaan. En Like Drankenwereld op
Facebook, zo mis je niets
van hun aanbiedingen.

Drankenwereld

Boris Wassenaar
Rollebeekstraat 1b
2160 Wommelgem
GSM : +32 (0)474 84 18 59
Tel: 03 336.08.43
Email: info@drankenwereld.be

http://www.facebook.com/DrankenWereldDrank & Spijshuis ‘t Konijntje

Whisky Shops Posted on 18/12/2011 19:13

Onlangs
mocht Whivie kennis maken met Jos & Tanya, uitbaters van het Drank & Spijshuis ‘t Konijntje in
Kluisbergen. We waren er te gast voor de 27e Wee Dram Masters met
Bert Bruyneel. Na de tasting konden we even kennismaken met de chef zelve, die
tijdens de tasting verantwoordelijk was voor de heerlijke hapjes. Tijdens die
‘after-tasting-babbel’ voelden we meteen dat het klikte met Jos. En hij stelde
prompt voor om WhivieSponsor te worden, wat wij in dank aanvaardden.

Deze
brasserie ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen en vormt de ideale halte
voor de wandelaar en fietser. Je kan er immers op elk uur van de dag terecht
voor een hongerstillende snack, een drankje (waaronder hun eigen ‘Cuvée ’t
Konijntje’) of een overheerlijke maaltijd.

In
de namiddag serveert Jos steevast pannenkoeken, appelflappen en hoeveroomijs en
tijdens de week – van woensdag tot vrijdag – kan je er terecht voor een
heerlijke dagschotel aan zeer democratische prijzen. Om een voorbeeld te geven:
soepje van knelselder en pompoen, gevolgd door rundsstoofvlees in rode wijn,
appelcompôte en kroketjes en een koffie kosten je slechts 13 EUR.

Alle
gerechten worden overigens op grootmoederswijze bereid en Jos gebruikt alleen
verse en seizoensgebonden ingrediënten. In de zomer komt tot 80% van de
gebruikte groenten uit zijn eigen moestuin. ’t Konijntje staat bovendien bekend
om zijn grillgerechten en côte-à-l’os. Die gaan we eens moeten uitproberen dus.

Maar
waar het ons vooral om gaat is natuurlijk de bijzonder uitgebreide en zeer
fraaie whiskykaart. Als je weet dat Jos zelf een begenadigd whiskykenner en
–verzamelaar is, die zich overigens laat bijstaan door niemand minder dan Bert
Bruyneel, ex-Malt Maniac en onafhankelijk bottelaar met Asta Morris. Je kan er
dus zeker van zijn dat er tussen de 70 single malts die de kaart van ’t
Konijntje rijk is meer dan een paar pareltjes zullen staan. Die mooie kaart
bezorgde ’t Konijntje de bijnaam ‘The Wee Rabbit’.

Kortom,
’t Konijntje is veel meer dan een familiale brasserie waar je graag naartoe
gaat. Het is een verdoken whiskyparadijs! We kunnen het menu met aangepaste
whisky’s dan ook van harte aanbevelen (menu 35 EUR, met wijn & water 45
EUR, met aperitief, wijn en water 48 EUR en met aperitief aangepaste whisky’s
en water 54 EUR).

Allen
daarheen!

Drank- en Spijshuis
’t Konijntje

Ronde
Van Vlaanderenstraat 13

9690
Kluisbergen

T
055/20.62.82.
tkonijntje@skynet.be

http://sites.resto.com/tkonijntje/

Online
reserveren mogelijk.
Maandag en dinsdag gesloten (feestdagen uitgezonderd).Malts at Home’s nieuwe releases

Whisky Shops Posted on 10/10/2011 18:08

Onze sponsor uit het ‘verre’ Zelem stuurden ons dit
bericht:

Beste single malt vriend(inn)en,

Vanaf deze week vind je bij Malts@Home de eerste Black Single Speyside Whisky, namelijk de Cu Dhub.

Geïnspireerd op de legende van de zwarte honden (Cu Dhub) van de bossen
van Gaick. Een unieke en spannende, zwarte whisky.

Ook kan je bij ons exclusief terecht voor de Gaelic Whiskies:

Poit Dhubh 8 Year Old

Poit Dhubh 12 Year
Old

Poit Dhubh 21 Year
Old

Poit Dhubh 30 Year Old

Alsook de blends:

Té Bheag

MacNaMara

MacNamara Rum Finish

Je bent natuurlijk altijd welkom om deze te komen proeven in onze shop!

Slàinte!

Jo & Pim

Malts@Home

Donderbosstraat 48

3545 Zelem

www.maltsathome.be
info@maltsathome.beQV.ID aka Cuvée Idee

Whisky Shops Posted on 05/08/2011 07:40

‘Goddank
voor de gps’
.

Althans,
dat is wat mij door het hoofd spookte toen ik QV.ID – spreek uit Cuvée Idee,
geef toe, da’s goed gevonden – voor het eerst bezocht. De drankenspeciaalzaak
ligt dan ook verstopt tussen de weiden van Huldenberg. Maar de rit op zich, op
de zonnige namiddag van zaterdag 9 juli 2011, is zeer aangenaam. Net als de
ontvangst, mag ik wel zeggen. En meer dan de moeite waard van de verplaatsing,
zoals ik niet veel later zal
ontdekken.

Het
familiebedrijf, dat teruggaat tot 1899 (!), maakte tot voor kort nog deel uit
van de overkoepelende Prik & Tikgroepering, maar ging in 2009 een nieuwe richting uit. Zowel
het uitzicht van de winkel als de naam werden gewijzigd. En de naam dekt de
lading, dat moet gezegd. Cuvée Idee… je kan er inderdaad geweldige ideeën
opdoen voor iedere gelegenheid. Daar heeft Koen – samen met zijn Ingrid
ondertussen de vierde generatie – een uitgelezen assortiment wijnen voor: Taittinger,
Rothschild, Laroche, Banfi, Enate
en ga zo maar door.

Aangezien
bier de meest populaire drank in België is en Koen’s familie hun roots in die
branche hebben, hoeft het niet te verbazen dat het aanbod bieren
duizelingwekkend is. Trappisten en abdijbieren (Koen haast zich ons te
waarschuwen deze niet met elkaar te verwarren), maar ook fruitbieren en
ambachtelijke streekbieren. Hoge gisting, lage gisting… enfin, te veel om op
te noemen.

Maar
zijn voorliefde voor whisky… daar is het ons om te doen. En Koen staat bij
mij overigens meteen op het hoogste schavot, want de eerste malt die hij
proefde en hem hooked kreeg was een Auchentoshan. Een man met smaak! Hij
heeft de onvolprezen en helaas overleden Guy Boyen nog gekend, die (zoals bij zoveel whiskyliefhebbers) als
katalysator kan aanzien worden voor Koen’s voorliefde voor de gouden nectar.
Dan ging het ‘van kwaad naar erger’. Hij begon bescheiden, met het
standaardassortiment, maar vandaag de dag heeft hij meer dan 600
verschillende flessen in de winkel staan. En niet van de minste ook. ‘De
standaardbottelingen zijn OK voor het grote publiek, maar connoisseurs trek je
daar niet mee aan.’
Mijn gedacht! En Koen wou zich toch wel onderscheiden
van de andere drankencentrales in de buurt. Dat is ‘m aardig gelukt, moet
ik zeggen. Ik kijk me de ogen uit de kop. Een heleboel onafhankelijke beauties,
zoals de hele reeks van Malts of Scotland, Thosop en The Nectar of the Daily
Drams.

En
terwijl we een heerlijke Longmorn 1976 Handwritten Label aan de lippen
zetten, vertelt Koen ronduit over zijn eigen bottelingen. Ja, wadde. Dat zijn
nog niet de minste, hoor. Drie vaten werden gebotteld onder het label van
QV.ID. Het zijn een 27-jarige Caol Ila 1983, een in mum van tijd
uitverkochte 28-jarige Port Ellen 1982 en sinds kort een 21-jarige Bowmore
1989,
de laatste 2 vaten werden trouwens geselecteerd door Luc Timmermans, wat als
kwaliteitslabel toch kan tellen. Koen laat ons niet vertrekken zonder
samples, die we binnenkort zullen proeven. De Bowmore
is nog maar net uit en nog te krijgen bij Koen voor 95 EUR.

En
hoewel we al zwaar onder de indruk zijn, haalt Koen nog zijn piece de
résistance
boven. Hij is namelijk de enige retailer in België die de Glenfarclas
1968 Family Cask 697
verdeeld, een Manzanilla sherryvat, geselecteerd door
niemand minder dan de eerder vernoemde Luc Timmermans. We waren zo onder de
indruk van deze geweldige dram (tasting notes volgen binnenkort!) dat we u de
info van het impressionante label niet wilden weerhouden.

Glenfarclas 1968/2011 – Pedro Domecq Manzanilla Sherry
Cask # 697 selected by Luc Timmermans.

Domecq Manzanilla is a special, very delicate type of
Fino sherry made from Palomino grapes grown in cooler vineyards near the
Spanish seacoast. It is then solera aged under a layer of flor yeast in bodegas
in the coastal town of Sanlúcar de
Barrameda. Here, the lower temperatures and higher
humidity creates a thicker, more even flor layer, resulting in a pale, dry
sherry that is at once pungent yet delicate, with a hint of saltiness.
Manzanilla is more delicate than Fino sherries matured in the warmer climate of
Jerez de la Frontera. The name refers to the flavor, which is said to be
reminiscent of chamomile, or manzanilla.

This fine Glenfarclas shows aromas of warm apricots and bursts of tropical
fruit with a fine layer of wood polish, the kind of Brazilian polish you put on
Ipé wood. Underlying the fine salty touch you discover orange notes with n edge
of bitter toni , that are quite atypical for a 43 year old
Glenfarclas. The taste and mouthfeel is smooth and soft with fine
tropical fruity notes, a nice salty spiciness, slightly bitter and salty touch
that keeps the indian spices and tropical wood notes really fresh. The finish
is long and lingering with a refined and special layer of saltiness. Refreshing,
fragile and very special. With his fine salty, manzanilla aftertaste, this 43
year old Glenfarclas clearly took the best from the cask.

I’m
sure you will enjoy this special selection.

Ja,
daar kan je inderdaad zeker van zijn. En ondanks het heftige prijskaartje van
350 EUR moet u zich realiseren dat dit een 43jarige Glenfarclas is, waarvan slechts 133 flessen
wereldwijd bestaan. Koen heeft er minder dan 40, dus wacht niet te lang om dit
pareltje aan uw cabinet toe te voegen. You only live once!

En
met een sample van deze wondermooie whisky, alsook een sample BenRiach 1975 for
The Whisky Agency én een fles Bowmore 21 for QV.ID onder de arm namen we
afscheid van de sympathieke Koen en Ingrid.

QV.ID

de
Limburg Stirumlaan 13

3040
Huldenberg

02/687.41.44

info@qvid.be

www.qvid.be

Open
van dinsdag tot vrijdag van 10u tot 18u en zaterdag van 9u tot 17u, gesloten op
zondag en maandag.Brouwerij Vercauteren

Whisky Shops Posted on 23/07/2011 10:49

In Malderen, deelgemeente van Londerzeel, vind je op een steenworp van de kerk Brouwerij Vercauteren. Maar brouwerij is eigenlijk een beetje een misnomer. Hoewel… enkele generaties geleden was het wel degelijk een brouwerij en dat zie je vandaag de dag nog aan de infrastructuur waarin deze drankencentrale gelegen is. Vroeger werd er wel degelijk bier gebrouwen, maar naarmate de biermarkt het wat liet afweten ging de familie Vercauteren limonade maken. Ook dat is ondertussen min of meer verleden tijd.

Vandaag de dag is Brouwerij Vercauteren een toonaangevende drankencentrale met een enorm aanbod. Je vind er een uitgebreid assortiment aan bieren (zoals het onder hun goedkeurend oog gebrouwen biertje Kossaat, dat je zeker eens moet proberen), frisdranken, waters, fijne wijnen, schuimwijnen, gedistilleerde dranken zoals likeur, rum, elixirs, vodka, cognac en ga zo maar door. En uiteraard, interessant voor ons Whivies, een mooie selectie whisky’s.

Drankenmarkt Vercauteren is een heus familiebedrijf, dat al meerdere generaties meegaat. Vandaag staan ma en pa Vercauteren nog dagelijks in de winkel, terwijl zoon en zaakvoerder Johan (en zijn al even boomlange broer Bert) alles in goede banen leidt. En ze hebben daar hun handen mee vol, zoals we zelf konden vaststellen op die drukke zaterdagvoormiddag die we er doorbrachten.

Je kan er trouwens tevens terecht voor de huur van tapinstallaties, koelelementen, stoelen, tafels en andere benodigdheden voor een heuse garden party. Van party gesproken, de drankenmarkt beschikt over een leuk zaaltje op de eerste verdieping waar regelmatig whiskytastings worden georganiseerd, dikwijls gevolgd door het ondertussen populaire Whisky Café. De tastings worden steeds door een gastspreker verzorgd en uit de feedback die we kregen werden ze steeds bijzonder gesmaakt! Londerzeel is het einde van de wereld niet, dus de volgende keer gaan we proberen erbij te zijn.

Het volgende Whiskycafé is trouwens nu vrijdag 29/07 vanaf 18u. Iedereen is van harte welkom om samen met tal van andere whisky liefhebbers het weekend gezellig in te zetten.

Ik wil graag Johan bedanken voor de geweldige ontvangst en de heerlijke dram – een heerlijke Bruichladdich 1992 Brunello – die we geserveerd kregen (ondanks het vroege uur van ons bezoek).

Je kan Johan en de zijnen hier terugvinden:

Brouwerij Vercauteren
Malderendorp 27
B-1840 Londerzeel
T 052/399.299
F 052/330.281
info@brouwerijvercauteren.be
www.brouwerijvercauteren.be

Openingsuren:

Elke werkdag van 7u30 tot 12u00 en van 13u00 tot 18u00
Op zaterdag van 8u00 tot 12u00

Vergeet niet in te schrijven op hun newsletter!Malts@Home: nieuwe whiviesponsor

Whisky Shops Posted on 09/07/2011 19:21

Met enige trots stellen wij u onze nieuwste en voorlopig
laatste Whivie-sponsor voor. Laatste? We zijn van mening dat we het Vlaamse
land nu voldoende gecovered hebben en
dus voor elke Whiviër een shop in de buurt hebben kunnen overtuigen Whivie te
ondersteunen.

Malts@Home is overigens een gloednieuwe shop, te vinden
in Zelem, op een steenworp ten oosten van Diest. We zijn in ‘de Limburg’
aanbeland. Malts@Home is het verhaal van twee vrienden die samen opgroeiden en
vele jaren later nog steeds verbonden zijn door een gemeenschappelijke passie,
nl. single malt whisky. Hun reeds 10 jaar lange passie resulteerde nu in een
heuse whiskyshop.

Het team is twee man sterk: Johan Laermans en Pim Wollants.
In 1989 hadden ze reeds kennis gemaakt met verschillende brouwsels en importeerden
ze onbekende wijnen, porto’s en likeuren die ze zelf hadden ontdekt in Portugal
en andere landen. Mede door de rijke geschiedenis van de landen die ze
bezochten, maakte dit avontuur voor hen zo aanlokkelijk. Maar het was de
ontdekking van single malt dat hen ertoe heeft aangezet Malts@Home uit de grond
te stampen. Je kan kennis met hen maken op de website www.maltsathome.be.

De doelstelling van Johan en Pim is hun onvergetelijke
Schotland-ervaringen delen met het publiek. Ze nemen geen genoegen met gewoon
een fles whisky aan de man brengen. Ze zullen u onderdompelen in de rijke
geschiedenis van het product en pas tevreden zijn als ze een whisky hebben
kunnen vinden die precies bij u past.

Aqua
Vitae, eau de vie en tal van andere alcoholische dranken zijn meestal ontstaan
door toevallige ontdekkingen, vele honderden jaren geleden. Aan elke
“godendrank”, of het nu gaat over sherry, porto of whisky, elk hebben ze hun
eigen verhaal en geschiedenis. Vandaag de dag is het voor ons allemaal heel
gewoon om één van deze dranken te nuttigen vanuit onze luie zetel kijkend naar
de televisie, maar vroeger zijn er vele oorlogen gevoerd en veldslagen
uitgevochten om deze godendranken te kunnen bemachtigen. Ook dat zijn zaken die
Johan en Pim boeien.

Ze
hopen u binnenkort te mogen verwelkomen op één of andere gelegenheid en met een
nieuw verhaal.

Slàinté!Jurgen’s Whiskyhuis Open Deur

Whisky Shops Posted on 03/06/2011 21:58

Van donderdag 2 tot zondag 5 juni kan je in Zottegem kennismaken met Whiviesponsor Jurgen’s Whiskyhuis. Jurgen en Leen hebben maar liefst 150 open flessen klaar staan om gedegusteerd te worden, het overgrote deel overigens gratis. En de betalende drams zijn bijzonder democratisch geprijsd. Of wat dacht u van een Port Ellen voor 3 EUR?

Dankzij het fantastische weertje kan Jurgen zijn tentje buiten opslaan. Dat is letterlijk te nemen. Op de tafel naast de tent ligt allerlei lekkers te wenken – in aanbieding, want vandaag krijg je maar liefst 5% (op sommige bottelingen 10% korting).

‘Mogen we ook de winkel bezoeken?’ Uiteraard! Jurgen leid ons de kleine, maar tot de nok gevulde, winkelruimte in. Hij heeft zijn ruimte goed benut. In elk hoekje van de ruimte staat de heerlijke nectar, zowel in vloeibare als andere vorm… bv. zeep! Geloof het of niet, de Bruichladdich Whisky Soap ziet grijs en ruikt… erm… interessant.

‘Ik begon zo’n vier jaar geleden parttime met whisky, maar de combinatie met mijn job als landmeter was moeilijk. Ik stond als eerste op de werf en ging dikwijls als laatste naar huis. Dat impliceerde dat ik nog tot diep in de nacht bezig was met de bestellingen.’

‘Daarom nam ik een jaar loopbaanonderbreking. Zo kan ik me volop op de whisky concentreren. Ik neem zelf de telefoon op. Dat was vroeger wel eens anders. Nu kan ik de klanten met raad en daad bij staan en advies geven bij hun aankoop.’

‘En dat loont. Ik krijg zeer positieve feedback. Ook over het assortiment, waar ondermeer Malts of Scotland, A.D. Rattray en de pas opgestarte Kintra deel van uitmaakt.’

‘Binnenkort gaan we verbouwen. De winkelruimte wordt dan stockageplaats. De winkel komt in de volledig gerenoveerde achterbouw.’ Uitbreiden, Jurgen? Mooi! ‘Ik denk niet dat ik nog terugkeer naar het landmeten.’

Ondertussen is een duo uit Nederland aangekomen. ‘Nou, we hadden al wat bij je gekocht en dachten, zo’n opendeurdag, dat moeten we gezien hebben!’ Ze kijken even rond en proeven enkele drams. Ik schaf me ondertussen twee flessen aan voor de Auchentoshan verzameling.

We keuvelen nog even over de problemen van verzending van de Ardbeg Alligator (terwijl Kobe, mijn zoontje die me vergezelde, naar een fles van 4,5 liter Ardbeg staart) en komen zo naadloos bij het bezoek van de Ardbeg Chopper van zondag. Ik kan me voorstellen dat een paar klanten de ambassadeur van Ardbeg hierop zullen aanspreken. Als dat maar goed komt.

Zelf proef ik ook enkele drams (weliswaar kleintjes, want ik ben tenslotte met de auto):

– BenRiach 19 Year Old van A.D. Rattray
– Redbreast 12 Year Old
– White Oak Blend
– White Oak 5 Year Old
– Lagavulin Lg2 Elements of Islay
– Highland Park 12 Year Old Saint Magnus
– Glen Grant 36 Year Old Kintra (slechts 24 flessen en zeeeeeeeeeeer lekker)
– Cadenhead’s Classic Lowland Pure Malt (een Auchentoshan in vermomming)
– Ardmore 18 Year Old Nectar of the Daily Drams

Jurgen verwacht dat het morgen en zondag storm zal lopen. Het weer heeft hij alleszins mee. Voor mij was het alvast een geslaagde namiddag.

Jurgen’s Whiskyhuis
Gaverland 70, Zottegem
www.whiskyhuis.be

May the Malt be with you!Opendeurdagen bij Jurgen’s Whiskyhuis

Whisky Shops Posted on 31/05/2011 09:22

Beste whiskyliefhebbers,

Van donderdag 02/06/2011 tem. zondag 05/06/2011 zijn het opendeurdagen bij Jurgen’s Whiskyhuis. Er zullen meer dan 100 spirits te proeven zijn, de meeste zullen gratis zijn en voor de exclusievere zal er een kleine vergoeding gevraagd worden.

Wij voorzien ook een korting op alle 1000 bottelingen aanwezig in onze winkel en een dubbele korting op alle bottelingen van A. Dewar Rattray & James MacArthurs.

Een ideaal cadeau voor vaderdag of moment om uw collectie/assortiment uit te breiden.

Jurgen’s Whiskyhuis
Gaverland 70
9620 Zottegem
www.whiskyhuis.be
info@whiskyhuis.be
0497/259693Brugs Whiskyhuis’ Whisky van de Maand

Whisky Shops Posted on 31/05/2011 07:52

Whiviesponsor Brugs Whiskyhuis heeft een speciale
aanbieding gedurende de hele maand juni.

De prijzen zijn geldig tot eind juni.

Bestellen kan op 050/33.22.20 of op info@brugswhiskyhuis.be.

Afhalen dient in de winkel te gebeuren:

Brugs Whiskyhuis
Cordouanierstraat 4
8000 BruggeBrugs Whiskyhuis

Whisky Shops Posted on 19/05/2011 07:42

Sinds
enkele maanden is het Brugs Whiskyhuis sponsor van Whivie
geworden. Hoog tijd dus, om eens langs te lopen bij Luc en Lieve in Brugge.

We
parkeerden ondergronds aan het ’t Zand en liepen via de Zuidzandstraat en de
Steenstraat naar de Markt. Wat een prachtige markt hebben ze toch in Brugge.
Enfin, we lopen de markt schuin over en gaan de Philipstockstraat in, links van
het imposante stadhuis. De eerste strans links is de Cordoeanierstraat.
Onmiddellijk valt de gevel met de twee vensters op, waar het logo van het Brugs
Whiskyhuis niet te missen valt.

Als
we naar binnen wandelen is het nog heel vroeg. Er is maar één klant. Da’s niet
erg, dat geeft ons de tijd om even rond te kijken en foto’s te maken. Want het
moet gezegd: het Brugs Whiskyhuis is zeer fraai en rustiek ingericht, wat de
flessen bijzonder goed tot hun recht doet komen.

Luc
was in een vorig leven verkoper van meubels (onder meer uit Indië en Indonesië)
en dat merkt je meteen. De mooie houten wandkasten vullen de winkel van muur
tot muur. De kasten zelf herbergen een geweldig aanbod aan malts. Niet alleen
Schotse, maar ook Ierse, Amerikaanse, Indische en andere whisky’s, zowel
officiële als onafhankelijke bottelingen. Ze worden op ingenieuze wijze
verlicht, via een eigenwijs systeem dat Luc zelf bedacht heeft.

Het
Brugs Whiskyhuis is gestart in oktober 2005 en nam zijn intrek in dit pand,
waar voorheen een winkel gevestigd was die schoolgerief aan de man bracht. Luc
– voorheen whiskyliefhebber, maar absoluut nooit professioneel met whisky bezig
geweest – was toe aan een nieuwe uitdaging.

Na
het 13 jaar lang uitbaten van een bowling in Zedelgem en het verkopen van exotische
meubels vond Luc de tijd rijp om, samen
met zijn vrouw Lieve, het Brugs Whiskyhuis uit de grond te stampen. Gelukkig
deelt Lieve de passie voor de whisky. Hoewel zij hem eerder op vatsterkte
proeft!

Luc
krijgt wel wat passage over de vloer, maar de toeristen zijn niet zijn
belangrijkste doelpubliek. De echte liefhebbers komen van heinde en ver. Luc
blinkt van trots wanneer hij laat weten dat hij zelfs een paar klanten in
Parijs heeft. ‘Wat ze niet vinden bij La Maison Du Whisky komen ze hier halen,’
lacht hij.

Hij
droomt ervan zijn assortiment nog verder uit te breiden en denkt er zelfs aan
binnenkort ook rum in zijn winkel aan te bieden.

Maandelijks
organiseert Luc degustaties (met uitzondering van juni tot augustus),
gewoonlijk op de laatste vrijdag van de maand. Die tastings zijn open voor
iedereen. Je kan je gewoon via de website inschrijven (waar je je tevens kan
abonneren op de nieuwsbrief zodat je van de laatste tastings op de hoogte
blijft). De tastings gaan door in de middeleeuwse kelder.

De
kelder dateert van de 17e eeuw en loopt de volledige straat door, onder ieder
huis, langs beide kanten van de straat. Via de Spaanse wijnkaai, die hier
vlakbij liep, werden wijnvaten gelost en op die manier de huizen binnengerold.
Hier hebben vroeger dus wijnvaten opgeslagen gelegen. De ironie ontgaat ons
niet. De kelder biedt plaats aan maximaal 30 personen, wat perfect uitkomt voor
de tastings. Het is een unieke locatie, dat is zeker.

Wat
drinkt Luc zelf zoals? ‘Goh, ik heb niet echt een voorkeur. In de zomer grijp
ik al eens naar de anCnoc 12 Year Old of een Arran. In de winter lust ik wel
eens een Bowmore. Bruichladdich is ook één van mijn favorieten.’ Voor we
afronden, vraagt Luc me wat ik wil proeven. Het aantal open flessen is amper te
tellen. Dat op zich is al reden genoeg om af te zakken naar Brugge.

Ik
laat me een Ardbeg Supernova Stellar Release inschenken. Wow! De meest geturfde
Ardbeg met z’n 100 ppm. Stevige jongen, die mij zeer kan bekoren. Kostprijs?
‘Ik heb er geen meer,’ zucht Luc. ‘Dit is de laatste.’ Ik kijk nog eens naar de fles. Meer dan
halverwege. Spijtig. Allen daarheen als je die nog wil proeven, Whivies!

Praktisch

Brugs
Whiskyhuis
Cordoeanierstraat 4
8000 Brugge
T 050/33.22.20.
info@brugswhiskyhuis.be
www.brugswhiskyhuis.beAnverness : Whisky Shop of the Year 2011

Whisky Shops Posted on 20/03/2011 14:48

Het is eigenlijk een beetje beschamend, maar het was alweer van april geleden dat ik de mooiste whiskyshop van Antwerpen bezocht had (ik kom helaas niet zo vaak meer in Antwerpen, moet ik bekennen).

Hoog tijd, dus, om bij Peter van Anverness mijn hoofd nog eens binnen te steken voor een goeie babbel, een dram en een afscheidscadeau voor een collega.

Het gaat goed met Anverness, laat de sympathieke eigenaar ons weten. Zeer goed zelfs. Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden, met december als absoluut hoogtepunt, hun weg naar het twee vensters brede walhalla van de whisky, op de Grote Steenweg te Berchem, gevonden. Daar is de Cadeaubox zeker niet vreemd aan geweest. Peter is namelijk één van de aanbieders van de Cadeaubox Mannenzaken, die verkrijgbaar is voor nog geen 35 EUR. Hij geeft recht op een proeverij van vier soorten whisky en een hapje voor twee personen. Een leuke tip voor wie iemand met de wondere wereld van maltwhisky’s kennis wil laten maken.

Daarnaast sleepte Peter op het Whiskyfestival te Gent de titel Whisky Shop of the Year 2011 in de wacht. Een dikke proficiat, Peter. Dik verdiend, daar twijfelt niemand aan.

Ik kon op mijn gemak het aanbod nog eens bekijken en het is werkelijk fenomenaal. Het feit dat Anverness bovendien een zeer fraai ingerichte winkel is, maakt het uitzoeken van een fles zo’n feest. Naast whisky en bourbon, biedt Anverness ook een hele resem foodies aan: shortbread, fudge, relish, lemon curd, mosterd en marmelades; ligt er een kleine bibliotheek aan whiskymagazines en -boeken te lonken en kan je je palate reinigen met sprankelend water uit Schotland. En Peter baat de enige shop in Antwerpen uit waar je de range van Malts of Scotland kan verkrijgen.

Vandaag was ik op zoek naar een gepast afscheidscadeau voor een toffe collega die zijn carrière een andere wending geeft. Wetende dat hij een boontje heeft voor Highland Park, kon ik gericht op zoek. Naast een aantal officiële bottelingen heeft Peter ook een paar onafhankelijke beauties staan, zoals die van The Whisky Agency, Duncan Taylor of Alchemist.

Mijn keuze (in samenspraak met de collega’s die bijleggen, welteverstaan) viel op de Highland Park 25 Year Old, de heerlijke nectar van Orkney in een prachtige presenteerdoos (het is tenslotte een geschenk, dus het ook wil ook wat!).

Later dit jaar plant Peter opnieuw een whiskydinner, dat vorig jaar op heel wat bijval kon rekenen. Laat ons snel meer weten, Peter. Maar geniet eerst van je glas en je welverdiende titel!

May the Malt be with you!Jurgen’s Whisky Sample list

Whisky Shops Posted on 31/12/2010 13:19

Beste Whisky vrienden,

Zoals velen onder jullie reeds weten bieden wij al geruime tijd samples aan via Jurgen’s Whiskyhuis, maar wegens tijdsgebrek en geen inventarisatie van de 400 open flessen werden er de laatse maanden maar weinig nieuwigheden toegevoegd.

In Jurgen’s Whiskyhuis is het altijd open-flessen dag smiley

Maar nu Jurgen’s Whiskyhuis in 2011 full-time met whisky zal bezig zijn, zullen wij voor nog wat verassingen en activiteiten zorgen.

Maar zoals op facebook reeds enkele weken geleden aangekondigd, ging ik deze in december inventariseren en ook nog in 2010 aanbieden, wat mij ook gelukt is.

Hieronder kunt u onze volledige samplelijst terugvinden.
Die vanaf heden dagelijks zal ge-updated en aangevuld worden.

Bestellen kan momenteel vrij eenvoudig door gewoon een email te sturen naar
info@whiskyhuis.be met de vermelding van uw contactgegevens, de code en
het aantal stuks.

In de loop van Januari zal het ook mogelijk zijn om deze via de website aan te kopen.

Ook wensen wij jullie een gelukkig 2011.

Jurgen’s WhiskyhuisWhiskysamples.eu is back!

Whisky Shops Posted on 31/12/2010 12:18

Nou, ja, de titel is eigenlijk een beetje misleidend. Want uiteindelijk is Whiskysamples.eu nooit weggeweest.

Een klein jaar geleden lieten we u kennis maken met deze service van ex-Malt Mania Luc Timmermans. Velen, waaronder Whivie, maakten hiervan veelvuldig gebruik. Er ging dan ook een kleine schokgolf door het whiskylandschap, toen Luc onlangs aankondigde met de service te willen stoppen (zie ook ons bericht in de WhivieNewsletter van 6 december). Ook op Facebook was de teneur één van spijt omwille van het nakende verdwijnen van deze unieke service.

Maar er is zeer goed nieuws voor de samplers onder ons! Hieronder plaats ik graag het persbericht van The Bonding Dram, in primeur, heet van de naald!

The Bonding Dram takes over Whiskysamples.eu

As of December 25th Belgium’s online whisky retailer www.thebondingdram.eu has taken over your favorite source of whiskysamples.

The man behind The Bonding Dram, Jeroen Moernaut wants to make the following statement:

“My first aim as the new owner is to maintain the high level of service you’re used to. In the next weeks you can expect a wide array of new releases and old gems. Especially in the first days we’ll work very hard to fill the site with exiting bottles. We’ll also continue to offer the finest stock from previous owner Luc Timmermans’ cellar. I look forward to this new challenge and will give 100% to source you the best samples around “

Previous owner Luc Timmermans wants to thank you all for the loyal support and wishes Jeroen good luck with this new start for whiskysamples.eu.

Proficiat aan Jeroen met de acquisitie van deze unieke service. De samplers zullen dit bericht om open armen ontvangen.

Happy sampling!Jurgen’s Whiskyhuis open in december

Whisky Shops Posted on 13/12/2010 13:10

Beste Klanten van Jurgen’s Whiskyhuis,

In bijlage kun je een overzicht teruginden van de openingsuren gedurende
de maand December.

Print de oorspronkelijke e-mail af, breng hem mee en geniet van 5% korting op alle
whisky’s in voorraad in de winkel en dit vanaf 13/12/2010 tem.
19/12/2010. Deze actie is niet geldig op promotie artikelen, bestellingen
of op onze webshop.

Prettige feestdagen,

JurgenCuvee Idee Openflessendag 17/10/2010

Whisky Shops Posted on 09/10/2010 19:39

Op zondag 17 oktober van 14.30u tot 18.30u organiseert QV.ID in hun winkel een wijn- whiskydegustatie. Ze ontkurken die dag meer dan 100 verschillende flessen en bovendien kan je genieten van uitzonderlijke promoties!

Iedereen is welkom en de inkom is gratis!

Allen daarheen!

QV.ID (Cuvee Idee)
De Limburg Stirumlaan 13
3040 Huldenberg
www.qvid.beThosop’s nieuwe website

Whisky Shops Posted on 06/08/2010 21:19

Luc Timmermans, de man achter Whivie-sponsor WhiskySamples.eu heeft voor zijn bedrijf Thosop BVBA een volledig vernieuwde website ontworpen.

Hierop kan je nu heel eenvoudig volgen welke bottelingen Thosop reeds op de markt gebracht heeft, de nu reeds gelauwerde Handwritten Label-reeks.

Zo bracht hij reeds volgende fine drams op de markt:

  • Port Ellen 1982/2010 (56%, Thosop Import, Handwritten Label, 150 Bts)
  • Speyside 33yo 1976 (53%, Thosop Import, Handwritten Label)
  • Lochside 1981/2010 (50.5%, Thosop Import, Handwritten label, 206 Bts.)
  • Glen Grant 1973/2010 (46%, Thosop Import, Handwritten label, 120 Bts.)

En het is nu aftellen naar de nieuwste telg, een Glenfarclas 1968 vatting van een first fill oloroso sherry cask 702 en een first fill fino sherry cask 5240. Dit wordt ongetwijfeld een onvergetelijk 41-jarige dram. Hij wordt afgevuld over 11 dagen. Leg alvast een knoop in je zakdoek!

May the Malt be with you!Jurgen’s Whiskyhuis Juli Newsletter

Whisky Shops Posted on 01/08/2010 18:01

In bijlage bezorg ik u de juli editie van de newsletter van Jurgen’s Whiskyhuis, boordevol nuttige informatie over de whiskywereld.

De inhoud van de juli 2010 nieuwsbrief:

– Juridische bescherming in China
– Trump Whisky
– Brand in St Georges
– Stronachie ‘The Lost Distillery’
– A. Dewar Rattray
– Nieuwe Looks
– Nieuwe bottelingen

Download deze newsletter, lees hem op uw gemak en stuur hem door naar vrienden en familie!

May the Malt be with you!Welkom aan QV.ID (Cuvee Idee)!

Whisky Shops Posted on 19/07/2010 19:10

We zijn verheugd Koen Philips te mogen verwelkomen als nieuwe sponsor van Whivie!

Met een voorraad van zo’n 2500 verschillende referenties in dranken en toebehoren, kan QV.ID zich vandaag profileren tot een kwaliteitsvolle speciaalzaak. U kan bij hen terecht voor meer dan 400 exclusieve Schotse whisky’s, een ruim en zorgvuldig geselecteerd aanbod wijnen van over heel de wereld en een gamma nationale trots met zowat 400 Belgische bieren.

De speciaalzaak is gelegen in Huldenberg (Vlaams Brabant) en heeft een aanbod van niet minder dan 400 exclusieve single malt whisky’s, waaronder bottelingen van Malts of Scotland, Duncan Taylor, Daily Dram, William Cadenhead, A.D. Rattray, The Single Malts of Scotland en ga zo maar door! Niet te missen dus!

Neem gauw een kijkje op hun site (vergeet zeker niet de foto’s van het prachtige interieur te bekijken!) en doe ze de groeten van Whivie bij uw volgende bezoek!Volgende »