Er is een nieuw concept gelanceerd in het hartje van Gent. Proof is een liquor store waar je zo maar even kan binnenlopen om iets te proeven, alvorens te kopen. Het één sluit het ander niet uit en vice versa. En het assortiment is veel ruimer dan louter whisky.

Het is een prachtige ingerichte tasting room, overigens : lekker retro met veel houttoetsen in het interieur en mooi gespeeld met de verlichtingselementen en meubilair. Loop er dus gauw eens binnen en snuif de gezellige sfeer even op. Je kan er terecht voor je aperitiefje alvorens in de buurt op restaurant te gaan met vrienden of familie.

Maar je kan er ook echt op zoek naar pareltjes, of het nu whisky, gin, mezcal, rum, vermouth of… koffie is. Je proeft ter plekke – je betaalt per glas en de prijzen zijn zeer democratisch – en kan dan beslissen of je 5cl, 20cl of een hele fles wenst. Of helemaal niets. Want dat kan ook. Maar de kans dat je je gading niet vindt, is betrekkelijk klein.

Samen met Niek en Ilse was ik te gast op de ‘pre-opening’ op donderdag 17 maart (de officiële opening ging door op zaterdag 19/03), waar we werden ontvangen door gastvrouw Nikkie en gastheren Timon en Jeroen. Ze zouden ons voor de gelegenheid doorheen een selectie uit het aanbod fietsen. Het begon al bij aankomst met een heerlijke porto & tonic met de Graham’s Dry White Port (een cocktail die ik thuis ook graag maak). Lekker fris en uitnodigend.

Het begon met een rasechte Belgische graanjenever – Peket De Houyeu – uit Charleroi (38%). Meteen een schot in de roos! Deze werd gevolgd door de Citadelle Gin Réserve (met Erasmus Bond tonic), die rijpte op cognacvaten van Pierre Ferrand.

Ik beken, ik had nog nooit een mezcal geproefd. Wat is dat een bizar drankje… gestookt van gefermenteerde agave. Ik rook augurk! Pas op, het was zeker niet slecht, maar niet bepaald mijn ding. Het was de Mezcal Del Maguey Minero op 49%.

De rum van New Grove – een single cask voor België, geselecteerd door The Nectar – was een absoluut snoepje. Deze 10-jarige rum uit Mauritius werd gefinished op een Limousin rode wijnvat.

Dan kwamen er twee whisky’s aan de beurt: de Teeling Single Cask #2111 for Belgium en de Port Askaig 100 Proof (zeer toepasselijk gekozen, natuurlijk).

Een mooie afsluiter was echter de koffie! Het betrof de Labath Coffee Black High. Geweldig bakje om mee af te sluiten.

Het is de bedoeling om op heel regelmatige tijdstippen gelijkaardige tastings te organiseren – dikwijls met een gastspreker uit de industrie. Je kan al hun tastings bekijken op hun Facebook-pagina. Snel inschrijven is wel de boodschap.

We praatten nog even na met de uitbaters en de andere genodigden en keerden dan huiswaarts met het voornemen hier zeker opnieuw langs te lopen. We wensen Nikkie, Timon en Jeroen alvast van harte heel veel succes met deze nieuwe uitdaging.

PROOF

Shop & Tasting Room

Jan Breydelstraat 34

9000 Gent

info@proof.gent