Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Drank & Spijshuis ‘t Konijntje

Whisky Shops Posted on 18/12/2011 19:13

Onlangs
mocht Whivie kennis maken met Jos & Tanya, uitbaters van het Drank & Spijshuis ‘t Konijntje in
Kluisbergen. We waren er te gast voor de 27e Wee Dram Masters met
Bert Bruyneel. Na de tasting konden we even kennismaken met de chef zelve, die
tijdens de tasting verantwoordelijk was voor de heerlijke hapjes. Tijdens die
‘after-tasting-babbel’ voelden we meteen dat het klikte met Jos. En hij stelde
prompt voor om WhivieSponsor te worden, wat wij in dank aanvaardden.

Deze
brasserie ligt in het hartje van de Vlaamse Ardennen en vormt de ideale halte
voor de wandelaar en fietser. Je kan er immers op elk uur van de dag terecht
voor een hongerstillende snack, een drankje (waaronder hun eigen ‘Cuvée ’t
Konijntje’) of een overheerlijke maaltijd.

In
de namiddag serveert Jos steevast pannenkoeken, appelflappen en hoeveroomijs en
tijdens de week – van woensdag tot vrijdag – kan je er terecht voor een
heerlijke dagschotel aan zeer democratische prijzen. Om een voorbeeld te geven:
soepje van knelselder en pompoen, gevolgd door rundsstoofvlees in rode wijn,
appelcompôte en kroketjes en een koffie kosten je slechts 13 EUR.

Alle
gerechten worden overigens op grootmoederswijze bereid en Jos gebruikt alleen
verse en seizoensgebonden ingrediënten. In de zomer komt tot 80% van de
gebruikte groenten uit zijn eigen moestuin. ’t Konijntje staat bovendien bekend
om zijn grillgerechten en côte-à-l’os. Die gaan we eens moeten uitproberen dus.

Maar
waar het ons vooral om gaat is natuurlijk de bijzonder uitgebreide en zeer
fraaie whiskykaart. Als je weet dat Jos zelf een begenadigd whiskykenner en
–verzamelaar is, die zich overigens laat bijstaan door niemand minder dan Bert
Bruyneel, ex-Malt Maniac en onafhankelijk bottelaar met Asta Morris. Je kan er
dus zeker van zijn dat er tussen de 70 single malts die de kaart van ’t
Konijntje rijk is meer dan een paar pareltjes zullen staan. Die mooie kaart
bezorgde ’t Konijntje de bijnaam ‘The Wee Rabbit’.

Kortom,
’t Konijntje is veel meer dan een familiale brasserie waar je graag naartoe
gaat. Het is een verdoken whiskyparadijs! We kunnen het menu met aangepaste
whisky’s dan ook van harte aanbevelen (menu 35 EUR, met wijn & water 45
EUR, met aperitief, wijn en water 48 EUR en met aperitief aangepaste whisky’s
en water 54 EUR).

Allen
daarheen!

Drank- en Spijshuis
’t Konijntje

Ronde
Van Vlaanderenstraat 13

9690
Kluisbergen

T
055/20.62.82.
tkonijntje@skynet.be

http://sites.resto.com/tkonijntje/

Online
reserveren mogelijk.
Maandag en dinsdag gesloten (feestdagen uitgezonderd).



Ardbeg 14 Year Old 1993 Cadenhead’s Original Collection

Tasting Notes Posted on 18/12/2011 09:47

Distilleerderij: Ardbeg
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Ardbeg 14 Year Old 1993/2008 Wm Cadenhead, Original Collection, bourbon
cask, 288 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Koffie Verkeerd met Twee Klontjes Suiker

William
Cadenhead, waarschijnlijk Schotland’s oudste onafhankelijke bottelaar, bracht
deze Ardbeg 1993 op de markt in 2008 in hun Original Collection, nadat die 14
jaar had mogen rusten op een bourbonvat. Aan de kleur van de whisky te zien,
vermoed ik dat het om een refill bourbonvat gaat.

De neus
vlezig en zoet, alsof je bruine suiker op gerookt spek gestrooid hebt. Heel wat
marsepein, ook. Cappuccino met slagroom. Over de turf valt niet veel te zeggen.
Hij blinkt uit in zijn subtiliteit. Beetje waxy ook.

Heel zoet
bij aanzet, komt de citrus en turf hier snel opzetten. Koffie verkeerd met twee
klontjes suiker. Best atypisch, want van brak, rook of teer amper sprake. Licht
zilt, dat wel. Citroensap met een flink bitter randje.

De afdronk
is lang en een voortdurende strijd tussen zoet en zout.

Blind zou ik
dit niet direct als Ardbeg bestempeld hebben.

Geproefd
door Mark Dermul op 27-11-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)