Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Distillerie Warenghem

Distilleerderijen Posted on ma, december 13, 2010 13:59

Distillerie Warenghem
Route de Guingamp
22300 Lannion
France
Tel : +33 2.96.37.00.08
Fax : +33 2.96.46.57.44
web – www.distillerie-warenghem.com

In 1900 creëerde Léon Warenghem – die geboren is in Nord Pas de Calais – zijn Elixir d’Armorique, een blend van 35 planten die hij vermengde met Single Malt Whisky uit Groot-Brittannië. Sinds die dag heeft de Warenghem Distillery 100 jaar expertise, traditie en vakmanschap opgebouwd in het destilleren van fruit- en kruidenlikeuren.

Henri Warenghem, Paul-Henri Warenghem en Yves Leizour bouwden gedurende de 20ste eeuw het gamma van de destilleerderij verder uit met likeuren, bier en appelbrandewijn.
Wanneer Gilles Leizour het dagelijks bestuur overnam in 1983, stortte hij zich in het avontuur om een echte whisky te stoken. In 1987 kwam de eerste WB – Breton Whisky op de markt. Het was een blend van 75% tarwe whisky and 25% gemoute gerst whisky.

Bretagne in Frankrijk is een zusterstreek van Ierland en Schotland, met sterke Keltische invloeiden. De Bretoense grond, het water en de nabijheid van de zee, leunen zeer dicht aan bij het Schotse klimaat, en maken de regio perfect voor het stoken van whisky.

Twaalf jaar na de release van hun blended whisky, kwam de eerste Bretoense single malt whisky Armorik op de markt. Nog eens 10 jaar later, in 2008, werd het gamma uitgebreid met de Galleg, een Franse blend. En op de Whisky Live trade show in Paris in 2009 werden nog maar eens twee nieuwe expressies, de Armorik Double Maturation en de Breizh Whisky voorgesteld.

Voor de productie van haar whisky’s – op basis van de dubbele destillatie – vertrouwt Warenghem op haar twee koperen stills. Voor de rijping worden enkel eiken vaten gebruikt die afkomstig zijn uit het Parc d’Armorique. In de eigen kelders krijgen de whisky’s een finish op Xeres casks.

“Tradition et innovation” (traditie en innovatie) is het motto van de 14 werknemers van de Distillerie Warenghem.

Op de 2008 Los Angeles International Wine and Spirits Competition won de Armorik Whisky de zilveren medaille en scoorde een niet onaardige 91/100 in Jim Murray’s “Whisky Bible 2010”.

Range

Single Malt
ARMORIK, Double Maturation
ARMORIK, Single Malt

Blended
BREIZH WHISKY, Edition spéciale
GALLEG
WB – Whisky Breton

Melmor Chouchen
Diwall Beer
Fine & Pommeau de Bretagne
Liquors & spiritsJurgen’s Whiskyhuis open in december

Whisky Shops Posted on ma, december 13, 2010 13:10

Beste Klanten van Jurgen’s Whiskyhuis,

In bijlage kun je een overzicht teruginden van de openingsuren gedurende
de maand December.

Print de oorspronkelijke e-mail af, breng hem mee en geniet van 5% korting op alle
whisky’s in voorraad in de winkel en dit vanaf 13/12/2010 tem.
19/12/2010. Deze actie is niet geldig op promotie artikelen, bestellingen
of op onze webshop.

Prettige feestdagen,

JurgenGlen Grant 1970 Duncan Taylor

Tasting Notes Posted on ma, december 13, 2010 07:41

Distilleerderij: Glen Grant
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Glen Grant 1970/2007 Duncan Taylor for The Nectar, cask 3475, 139 bts
Kleur: goud
ABV: 53,3%

Noten en fruit

De onafhankelijke bottelaar Duncan Taylor heeft al een hele resem Glen Grant’s uit de jaren ’70 gebotteld (1970, 1972 en 1974), die telkens hoge ogen gooiden. Hoog tijd dus om deze zelf ook eens te proberen. Deze 1970 werd speciaal gebotteld voor The Nectar Belgium.

De neus is ronduit geweldig. Delicate, zoete sherry (gedroogde pruimen en dadels) met zachte karamel, tabak en amandelen. Zeer zacht en toegankelijk.

Hij is best romig in de mond en de aanzet is flink gekruid. Opnieuw is het gedroogd fruit dat een hoofdrol speelt, aangevuld met noten en karamel. Behoeft geen water, hoor.

De afdronk is heel intens en warm met kaneel, maar zet je mond wel zo droog als kurk.

Het zustervat 3474 werd in de reeks Rare Auld gebotteld (de afbeelding is overigens van deze fles en niet de geproefde, waar ik geen afbeelding van vond), maar is helaas ondertussen uitverkocht. Jammer, want dit is werkelijk een ge-wel-dige dram!

Geproefd door Mark Dermul op 12-12-2010
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)