Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Anverness : Whisky Shop of the Year 2011

Whisky Shops Posted on zo, maart 20, 2011 14:48

Het is eigenlijk een beetje beschamend, maar het was alweer van april geleden dat ik de mooiste whiskyshop van Antwerpen bezocht had (ik kom helaas niet zo vaak meer in Antwerpen, moet ik bekennen).

Hoog tijd, dus, om bij Peter van Anverness mijn hoofd nog eens binnen te steken voor een goeie babbel, een dram en een afscheidscadeau voor een collega.

Het gaat goed met Anverness, laat de sympathieke eigenaar ons weten. Zeer goed zelfs. Heel wat mensen hebben de afgelopen maanden, met december als absoluut hoogtepunt, hun weg naar het twee vensters brede walhalla van de whisky, op de Grote Steenweg te Berchem, gevonden. Daar is de Cadeaubox zeker niet vreemd aan geweest. Peter is namelijk één van de aanbieders van de Cadeaubox Mannenzaken, die verkrijgbaar is voor nog geen 35 EUR. Hij geeft recht op een proeverij van vier soorten whisky en een hapje voor twee personen. Een leuke tip voor wie iemand met de wondere wereld van maltwhisky’s kennis wil laten maken.

Daarnaast sleepte Peter op het Whiskyfestival te Gent de titel Whisky Shop of the Year 2011 in de wacht. Een dikke proficiat, Peter. Dik verdiend, daar twijfelt niemand aan.

Ik kon op mijn gemak het aanbod nog eens bekijken en het is werkelijk fenomenaal. Het feit dat Anverness bovendien een zeer fraai ingerichte winkel is, maakt het uitzoeken van een fles zo’n feest. Naast whisky en bourbon, biedt Anverness ook een hele resem foodies aan: shortbread, fudge, relish, lemon curd, mosterd en marmelades; ligt er een kleine bibliotheek aan whiskymagazines en -boeken te lonken en kan je je palate reinigen met sprankelend water uit Schotland. En Peter baat de enige shop in Antwerpen uit waar je de range van Malts of Scotland kan verkrijgen.

Vandaag was ik op zoek naar een gepast afscheidscadeau voor een toffe collega die zijn carrière een andere wending geeft. Wetende dat hij een boontje heeft voor Highland Park, kon ik gericht op zoek. Naast een aantal officiële bottelingen heeft Peter ook een paar onafhankelijke beauties staan, zoals die van The Whisky Agency, Duncan Taylor of Alchemist.

Mijn keuze (in samenspraak met de collega’s die bijleggen, welteverstaan) viel op de Highland Park 25 Year Old, de heerlijke nectar van Orkney in een prachtige presenteerdoos (het is tenslotte een geschenk, dus het ook wil ook wat!).

Later dit jaar plant Peter opnieuw een whiskydinner, dat vorig jaar op heel wat bijval kon rekenen. Laat ons snel meer weten, Peter. Maar geniet eerst van je glas en je welverdiende titel!

May the Malt be with you!Millars Special Reserve

Tasting Notes Posted on zo, maart 20, 2011 08:59

Distilleerderij: Cooley
Regio: Ierland
Fles: Millars Special Reserve
Kleur: stro
ABV: 40%

Krokant

Millar’s is tegenwoordig een blend van malt- en graanwhiskey van Cooley, gerijpt op first-fill bourbonvaten. Oorspronkelijk, echter, werd deze blend gemaakt door Adam Millar & Co in Dublin. De historie gaat zelfs terug tot 1843. Tot 1970 werd hij vermarkt als een Premium Irish Whiskey en werd de ‘classic Dublin sipping whiskey’ genoemd, steeds geserveerd bij een goeie pint Guinness. Hij behaalde in de jaren 90 nog twee bronzen medailles op de International Spirits Challenge.

De neus is prikkelend zoet, nogal kruidig en bloemig met heel wat granen en mout. Ik ben aangenaam verrast.

Op de tong is deze heel fris, fruitig en krokant met een mooie balans tussen enerzijds de zoete mout en anderzijds de kruiden van het eikenvat. Lekker, maar net een tikkeltje te licht, naar mijn mening.

De afdronk is mediumlang, biedt niets nieuws, maar is wel aangenaam.

De lat lag laag voor deze blend, maar Millar’s overstijgt ze moeiteloos. Een mooie, eerlijke blend, die makkelijk wegdrinkt voor de tv of tijdens een gezelschapsspel.

Geproefd door Mark Dermul op 19-03-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)