Het is eigenlijk een beetje beschamend, maar het was alweer van april geleden dat ik de mooiste whiskyshop van Antwerpen bezocht had (ik kom helaas niet zo vaak meer in Antwerpen, moet ik bekennen).

Hoog tijd, dus, om bij Peter van Anverness mijn hoofd nog eens binnen te steken voor een goeie babbel, een dram en een afscheidscadeau voor een collega.

Het gaat goed met Anverness, laat de sympathieke eigenaar ons weten. Zeer goed zelfs. Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden, met december als absoluut hoogtepunt, hun weg naar het twee vensters brede walhalla van de whisky, op de Grote Steenweg te Berchem, gevonden. Daar is de Cadeaubox zeker niet vreemd aan geweest. Peter is namelijk één van de aanbieders van de Cadeaubox Mannenzaken, die verkrijgbaar is voor nog geen 35 EUR. Hij geeft recht op een proeverij van vier soorten whisky en een hapje voor twee personen. Een leuke tip voor wie iemand met de wondere wereld van maltwhisky’s kennis wil laten maken.

Daarnaast sleepte Peter op het Whiskyfestival te Gent de titel Whisky Shop of the Year 2011 in de wacht. Een dikke proficiat, Peter. Dik verdiend, daar twijfelt niemand aan.

Ik kon op mijn gemak het aanbod nog eens bekijken en het is werkelijk fenomenaal. Het feit dat Anverness bovendien een zeer fraai ingerichte winkel is, maakt het uitzoeken van een fles zo’n feest. Naast whisky en bourbon, biedt Anverness ook een hele resem foodies aan: shortbread, fudge, relish, lemon curd, mosterd en marmelades; ligt er een kleine bibliotheek aan whiskymagazines en -boeken te lonken en kan je je palate reinigen met sprankelend water uit Schotland. En Peter baat de enige shop in Antwerpen uit waar je de range van Malts of Scotland kan verkrijgen.

Vandaag was ik op zoek naar een gepast afscheidscadeau voor een toffe collega die zijn carrière een andere wending geeft. Wetende dat hij een boontje heeft voor Highland Park, kon ik gericht op zoek. Naast een aantal officiële bottelingen heeft Peter ook een paar onafhankelijke beauties staan, zoals die van The Whisky Agency, Duncan Taylor of Alchemist.

Mijn keuze (in samenspraak met de collega’s die bijleggen, welteverstaan) viel op de Highland Park 25 Year Old, de heerlijke nectar van Orkney in een prachtige presenteerdoos (het is tenslotte een geschenk, dus het ook wil ook wat!).

Later dit jaar plant Peter opnieuw een whiskydinner, dat vorig jaar op heel wat bijval kon rekenen. Laat ons snel meer weten, Peter. Maar geniet eerst van je glas en je welverdiende titel!

May the Malt be with you!