Distilleerderij: BenRiach
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Heart of Speyside (NAS)
Kleur: goud
ABV: 40%

Kennismakingsmalt

We bespraken enige tijd geleden de BenRiach distilleerderij reeds, dus laat ik volstaan door te zeggen dat de distilleerderij sinds 2004 in handen is van een onafhankelijk consortium dat haar eerste vaten te rijpen legde in 2004 en plant van deze pas in 2016 te bottelen. Alles wat je nu kanproeven is dus gedistilleerd onder het vorig bewind. Er zijn heel wat expessies, zoals je op de website www.benriachdistillery.co.uk kan ontdekken.

Ik ga van deze week gebruik maken om een 8-tal BenRiach’s aan de smaakpapillen te onderwerpen. We beginnen met de entry malt Heart of Speyside (zonder leeftijdsaanduiding). Deze kwam in augustus 2004 op de markt, gebotteld door de nieuwe eigenaars.

De neus is zeer fris, maar vertoont geen complexiteit. Die verwacht je dan ook niet meteen van de entry malt. Ik krijg vers hooi met wat honing in de neus, maar vooral toetsen van noten en eikenhout met een beetje kruiden. Een jong beestje, toch.

Hij is best zacht met lichte rook, wat peper en confituur van appelsien in de mond.

Tegen de verwachtingen in is de finish best lang en pittig gekruid.

Geen grootse whisky, maar wel een goede manier om kennis te maken met deze distilleerderij. De Speysider won in 2006 de zilveren medaille in de International Wine and Spirits Competition en is verkrijgbaar voor zo’n 25 à 30 EUR.

geproefd door Mark Dermul op 01-08-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar whivie.be)