Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Garioch 1958 – 46 Year Old

Tasting Notes Posted on 26/06/2011 13:43

Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 1958 – 46 Year Old
Kleur: amber
ABV: 43%

1958, very good year! Nearly as old as my parents.

De grote lederen box, van de hand van Craig Mackinlay, verborg nog een andere luxe verpakking van het designbureau Breeze Creative in Madame X haar cabinet. Ze zet een prachtige houten kistje, gevoerd met donker rode suède op tafel. Maar het is de fles, die schittert als een diamant in een juwelenkistje, die onze aandacht trekt: Glen Garioch 1958 – 46 Year Old (336 bottles) valt van het label af te lezen.

Het typisch Britse salon waarin we zitten bij het nozen van deze dram, laat de aroma’s nog beter tot hun recht komen. Uit het tasting glas ontsnappen de romige volle geuren van toffee en gedroogde steenvruchten zoals perzik en donker fruit zoals vijgen en dadels, afgekruid met hints van eucalyptus, munt en thym.

Wanneer we het glas aan de lippen zetten, valt ons onmiddellijk op dat ook hier heeft de subtiele toets turf – die zo herkenbaar is voor een Glen Garioch – door het jarenlange verblijf in eiken houten vaten, plaats heeft gemaakt voor die tropisch fruitige esters. De smaak wordt aangevuld met zoete vanille en het bitterzoete van walnoten.

De finish? Mogen we wel van een finish spreken; want deze whisky is net als de De Bowmore 1965 – 42 Year Old een totaalbeleving. De lange afdronk bindt de fruitige geuren en zoete aroma’s samen met een kleine beetje turf, eikenhout en de smaak van zoethout.

We laten ons nog verder onderuit zakken in de Chesterfields van Madame X en doen deze prachtige Highland malt walsen in onze glazen. De gedachte dat onze ouders slechts 10 jaar oud waren toen de spirit voor deze Glen Garioch werd gedestilleerd, is bijna niet te vatten!
De avond is nog jong. We lachen en praten met Madame X over de wondere whiskywereld, genietend van deze Glen Garioch 1958 – 46 Year Old.

Score: 96

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul

PS: Terug thuis, Googelend naar een afbeelding voor deze fles, ontdekken we dat deze whisky je al snel een klein maandloon van £ 1.200 (€ 1.500) kost.



Bowmore 1965 – 42 Year Old – Premier Range

Tasting Notes Posted on 26/06/2011 10:17

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 1965 – 42 Year Old (Cask 811)
Kleur: amber
ABV: 43,6%

Enjoy the Silence

Dankzij een mysterieus persoon (die we voor het gemak Madame X uit Glasgow zullen noemen), op een geheime locatie en op een niet nader vermeld tijdstip, had ik samen met enkele vrienden de kans om de Bowmore 1965 – 42 Year Old (uit de Bowmore Premier Range, exclusive for the World of Whiskies) te proeven.
Vanwaar al die geheimdoenerij? De eigenaares van deze whisky wenst niet aan de grote klok te hangen dat zij deze fles, met een waarde van £ 6.000 (z’n slordige € 6.800), in de kast heeft staan. Begrijpelijk, want van deze vintage whisky schenk je niet dagelijks een dram uit. Wij waren dan ook zéér verwonderd, maar ook even zeer verheugd, wanneer Madame X de gigantische zwart lederen box, met suède voering en decanter met bronzen afsluitstop uit het cabinet haalde en ons een proefglaasje aanbood!

Bij het ontkurken van de fles en het uitschenken van deze whisky vult de kamer zich met de zwoele, zoete geuren van tropische bloemen en exotisch fruit. Rook en turf zijn nagenoeg volledig afwezig. Madame X wist ons te vertellen dat dit (meer dan) waarschijnlijk een (typische) geturfde Bowmore moet geweest zijn. Maar de esters (dit zijn de chemische verbinding die ontstaat bij oxidatie van alcohol) die de aroma’s van rook en turf bevatten, door het jarenlange verblijf in het vat zijn omgezet in zeer lange, complexe chemische verbindingen. Deze nieuwe esters vormen zich pas na een zéér lange rijpingstijd en zijn verantwoordelijk voor de ongekend fruitige neus van deze Bowmore.

Ondanks het druilige weer buiten, wanen we ons bij het proeven van de Bowmore 1965 in de Caraïben: Caramel zoete honing, tropische fruit, zoals litchi, mango en pitaya (drakenvrucht) doorweven met een zachte rokerigheid verwennen onze smaakpapillen. High-fives all around the table! Iedereen heeft letterlijk en figuurlijk de mond vol van deze overheerlijke Islay whisky.

We genieten nog zeer lang na van onze tasting, want de extreem lange finish van tropische nectar en een zéér weinig rook mondt na enige minuten uit in de smaak van zoete grapefruit achteraan op de tong.

De Bowmore 1965 – 42 Year Old, waarvan er wereldwijd slechts 57 flessen zijn, is een prachtig gebalanceerde whisky die over de tong rolt als een verfrissende, tropische fruit-cocktail en toch zijn Islay roots niet verloochend.

Ik wens af te sluiten met een quote uit het nummer Enjoy the Silence van Depeche Mode: ‘Words are very unnecessary they can only do harm’. Soms is het beter om niets te zeggen en de stilte te laten spreken …

Score: 98

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul Dermul



Ardbeg Chopper doorkruist het Waasland

Events Posted on 12/06/2011 10:50

Op zijn tour op het Europese vaste land passeert de Ardbeg Chopper deze maand door België.


Gisteren, zaterdag 11 juni van 16u30 tot 18u30 was deze machine te bewonderen bij De Vidts in Sint-Niklaas.

Vaste kijkers van Discovery Channel zijn zeker bekend met machtige machines van Orange County Choppers. De kans om eens één van hun creaties in het echt te zien en te bestijgen, is niet voor iedereen weg gelegd. Maar dankzij Ardbeg krijgt enkele motor- en whiskyfan toch eens de kans.

Samen met onze motor minnende vrienden John & Maja zakten Ilse en ik ook af naar één van de vele stopplaatsen van de Ardbeg Chopper.

Samen met de onvergetelijke ervaring om een OCC chopper te mogen bestijgen, kregen we ook de kans om de Ardbeg 10 Year Old te proeven.

In de zaak hadden de mensen van De Vidts nog een heuse whisky tasting georganiseerd. Op te maken uit de vragen die gesteld werden, mogen we toch stellen dat niet alleen bikers de weg naar de Ardbeg Chopper hadden gevonden.

Als jij de Ardbeg chopper nog wil gaan bekijken, check dan de Tour Dates op onze blog.



First Cask Masterclass

Events Posted on 04/06/2011 15:49

Na het kleine, maar gezellige Whisky on the Move XL en aansluitend whiskydiner, ging op de zolderverdieping van Den Enghel nog een First Cask – Masterclass door. Voor deze tasting waren niet minder dan 24 Usual Suspects, maar ook een aantal nieuwe gezichten, komen opdagen.

Onder de deskundige leiding van Bart Heggerick proefden we 5 bottelingen uit de First Cask range en één mystery bottle.

We startten de avond met een Invergordon Single Grain 37 Year Old (ABV 44% – cask N° 63641 – 137 flessen).

Neus: licht grassig, veel alcohol, bijna zelfs de geur van tapijtreiniger. Palate: vanille, banaan, kokos, marsepein. Finish: kort,banaan, bourbon.

De Littlemill 20 Year Old (ABV 56,2% – cask N° 726 – 1041 225) zorgde aan onze tafel voor enkele zéér geslaagde imitaties van Dr. Zoidberg uit Futurama.

Neus: peren, peren en … peren. Palate: kruidig. Finish: medium.

Vlak voor de pauze proefden we de Glen Grant 23 Year Old (ABV 55,8% – cask N° 10182 – 187 flessen).

Neus: zoet, caramel. Palate: mokka, iced coffee. Finish: mokka.

Na de pause was het al turf en rook wat de klok sloeg. We staken van wal naar Islay met de Laphroaig 12 Year Old (ABV 54,9% – cask N° 700283 – 288 flessen).

Neus: sigarettenas, zure melk. Palate: vet, rokerig spek. Finish: zoethout.

Laatste dram uit de officiële line up was de Coal Ila 25 Year Old (ABV 60,8% – cask N° 741 – 220 flessen).

Neus: zoet, beetje rook. Palate: fruit. Finish: lang.

Als afsluiter schonk Bart de mystery bottle. Er werd gegokt naar de whiskyregio, destilleerderij, leeftijd en ABV dat het een lieve lust was. Iedereen was dan ook verwonderd dat het om de Kilchoman 5 Year Old ging (ABV 60,0% – cask N° 252/06 – The 3rd Single Cask Release 2011, bottled exclusively for Whisky Import Nerderland).

Naar goeie gewoonte werd er weer gestemd en werden volgende whisky’s uitgeroepen tot top-3 van de avond.

1) Laphroaig

2) Coal Ila

3) Glen Grant

Een tasting met uitsluitend single cask, cask strength whisky’s is geen eenvoudige opdracht. Maar dankzij een gezellige babbel links en een plagerig grapje rechts, werd het een geslaagde afsluiter van deze dag vol whiskyplezier!



Whisky on the Move XL

Events Posted on 04/06/2011 14:46

Iedereen die ons de laatste weken heeft gevolgd op Facebook en/of via onze nieuwsbrief was op de hoogte dat Jeroen van The Bonding Dram en Bart van Whisky Import Belux opnieuw ‘grote’ whiskyplannen hadden. Op vrijdag 3 juni organiseerden zij een ‘mini-whisky-festivalletje’ in Gent onder de welklinkende naam Whisky on the Move XL.

Niettegenstaande dat het prachtig terrasjesweer was, wisten toch een behoorlijk aantal geïnteresseerden de weg te vinden naar de eerste verdieping van Den Enghel op de Graslei.

Daar vonden de bezoekers een kleine gezellig beurs, op het principe van de Open flessen namiddag, aangevuld met enkele hoogtepunten uit het huidige whiskyseizoen van The Donding Dram.

Evert -Jan De Kort van Choqoa.com was opnieuw van de partij. Hij had naast de chocolades die matchen met drams uit de Carn Mor Vintage Collection , een aantal nieuwe producten mee die allemaal geproefd konden worden.

Regelmatige bezoekers van Jeroen’s tasting zijn welbekend met de lekkere whisky delights bereidt door Inge Lanckacker van Chef zonder restaurant. Zij verzorgde enkele heerlijke minihapjes die perfect samengaan bij een whisky.

Maar een whisky festival zonder levenswater is als een café zonder bier. Bij de open whisky bar konden whisky’s geproefd worden van enkele onafhankelijke bottelaars – The Creative Whisky Company, Carn Mor, First Cask en Berry Bros & Rudd – en enkele exclusives voor België, zoals de Greenore 10 Year Old van de Ierse Cooley Distillery.

Wij proefden volgende whisky’s

· Ardmore 18 Year Old 1992 (44,1%) – Exclusive Malts

· Highland Park 12 Year Old (46%) – Alchemist

· The Macallan 10 Year Old (46%) – Alchemist

· Bowmore 12 Year Old (46%) – Alchemist

· Glen Grant 38 Year Old 1969 (51,7%) – The Lonach Whisky Company

· Longmorn 37 Year Old 1972 (51,3%) – The Perfect Dram (231 flessen)

Deze Whisky on the Move XL mocht een mooi aantal bezoekers verwelkomen. Maar tegen sluitingsuur hoefde men nog niet onmiddellijk naar huis terug te keren. Geïnteresseerden konden ook nog een heus whiskymenu meepikken …

… en als dat nog niet genoeg was, stond er –aansluitend met het diner – ook nog een whisky tasting gepland. Er bleek maar geen eind te komen aan deze mooie brugdag.



46-plus or peat DLT

Events Posted on 30/05/2011 19:36

Tja, wat doen twee whiskyweduwnaars als hun vrouwen naar de Ladies Night bij de Cluysenaer zijn vertrokken ? Met een colaatje, naast elkaar op de sofa zielig zitten wezen?
’t Zal nie zijn! We houden bij Kristof thuis een Dirty Little Tasting (DLT). We zetten elk wat flessen op tafel en komen al snel tot deze 46-plus or peat line-up

Als aperitief schenken we ons de Smoking Buffalo (2nd Edition) in; een Highland Park van 1998 (56,3% ABV). We blikken kort terug op het magere resultaat van de Gantoise in de Play-Offs, en genieten daarna voluit van deze prachtige botteling.

Neus: zoet, fruit, snoep en babelutten, typische HP heidebloesem. Smaak: romig, fruit, chocolade Finish: lang en vol.

Uit het verre Australië bracht ik de Bakery Hill Peated Cask Strength (60% ABV) – cask N° 6810 mee. Bij enkele anekdotes over mijn vakantie beoordelen Kristof en ik deze Australische dram die gemaakt wordt met Schotse, geturfde gerst.

Neus: spiritus, ontsmettingsalcohol, ‘Schotse’ turf, zacht wit hout, rook . Met water: rubber, zoethout,vanille en banaan. Smaak: typisch‘Schots’. Finish: medium lang, nootachtig, ‘charted’.

Deze Aussie kan heel wat water verdragen. Nen echte zwemmer, of voor een Australiër: ne surfer.

De volgende whisky is de geturfde dram uit de Angus Dundee destilleerderij (waartoe ook Tomintoul en Glencadam behoren). Wij schenken ons een Old Ballantruan The ‘Peated Malt’ (50% ABV) in.

Neus: romig, boter, caramel (Werther’s Original snoepjes), een weinig turf achterin de neus, rokerig, pas geblust houtvuur. Smaak: lekker romig, turf, maar zeker niet overheersend, zacht en zeker niet medicinaal. Finish: kort.

De korte finish is helemaal niet erg. Zo kan ik snel een nieuwe slok van deze overheerlijke dram nemen.

Met de volgende whisky blijven we nog even in de Speyside hangen. In het thema ‘peat’ is de Ben Riach 10 Year Old Curiositas Peated Malt (46% ABV) de volgende dram die we aan de lippen zetten.

Neus: uitgesproken turf, zoet en ziltig tegelijk, thym. Smaak: licht medicinaal,licht kruidig . Finish: kort en droog.

Alle, nog ééntje om ’t af te leren. We sluiten onze line-up af met een klassieker, de Ardbeg 10 Year Old (46% ABV). ’t Is raar. Dit is zeker niet mijn eerste Ardbeg, en toch had ik deze nog niet eerder geproefd.

Neus: turf, licht medicinaal, sulfer, luciferhoutje. Smaak: eerst bitter, daarna turf en uiteindelijk behoorlijk romig. Finish: zacht en mediumlang.

Terwijl we onze top-5 opstellen, drinken Kristof en ik elk nog een glas van onze favoriete dram uit de line-up. And the winners are:

1. Old Ballantruan The ‘Peated Malt’

2. Smoking Buffalo & Ardbeg 10 Year Old (met gelijke punten)

4. Ben Riach 10 Year Old Curiositas Peated Malt

5. Bakery Hill Peated Cask Strength

Het is net zaterdag ochtend wanneer onze madammen terug thuis zijn en wij onze DLT afronden. We moeten dan nog één toost uitbrengen.

Slainte! … To the Ladies!



Chivas Regal Royal Salute 21 Year Old

Tasting Notes Posted on 01/05/2011 09:36

Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Royal Salute 21 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Geen Royal Salute op de vooravond van dé koninklijke trouw van de eeuw

Wat doet een mens als hij enkele uren vast zit op een internationale luchthaven in transit? Zijn e-mails checken op een gratis internet hotspot, een boek lezen of zich vergapen aan de honderden flessen whisky in de duty free shop … ik koos voor het laatste!
Ik geraak er aan de praat met voormalig brand ambassador en huidig sales manager bij Chivas Brothers Australia.

We discussiëren over single malts bij een glas Glenlivet 18 Year Old wanneer we worden onderbroken door een dronken Italiaan. Hij brabbelt in één adem dat de Chivas Regal Aged 12 Years beter is dan de whisky die wij drinken, en dat de flessen hier te duur zijn, maar dat hij toch niets gaat kopen, want hij heeft vorig jaar reeds een fles Chivas gekocht … (?!)

De verkoopsmanager en ik kijken elkaar verwonderd aan, terwijl de Italiaan naar z’n gate waggelt. We lachen eens goed om de ongevraagde tussenkomst van de man, waarna de kerel van Chivas Brothers onmiddellijk een head-to-head tasting voorstelt van een Chivas Regal Aged 18 Years en de Chivas Regal Royal Salute 21 Year Old. Ik stem volmondig in.

De volle en vette nose van de 18 Year Old geurt naar vijgen, dadels en tabak. De 21 Year Old heeft ten opzichte van z’n jongere broer maar een zwakke neus. Na enige tijd komt er toch wat vanille uit het glas opgestegen. In het algemeen een nogal vlakke bedoening.

De Chivas Regal Aged 18 Years proeft naar pure fondant chocolade, marsepein en rozijnen. Daar kan de 21 Year Old amper wat vanille en een weinig fruit tegenover stellen. Echt niets spectaculair te ontdekken hier.

De medium lange finish van de 18 YO laat een lekker vet laagje likeursmaak achter in de mond. De afdronk van de 21 YO is teleurstellend kort, bijna onbestaand. Er valt hooguit wat amandelnoot op de tong te proeven.

Volgens de sales manager mikt Chivas Regal met de (véél te duur geprijsde) 21 en 25 Year Old vooral op Aziatische markt. We zijn het allebei eens dat alle sterke karakertrekken (bewust of onbewust) werden uitgevlakt voor deze Royal Salute 21 Year Old; iets waar zelfs de over-the-top luxe verpakking niets aan kan goed maken.

Score : 69

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 28-04-2011



Opnieuw winst voor Whivie!

Whisky Talk Posted on 01/05/2011 09:13

Bij mijn thuiskomst van vakantie lag er een (behoorlijk) groot pak op mij te wachten.
Via de nieuwe Johnnie Walker raffle op Facebook heeft ondergetekende een exclusieve Johnnie Walker Sportsbag gewonnen.

De strak gestyleerde tas draagt het logo van het Vodafone McLaren Mercedes formule-1 team, één van mijn favoriete race teams.

Bedankt Johnnie Walker Belgium voor dit leuke welcome home geschenk!



Chocolate & Whisky Masterclass

Events Posted on 24/03/2011 16:53

Op dinsdag 22 maart 2011 organiseerden Jeroen Moernaut. van The Bonding Dram, Bart Heggerick van Whisky Import Belux en Evert -Jan De Kort van Choqoa.com hun eerste Chocolate & Whisky Masterclass.
Deze speciale tasting ging door in café Den Enghel op de Graslei te Gent.

De opkomst was groot: meer dan 30 personen. Opvallend was wel dat er toch een ietwat ander (ouder) publiek dan gewoonlijk, op deze tasting was afgekomen. Er zaten ook duidelijk veel meer dames in de zaal. Iets wat Bart en Jeroen op staande voet deed beslissen om vanaf nu alle whisky tastings te combineren met een chocolade masterclass.

Het woord is reeds meerdere malen gevallen: chocolade. De bedoeling van deze Chocolate & Whisky Masterclass was om een tasting te organiseren met een aantal whisky’s uit de Carn Mor Vintage Collection en bij elke dram een passende chocolade te serveren.

Bij het aperitief, een Carn Mor Blend en een stukje El Ceibo chocolade (75% cacao) uit Bolivia, lichtte Evert-Jan de oorsprong en het productieproces van chocolade toe. We leerden dat er 3 types cacaobomen bestaan; en dat de vruchten die de cacaobonen bevatten, rechtstreeks aan de stam van de plant groeien en niet aan de takken. Tot verwondering van velen, vertoont de bereiding van chocolade grote gelijkenissen met deze van onze favoriete drank. Zo worden cacaobonen ook gefermenteerd, daarna gedroogd/gebrand en uiteindelijk vermalen.
Naar analogie met de single malt en single cask uit de whiskywereld, bestaan er chocolades die gemaakt worden uit één type cacaoboon of zelfs met bonen uit één enkele plantage.

Ook het proeven van de chocolade verloopt zeer gelijklopend met die van whisky. Er wordt eerst aan de chocolade geroken voor een stukje in de mond te steken. De chocolade wordt één keer kort gekauwd om alle aroma’s tot hun recht te laten komen. Daarna laten we de chocolade smelten op de tong alvorens alles door te slikken.

Matchen van whisky en chocolade is zeer moeilijk en zeker wanneer je werkt met single malt, single cask whisky’s; zoals de Vintage collectie van Carn Mor.
Om het – voor ons chocoladeleken – nog wat moeilijker te maken werd daarbij chocolade geserveerd die je niet zomaar terugvindt in de supermarkt. Evert-Jan, die net terug was van een chocolade-studiereis door Costa Rica, had enkele van zijn favoriete producten mee gebracht.

De eerste match van de avond was de Carn Mor Balmenach 2001 (ABV 46% – cask N° 800412 – 1011 flessen) met de Papouasie Trinitario (75% cacao) chocolade uit Papoea-Nieuw-Guinea van François Pralus.

De naar tabak en gebrande koffie proevende chocolade, werd door de fris,fruitige whisky versterkt. De chocolade proefde nu veel voller en romiger.

Tweede match: Craigellachie 1999 (ABV 46% – cask N° 137 – 1041 flessen) met een Pacari (60% cacao) organische chocolade uit Ecuador.

De complexe smaak van de chocolade (zacht, zoet, zelfs hints van wat Oud Amsterdam kaas), werd opnieuw verrijkt door de vette, boterachtige smaak van de whisky. De nasmaak van het geheel proefde zeer zout.

Derde match van de avond: Longmore 1996 (ABV 46% – cask N° 156794 – 1377 flessen) met de Cuba Trinitario (75% cacao) chocolade van François Pralus.

De smaak van theegruis uit de chocolade en de beukennootjes uit de palate van de whisky mondden uit in een heerlijke pure smaak van chocolade. Deze combinatie werd ook door de zaal als de meest harmonieuze ervaren.

Vierde match: Speyside 1995 (ABV 46% – cask N° 18 – 2977 flessen) met een Michel Cluizel, 1er Cru de Plantation Los Anconès (67% cacao) chocolade. Deze Organic dark chocolade is tevens winnaar van een Soil Association Organic Food Award 2010.

De fruitige smaak van deze chocolade werd door de smaken van vanille en kastanje uit de palate van de whisky aangevuld tot een explosie van fruit in de mond.

Laatste match van de avond: Coal Ila 1983 (ABV 46% – cask N° 1118 – 1077 flessen) met Le 100% Criollo chocolade uit Madagaskar, van François Pralus (100% cacao).

De geur van deze chocolade mag dan flets zijn, de smaak was zeer uitgesproken slecht! Echt niet lekker. Onze tafelgenoten Joël en Steven – die trouwens beroepshalve ook dagelijks met chocolade werkt – gaven ons ronduit gelijk. Maar de combinatie met de droge, geturfde smaak van de whisky, maakte deze Islay veel zachter en fruitiger! Zeer lekkere combinatie!

Als afsluiter schonk Jeroen – voor de peat freaks – nog een lekkere Isle of Islay 1990 (Bunnahabhain) van The Creative Whisky Company uit. Een lekkere afronding van een zeer lekkere en gezellige avond.

Het was zelfs voor de meer ervaren whiskyproevers onder de deelnemers zeer moeilijk om alle subtiliteiten in de geur en de smaak van chocolade te ontdekken. Het is duidelijk dat ons referentie kader – voor het proeven van chocolade – nog niet voldoende ontwikkeld is .
Wij kijken dus alvast uit naar een tweede editie van deze Chocolate & Whisky Masterclass.



St Patrick’s Day

Whisky Talk Posted on 17/03/2011 18:36

Het is vandaag 17 maart – St. Patrick’s Day – Ierland’s belangrijkste feestdag van het jaar!

Om dit te vieren zullen velen onder ons een Ierse whiskey inschenken. Maar voor zij die eens een ander drankje willen proberen, kunnen zich misschien aan één van deze cocktails wagen.

Er is niets zo Iers als de Ierse driekleur, de Ierse vlag met andere woorden. Onderstaand drankje heet dan ook Irish Flag

Ingrediënten:
– 1/3 Bailey’s Irish Cream (Bailey’s)
– 1/3 groene Crème de Menthe
– 1/3 Grand Marnier oranje liqueur (kan ook met Butterscotch Schnapps)

Bereiding:
Giet eerst de Crème de Menthe in het glas.
Giet daarna rustig en langzaam de Bailey’s uit, via de rug van een koffielepel, zodat deze blijft drijven op de Creme de Menthe.
Giet uiteindelijk, rustig en opnieuw over de rug van een koffielepel, de Grand Marnier bovenop het geheel.

Everybody ‘is’ Irish, ten minste op St. Patrick’s Day. Daarom kan je ook voor deze Everybody Irish gaan.

Ingrediënten:
2/4 Irish whiskey
1/4 groene Crème de Menthe
1/4 groene Chartreuse
+ 1 cocktail olijf als versiering

Bereiding:
Meng de Ierse whisky, de Crème de Menthe en de Chartreuse met enkele ijsblokjes en blend het geheel tot een groene cocktail.
Giet alles in een glas en werk af met de olijf. Lust je geen olijven, werk dan af met een vers, fris muntblaadje.

Voor meer (bizarre) St Patrick’s Day drankjes, klik door naar deze site.

Happy St.Patrick’s Day!



Smoking Buffalo (2nd edition)

Tasting Notes Posted on 05/03/2011 16:54

Distilleerderij: Highland Park
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Highland Park 1998/2011 13YO ‘Smoking Buffalo 2nd edition’, WIB & The Bonding Dram (60/288 bts)
Kleur: stro
ABV: 56,5%

1 – 1

Na het succes van de eerste editie van de Smoking Buffalo kon een tweede editie niet langer uitblijven.

Voor deze 2nd edition lieten Bart van Whisky Import Belux en Jeroen van The Bonding Dram, Higland Park cask 717 bottelen op vatsterkte van 56,5% onder het ondertussen beruchte en vervaarlijke uitziend Smoking Buffalo-label.

Op Zoë’s birthday tasting konden we deze Smoking Buffalo (2nd edition) reeds in avant-première proeven. Toen grapten Dersou en ik nog tegen Jeroen dat deze dram rook naar zeep, shampoo en whisky gemengd met RedBull. Niet daarvan deze keer!

Deze ‘Gantoise’ Higland Park geurt zeer romig. Op z’n Gents gezeid: ’t riekt noar ne spekkewinkel. Chocolademelk, de snoepbar in de bioscoop, zoete anijs, zoete amandel en marsepein: al wa da goe es!

De vol, romige palate proeft naar chocolade, nougat en rijp donker fruit.

De lange, frisse, tintelende afdronk maakt de cirkel rond met die typische Highland Park fleurige aroma’s.

Deze twee Smoking Buffalo’s zijn te verscheiden en hebben elk een te uitgesproken persoonlijkheid, dat het onwijs zou zijn om een winnaar uit te roepen, of ze zelfs al maar te quoteren. Laten we het houden op een gelijkspel tussen twee fantastische Buffalo spitsen!

Score: 1 – 1

geproefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 04-03-2011



Smoking Buffalo

Tasting Notes Posted on 05/03/2011 16:15

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Bowmore 10 Year Old 1999 ‘Smoking Buffalo’, WIB & The Bonding Dram (45/322 bts)
Kleur: stro
ABV: 47%

1 – 0

Wij vonden onze head-to-head battles een leuke manier (lees: excuus) om meerdere whisky’s op één avond te drinken. Daarom zetten we deze avond in met een echte wedstrijd. ’t Is te zeggen: In de Schotse derde provinciale zou het klinken als FC Bowmore tegen White Star Kirkwall. Maar wij houden vanavond een Gentse stadsderby: Smoking Buffalo vs Smoking Buffalo.

In 2010, ter gelegenheid van de bekerfinale van dat jaar, lieten Bart van Whisky Import Belux en Jeroen van The Bonding Dram – beiden grote KAA Gent supporters – het Bowmore vat nummer 357 bottelen onder de stoere naam Smoking Buffalo.

Deze ‘Gentse’ Islay geurt licht kruidig en een weinig naar turf. Maar ik ruik toch behoorlijk wat jodium en iets wat mij doet herinneren aan de poriënvuller uit de lessen houtbewerking.
Achter een lichte zilte toets is er ook wat gember en de geur van koude as te vinden.

Onze Buffalo smaakt naar hoestbonbons en kruidnagel. Achteraan op de tong luiden aroma’s van hout de finish in.

De medium lange afdronk is bitterzoet, zelfs wat romig met de lekkere smaak van geroosterde hazelnoten.

Score : 1 – 0

geproefd door Niek Verniers en Ilse Everaert op 04-03-2011



Laphroaig 18 Year Old

Tasting Notes Posted on 27/02/2011 17:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 18 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 48%Atypische vaandeldrager voor Islay

Voor de tweede battle steken we over naar The Isle of Islay. We proeven twee whisky’s uit de meest zuidelijke destilleerderij van het eiland. Naast een Laphroaig 18 Year Old zetten we een Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001.

Deze 18 jaar oude Islay Malt geurt naar het droge, warme pine wood van een Finse sauna. De zware geuren van dennennaalden en gedroogde ham maken plaats voor lichte, kruidige aroma’s. De neus blijft evolueren en komt uit bij de zacht en romige geuren van karamel en vanille. Het geheel is doorweven met een lichte zilte toets; maar deze is zeker niet overheersend.

De palate is licht bitter, nootachtig met hints van kastanje en beukennootjes die naadloos aansluiten bij de afdronk.

De finish is lang, vol en vettig. Naast zoethout is er een zéér lichte toets van turf te ontwaren.

Deze 18 Year Old uit de Laphroaig destilleerderij moet één van de best gebalanceerde en meest harmonieuze Ilslay whisky’s zijn die ik reeds proefde. Deze dram geeft criticasters die beweren dat alle Ilslay whisky’s over geturfd of te ziltig zijn, lik op stuk! Alhoewel dit geen typische dram voor het eiland is, is het wel een prachtige vaandeldrager voor deze whiskyregio en onze winnaar van deze battle!

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011

Score: 83



Laphroaig 10 YO Cask Strength Batch 001

Tasting Notes Posted on 27/02/2011 17:02

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 10 Year Old Cask Strength Batch 001
Kleur: zonlicht
ABV: 57,8%

Typische vaandeldrager voor Laphroaig

Na de Laphroaig 18 Year Old zetten we nog een Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001 aan de lippen.

De 10 Year Old heeft en vluchtige neus en geurt korrelig (?). De vuile nose van deze cask strength heeft veel as, natte sigarettenpeuken en aroma’s van zware tabak te bieden.

De smaak is behoorlijk zacht voor een whisky op vatstrekte, met een ABV van meer dan 57%. De palate heeft echt wel dat typische Laphroaig –karakter: kruidig, rokerig en een milde toets van zeewier.

De medium lange, warme finish verraadt wat bittere wilde kastanje.

Naast de 10 Year Old en de 10 Year Old Cask Strength uit de core range van deze destilleerderij, is deze Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001 een heerlijke ontdekking.

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011

Score: 82



BenRiach 17 Year Old Burgundy Wood Finish

Tasting Notes Posted on 25/02/2011 21:28

Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 17 Year Old Burgundy Wood Finish
Kleur: goud
ABV: 46%

Winnaar met het kleinst mogelijke verschil

De BenRiach 17 Years Old Burgundy Wood Finish zet meteen in met aroma’s van nat hout, boenwas en ietwat zoete amandel.
Al snel evolueert dit naar lekkere lichte geuren van vanille, wijn en verse rode vruchten, zoals frambozen en aardbeien. Bij het neuzen van deze dram komt regelmatig, en volledig ongevraagd, de geur van licht verschroeid rubber de kop op steken. Iets wat me bij het drinken van een BenRiach wel vaker overkomt.

De palate is lekker zacht en romig, met de smaak van warme, verse crème brulée die smelt op de tong.

De afdronk is kort en wordt hoofdzakelijk overheerst door hout. Zowel in de neus als de finish ontwaart Ilse een frisse toets van anijs. Maar die ontgaat mij volledig … Misschien maar best, want ik ben niet zo’n fan van anijs.

Deze BenRiach 17 Years Old uit de reeks Wood Finish Expressions kon ons zeer bekoren en haalt het met het kleinste verschil van de BenRiach 12 Years Old Importanticus Fumosus.

Score : 82

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011



BenRiach 12 YO Importanticus Fumosus (2)

Tasting Notes Posted on 25/02/2011 20:59

Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Year Old Importanticus Fumosus
Kleur: koper
ABV: 40%

Time is on my side, yes it is!

Het is een druilerige winteravond en we maken er binnen een gezellige whiskyavond van. We spelen twee maal twee drams uit eenzelfde destilleerderij tegen elkaar uit. We beginnen met een head-to head van twee whisky’s uit een Speyside Distillery.
De eerste dram die we uitschenken is de BenRiach 12 Years Old Importanticus Fumosus waar we de BenRiach 17 Years Old Burgundy Wood Finish tegenover zetten.

De BenRiach 12 Year Old begint met een zeer gesloten neus. Het duurt even voor deze whisky zijn aroma’s vrijgeeft. Na enkele minuten krijgen we de sterke geur van krijt in de neus. Niet iets wat je meteen bij een Speysider verwacht. Maar geef deze 12 Year Old wat tijd; hij is het zeker waard. De neus blijft evolueren en romige zoete geuren ontsnappen uit de snifter. De geur van botersnoepjes, karamel, gedroogde ananas en verbrande droge bladeren trekken onze aandacht.

In de smaak komen vooral de gedroogde ananas uit de nose terug, aangevuld met tabak en amandel.

De lange, volle romige finish is bitterzoet, iets waar de Port Finish zeker voor verantwoordelijk is.

Deze single malt uit de Peated Benriach –reeks heeft een finish gekregen op een Aged Tawny Port Hogsheads. Zijn naam betekend – letterlijk vertaald uit het Latijn- ‘Rokerige Port’. Deze natuurlijk gekleurde en non chill filtered whisky is zeer mooi in balans, maar heeft wel zijn tijd nodig om volledig tot z’n recht te komen.

Score : 81

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011



Verslag Whiskyfestival 2011 (door Niek)

Events Posted on 14/02/2011 19:11

De mooiste avond van de week – die ook steevast het weekend inluidt – moet toch de vrijdagavond zijn, niet? Wat is er nog mooier dan op die avond een bezoekje te brengen aan een whiskyfestival?

Op 11 februari zakte dan ook een uitgelaten Whivie-delegatie (Mark en Sofie, Imanuel, Robert en ikzelf) af naar het ICC te Gent, voor de openingsavond van het International Malt Whiskyfestival.

We liepen er meteen een groot aantal bekenden tegen het lijf: Jeroen Moernaut van de Bonding Dram, Luc ‘Ardbeg’ Hoste, Dersou De Moor, Stef Roesbeke & Krien van het whiskyrestaurant De Cluysenaer, Bob Minnekeer van whiskyclub The Glengarry, Eric Vermeire – importeur in België van Gordon & Macphail, Linda Khalfi – Brand Ambassador van Cooley en nog veel bekende gezichten van op diverse whisky tastings. Sorry, dat we jullie niet allemaal bij de voornaam kennen.

Het was ook leuk om oud-studiegenoot Patrick en jeugdvriend Johan na al die jaren nog eens terug te zien!

Op onze ontdekkingstocht langs de verschillende whiskyshops en -booths, leerden we ook veel nieuwe gezichten kennen: zoals Wouter Wapenaar – oprichter van het magazine Whisky Etc. én organisator van het Whiskyfestival, de Japanse Misako Udo – schrijfster van The Scottish Whisky Distilleries, Chris Leggat – Brand Ambassador bij Auchentoshan, Geert De Bolle van The Whisky House, Ronald Zwartepoorte van het magazine Whisky Passion en Jurgen van het Whiskyhuis.

We startten onze avond bij de stand van Cooley, alwaar ik onze Ierse vrienden persoonlijk kon bedankten voor de prijs die ik van hen mocht ontvangen via connosr.com. Wij proefden er, als aperitief, de Greenore 18 Year Old. Opvallend was dat ook hier (net zoals in mijn prijspakket) de flessen van Kilbeggan nergens te bespeuren waren.

Een officiële uitleg was er niet, maar in de wandelgangen werd er gefluisterd dat er “iets serieus is misgelopen” met de jongste productie van deze blend; waardoor de smaak te sterk zou verschillen met het standaard product. ‘t Is maar van horen zeggen …

Ik heb een zwak voor Japanse whisky. Na een Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured geproefd te hebben bij Cinoco, zetten Robert en ik een Hibiki 21 Year Old en een Yamazaki Puncheon tegenover elkaar. Voor mij was de winnaar de Hibiki.

In de Islay Room namen we nog snel een glimp mee van de voorstelling van de prachtige DVD Whisky : The Islay Edition en lieten er ons verleiden tot een gokje op de ‘Secret Bottle’. Enige tip: Het is een Islay whisky.
Via eliminatie schrapten we meteen de 3 meest zuidelijke destilleerderijen van het eiland. Resteerde ons nog een beredeneerde keuze uit de 5 overgebleven stokerijen. We besloten om het tactisch te spelen en vulden elk een verschillende naam in. Persoonlijk twijfelde ik nog tussen Kilchoman en Coal Ila; maar ging toch resoluut voor de laatste. ‘Fingers crossed’, het geluk is Whivie de laatste tijd zéér goed gezind …

Terug in de grote zaal, zetten we onze reis door de whiskywereld verder. Bij The Nectar waagden we ons aan een head-to-head tasting van een Nikka Red en een Nikka White. De Red is een fruitige Speyside style whisky, daar de White een zilte, geturfde Islay style dram is.

Omdat Mark – bij het neuzen van verschillende whisky’s – erin slaagde twee glazen om te wisselen, sloeg ik bijna The Belgian Owl Cask Strenght (74,1%) ad-fundum naar binnen! Toch effe blussen met water …

Aangezien zowel Jeroen als Stef vol lof waren over de Gordon & Macphail – St Magdalene 1966, liet ook ik mij door Geert De Bolle een dram uitschenken van deze 31 jaar oude Lowland. Zonder enige twijfel het hoogtepunt van de avond. Al moesten de Duncan Taylor – Pulteney 28 Year Old en The Glen Garioch 1971 van Samaroli zeker niet onderdoen.

Het liep al dicht tegen het sluitingsuur aan. En we mochten toen al een mooi aantal nieuwe ontdekkingen aan ons whiskynotitieboekje toevoegen:

– Greenore 18 Year Old (46%)
– Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured (49%)
– The Yamazaki Puncheon (48%)
– Hibiki 21 Year Old (43%)
– ‘Secret Bottle’ in de Islay Room
– Nikka Red (43%)
– Nikka White (43%)
– The Belgian Owl Cask Strenght (74,1%)
– Gordon & Macphail – St Magdalene 1966 (40%)
– Glenfiddich Rich Oak 14 Year Old (43%)
– Duncan Taylor – Pulteney 28 Year Old (58,6%)
– Samaroli – The Glen Garioch 1971, matured in sherry wood (59,6%)
– Old Pulteney 17Year Old (46%)
– Hakushu Heavely Peated (48%)

Nog net voor de lichten werden uitgedraaiden, zijn we nog eens langs onze nieuwe beste vriendin, Misako Udo, gelopen voor een laatste Hakushu Heavely Peated.

Als aandenken aan deze zeer geslaagde editie van het Whiskyfestival kochten we nog een T-shirt en lanyard. En omdat de fles van mijn daily blend vrijwel leeg is, namen we ook nog een nieuwe fles Black Bottle mee naar huis.

Ten huize Dermul werd er nog even nagekaart en mochten we dankzij onze Nederlandse whisky-gabber Imanuel opnieuw twee nieuwe whisky’s toevoegen aan de immer aangroeiende lijst ‘nog-te-proeven-whisky-samples’. Waarvoor hartelijk bedankt Imanuel! Een prettige afsluiter van een zeer aangename avond.

See you all next year, same time, same place!



Whivie valt opnieuw in de prijzen!

Whisky Talk Posted on 09/02/2011 16:06

Vandaag werd door FedEx een extra groot pak afgeleverd.

Afzender: Cooley Distillery P.L.C.
Remarks: Winner of Connosr.com Competition.

Het online ‘Whisky Social Network’ organiseerede ‘a price draw’ in de laatste editie van hun online magazine Connosr Distilled.

Ondergetekende viel opnieuw in de prijzen en mocht niet minder dan 2 x 3 full bottles uit deze Ierse destilleerderij ontvangen. De range bestaat uit Greenore 8 Year Old, Tyrconell Single Malt en Connemara Peated Single Malt.

Bedankt Connosr.com en Cooley voor dit prachtige geschenk!



Chivas Regal Aged 18 Years

Tasting Notes Posted on 09/02/2011 13:33

Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Volwassen blend

Met de jaarwisseling kreeg ik van mijn ouders deze Chivas Regal Aged 18 Years cadeau. De perfecte gelegenheid voor een head-to-head tasting met die Chivas Regal Aged 12 Years uit mijn cabinet.

Waar de 12 Year Old een combinatie van honing, hard fruit (zoals appel en peer), tabak en de geur van geroosterde hazelnoten langzaam onthult, is de neus van de 18 Year Old directer, voller, vettiger en zwaarder. De geur van gedroogd donker fruit (vijgen, dadels) is zeer nadrukkelijk aanwezig. Net als bij zijn jongere broer geurt ook deze blend naar tabak. Maar de neus van deze whisky is veel scherper dan de 12 Year Old.

Persoonlijk vind ik de 12 Year Old een redelijk beperkte palate hebben. Naast wat butter scotch valt er weinig te ontdekken. De Chivas Regal Aged 18 Years proeft overduidelijk naar pure fondant chocolade, ambachtelijke marsepein, opgelegde kersen en rozijnen.

De medium lange finish smelt weg op de tong als een Mon Chérie praline.

Achttien jaar is in België de leeftijd waarop men wettelijk als volwassen wordt beschouwd. Wel, deze 18 Years Old Chivas is – in alle opzichten – best een volwassen blend.

Score : 77

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 02-01-2011



Whivie wint!

Whisky Talk Posted on 04/02/2011 17:22

Via de Johnnie Walker raffle die gehouden werd op Facebook in December 2010, heeft ondergetekende een exclusief, getekend exemplaar gewonnen van Sergio Herman’s laatste kookboek: SERGIO THUIS (Minestrone, ISBN 978-94-90028-29-9).

In vier hoofdstukken met de simpele en duidelijke titels: Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht en Tips en adressen leer je de gerechtjes kennen die Sergio Herman en zijn echtgenote Ellemieke voor elkaar thuis klaar maken.

126 pagina’s, gebonden in hardcover: Inspiratie genoeg om de nieuwe keuken – die volgende week wordt geïnstalleerd – uit te testen.

Bedankt Johnnie Walker Belgium voor dit zeer geapprecieerde nieuwjaarsgeschenk!



Volgende »