‘Goddank
voor de gps’
.

Althans,
dat is wat mij door het hoofd spookte toen ik QV.ID – spreek uit Cuvée Idee,
geef toe, da’s goed gevonden – voor het eerst bezocht. De drankenspeciaalzaak
ligt dan ook verstopt tussen de weiden van Huldenberg. Maar de rit op zich, op
de zonnige namiddag van zaterdag 9 juli 2011, is zeer aangenaam. Net als de
ontvangst, mag ik wel zeggen. En meer dan de moeite waard van de verplaatsing,
zoals ik niet veel later zal
ontdekken.

Het
familiebedrijf, dat teruggaat tot 1899 (!), maakte tot voor kort nog deel uit
van de overkoepelende Prik & Tikgroepering, maar ging in 2009 een nieuwe richting uit. Zowel
het uitzicht van de winkel als de naam werden gewijzigd. En de naam dekt de
lading, dat moet gezegd. Cuvée Idee… je kan er inderdaad geweldige ideeën
opdoen voor iedere gelegenheid. Daar heeft Koen – samen met zijn Ingrid
ondertussen de vierde generatie – een uitgelezen assortiment wijnen voor: Taittinger,
Rothschild, Laroche, Banfi, Enate
en ga zo maar door.

Aangezien
bier de meest populaire drank in België is en Koen’s familie hun roots in die
branche hebben, hoeft het niet te verbazen dat het aanbod bieren
duizelingwekkend is. Trappisten en abdijbieren (Koen haast zich ons te
waarschuwen deze niet met elkaar te verwarren), maar ook fruitbieren en
ambachtelijke streekbieren. Hoge gisting, lage gisting… enfin, te veel om op
te noemen.

Maar
zijn voorliefde voor whisky… daar is het ons om te doen. En Koen staat bij
mij overigens meteen op het hoogste schavot, want de eerste malt die hij
proefde en hem hooked kreeg was een Auchentoshan. Een man met smaak! Hij
heeft de onvolprezen en helaas overleden Guy Boyen nog gekend, die (zoals bij zoveel whiskyliefhebbers) als
katalysator kan aanzien worden voor Koen’s voorliefde voor de gouden nectar.
Dan ging het ‘van kwaad naar erger’. Hij begon bescheiden, met het
standaardassortiment, maar vandaag de dag heeft hij meer dan 600
verschillende flessen in de winkel staan. En niet van de minste ook. ‘De
standaardbottelingen zijn OK voor het grote publiek, maar connoisseurs trek je
daar niet mee aan.’
Mijn gedacht! En Koen wou zich toch wel onderscheiden
van de andere drankencentrales in de buurt. Dat is ‘m aardig gelukt, moet
ik zeggen. Ik kijk me de ogen uit de kop. Een heleboel onafhankelijke beauties,
zoals de hele reeks van Malts of Scotland, Thosop en The Nectar of the Daily
Drams.

En
terwijl we een heerlijke Longmorn 1976 Handwritten Label aan de lippen
zetten, vertelt Koen ronduit over zijn eigen bottelingen. Ja, wadde. Dat zijn
nog niet de minste, hoor. Drie vaten werden gebotteld onder het label van
QV.ID. Het zijn een 27-jarige Caol Ila 1983, een in mum van tijd
uitverkochte 28-jarige Port Ellen 1982 en sinds kort een 21-jarige Bowmore
1989,
de laatste 2 vaten werden trouwens geselecteerd door Luc Timmermans, wat als
kwaliteitslabel toch kan tellen. Koen laat ons niet vertrekken zonder
samples, die we binnenkort zullen proeven. De Bowmore
is nog maar net uit en nog te krijgen bij Koen voor 95 EUR.

En
hoewel we al zwaar onder de indruk zijn, haalt Koen nog zijn piece de
résistance
boven. Hij is namelijk de enige retailer in België die de Glenfarclas
1968 Family Cask 697
verdeeld, een Manzanilla sherryvat, geselecteerd door
niemand minder dan de eerder vernoemde Luc Timmermans. We waren zo onder de
indruk van deze geweldige dram (tasting notes volgen binnenkort!) dat we u de
info van het impressionante label niet wilden weerhouden.

Glenfarclas 1968/2011 – Pedro Domecq Manzanilla Sherry
Cask # 697 selected by Luc Timmermans.

Domecq Manzanilla is a special, very delicate type of
Fino sherry made from Palomino grapes grown in cooler vineyards near the
Spanish seacoast. It is then solera aged under a layer of flor yeast in bodegas
in the coastal town of Sanlúcar de
Barrameda. Here, the lower temperatures and higher
humidity creates a thicker, more even flor layer, resulting in a pale, dry
sherry that is at once pungent yet delicate, with a hint of saltiness.
Manzanilla is more delicate than Fino sherries matured in the warmer climate of
Jerez de la Frontera. The name refers to the flavor, which is said to be
reminiscent of chamomile, or manzanilla.

This fine Glenfarclas shows aromas of warm apricots and bursts of tropical
fruit with a fine layer of wood polish, the kind of Brazilian polish you put on
Ipé wood. Underlying the fine salty touch you discover orange notes with n edge
of bitter toni , that are quite atypical for a 43 year old
Glenfarclas. The taste and mouthfeel is smooth and soft with fine
tropical fruity notes, a nice salty spiciness, slightly bitter and salty touch
that keeps the indian spices and tropical wood notes really fresh. The finish
is long and lingering with a refined and special layer of saltiness. Refreshing,
fragile and very special. With his fine salty, manzanilla aftertaste, this 43
year old Glenfarclas clearly took the best from the cask.

I’m
sure you will enjoy this special selection.

Ja,
daar kan je inderdaad zeker van zijn. En ondanks het heftige prijskaartje van
350 EUR moet u zich realiseren dat dit een 43jarige Glenfarclas is, waarvan slechts 133 flessen
wereldwijd bestaan. Koen heeft er minder dan 40, dus wacht niet te lang om dit
pareltje aan uw cabinet toe te voegen. You only live once!

En
met een sample van deze wondermooie whisky, alsook een sample BenRiach 1975 for
The Whisky Agency én een fles Bowmore 21 for QV.ID onder de arm namen we
afscheid van de sympathieke Koen en Ingrid.

QV.ID

de
Limburg Stirumlaan 13

3040
Huldenberg

02/687.41.44

info@qvid.be

www.qvid.be

Open
van dinsdag tot vrijdag van 10u tot 18u en zaterdag van 9u tot 17u, gesloten op
zondag en maandag.