Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach Heart of Speyside

Tasting Notes Posted on zo, augustus 01, 2010 21:01

Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Heart of Speyside (NAS)
Kleur: goud
ABV: 40%

Kennismakingsmalt

We bespraken enige tijd geleden de BenRiach distilleerderij reeds, dus laat ik volstaan door te zeggen dat de distilleerderij sinds 2004 in handen is van een onafhankelijk consortium dat haar eerste vaten te rijpen legde in 2004 en plant van deze pas in 2016 te bottelen. Alles wat je nu kanproeven is dus gedistilleerd onder het vorig bewind. Er zijn heel wat expessies, zoals je op de website www.benriachdistillery.co.uk kan ontdekken.

Ik ga van deze week gebruik maken om een 8-tal BenRiach’s aan de smaakpapillen te onderwerpen. We beginnen met de entry malt Heart of Speyside (zonder leeftijdsaanduiding). Deze kwam in augustus 2004 op de markt, gebotteld door de nieuwe eigenaars.

De neus is zeer fris, maar vertoont geen complexiteit. Die verwacht je dan ook niet meteen van de entry malt. Ik krijg vers hooi met wat honing in de neus, maar vooral toetsen van noten en eikenhout met een beetje kruiden. Een jong beestje, toch.

Hij is best zacht met lichte rook, wat peper en confituur van appelsien in de mond.

Tegen de verwachtingen in is de finish best lang en pittig gekruid.

Geen grootse whisky, maar wel een goede manier om kennis te maken met deze distilleerderij. De Speysider won in 2006 de zilveren medaille in de International Wine and Spirits Competition en is verkrijgbaar voor zo’n 25 à 30 EUR.

geproefd door Mark Dermul op 01-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)Dank u, Danielle!

Dank u! Posted on zo, augustus 01, 2010 18:11

Toen ik vernam dat Danielle naar Zweden op vakantie vertrok, was ik zo vrijpostig een mailtje te sturen met de vraag of ze geen Mackmyra kon meebrengen.

Een hele tijd hoorde ik niets en dacht dat ze het bericht ofwel niet gelezen, ofwel genegeerd had (zoveel contact hebben we nu ook weer niet, zie je), maar vorige week belde ze mij op met de melding dat ze een flesje zou langsbrengen… Dat klonk veelbelovend!

Vandaag staat hij hier te pronken in mijn cabinet, de Mackmyra Whisky 1st Edition met een ABV van 46,1%. Al de andere info op het label kan ik helaas niet lezen. Wie spreekt hier Zweeds?

Hoe dan ook… Danielle, van harte bedankt!

May the Malt be with you!Jurgen’s Whiskyhuis Juli Newsletter

Whisky Shops Posted on zo, augustus 01, 2010 18:01

In bijlage bezorg ik u de juli editie van de newsletter van Jurgen’s Whiskyhuis, boordevol nuttige informatie over de whiskywereld.

De inhoud van de juli 2010 nieuwsbrief:

– Juridische bescherming in China
– Trump Whisky
– Brand in St Georges
– Stronachie ‘The Lost Distillery’
– A. Dewar Rattray
– Nieuwe Looks
– Nieuwe bottelingen

Download deze newsletter, lees hem op uw gemak en stuur hem door naar vrienden en familie!

May the Malt be with you!