Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

First Cask Masterclass

Events Posted on 04/06/2011 15:49

Na het kleine, maar gezellige Whisky on the Move XL en aansluitend whiskydiner, ging op de zolderverdieping van Den Enghel nog een First Cask – Masterclass door. Voor deze tasting waren niet minder dan 24 Usual Suspects, maar ook een aantal nieuwe gezichten, komen opdagen.

Onder de deskundige leiding van Bart Heggerick proefden we 5 bottelingen uit de First Cask range en één mystery bottle.

We startten de avond met een Invergordon Single Grain 37 Year Old (ABV 44% – cask N° 63641 – 137 flessen).

Neus: licht grassig, veel alcohol, bijna zelfs de geur van tapijtreiniger. Palate: vanille, banaan, kokos, marsepein. Finish: kort,banaan, bourbon.

De Littlemill 20 Year Old (ABV 56,2% – cask N° 726 – 1041 225) zorgde aan onze tafel voor enkele zéér geslaagde imitaties van Dr. Zoidberg uit Futurama.

Neus: peren, peren en … peren. Palate: kruidig. Finish: medium.

Vlak voor de pauze proefden we de Glen Grant 23 Year Old (ABV 55,8% – cask N° 10182 – 187 flessen).

Neus: zoet, caramel. Palate: mokka, iced coffee. Finish: mokka.

Na de pause was het al turf en rook wat de klok sloeg. We staken van wal naar Islay met de Laphroaig 12 Year Old (ABV 54,9% – cask N° 700283 – 288 flessen).

Neus: sigarettenas, zure melk. Palate: vet, rokerig spek. Finish: zoethout.

Laatste dram uit de officiële line up was de Coal Ila 25 Year Old (ABV 60,8% – cask N° 741 – 220 flessen).

Neus: zoet, beetje rook. Palate: fruit. Finish: lang.

Als afsluiter schonk Bart de mystery bottle. Er werd gegokt naar de whiskyregio, destilleerderij, leeftijd en ABV dat het een lieve lust was. Iedereen was dan ook verwonderd dat het om de Kilchoman 5 Year Old ging (ABV 60,0% – cask N° 252/06 – The 3rd Single Cask Release 2011, bottled exclusively for Whisky Import Nerderland).

Naar goeie gewoonte werd er weer gestemd en werden volgende whisky’s uitgeroepen tot top-3 van de avond.

1) Laphroaig

2) Coal Ila

3) Glen Grant

Een tasting met uitsluitend single cask, cask strength whisky’s is geen eenvoudige opdracht. Maar dankzij een gezellige babbel links en een plagerig grapje rechts, werd het een geslaagde afsluiter van deze dag vol whiskyplezier!Whisky on the Move XL

Events Posted on 04/06/2011 14:46

Iedereen die ons de laatste weken heeft gevolgd op Facebook en/of via onze nieuwsbrief was op de hoogte dat Jeroen van The Bonding Dram en Bart van Whisky Import Belux opnieuw ‘grote’ whiskyplannen hadden. Op vrijdag 3 juni organiseerden zij een ‘mini-whisky-festivalletje’ in Gent onder de welklinkende naam Whisky on the Move XL.

Niettegenstaande dat het prachtig terrasjesweer was, wisten toch een behoorlijk aantal geïnteresseerden de weg te vinden naar de eerste verdieping van Den Enghel op de Graslei.

Daar vonden de bezoekers een kleine gezellig beurs, op het principe van de Open flessen namiddag, aangevuld met enkele hoogtepunten uit het huidige whiskyseizoen van The Donding Dram.

Evert -Jan De Kort van Choqoa.com was opnieuw van de partij. Hij had naast de chocolades die matchen met drams uit de Carn Mor Vintage Collection , een aantal nieuwe producten mee die allemaal geproefd konden worden.

Regelmatige bezoekers van Jeroen’s tasting zijn welbekend met de lekkere whisky delights bereidt door Inge Lanckacker van Chef zonder restaurant. Zij verzorgde enkele heerlijke minihapjes die perfect samengaan bij een whisky.

Maar een whisky festival zonder levenswater is als een café zonder bier. Bij de open whisky bar konden whisky’s geproefd worden van enkele onafhankelijke bottelaars – The Creative Whisky Company, Carn Mor, First Cask en Berry Bros & Rudd – en enkele exclusives voor België, zoals de Greenore 10 Year Old van de Ierse Cooley Distillery.

Wij proefden volgende whisky’s

· Ardmore 18 Year Old 1992 (44,1%) – Exclusive Malts

· Highland Park 12 Year Old (46%) – Alchemist

· The Macallan 10 Year Old (46%) – Alchemist

· Bowmore 12 Year Old (46%) – Alchemist

· Glen Grant 38 Year Old 1969 (51,7%) – The Lonach Whisky Company

· Longmorn 37 Year Old 1972 (51,3%) – The Perfect Dram (231 flessen)

Deze Whisky on the Move XL mocht een mooi aantal bezoekers verwelkomen. Maar tegen sluitingsuur hoefde men nog niet onmiddellijk naar huis terug te keren. Geïnteresseerden konden ook nog een heus whiskymenu meepikken …

… en als dat nog niet genoeg was, stond er –aansluitend met het diner – ook nog een whisky tasting gepland. Er bleek maar geen eind te komen aan deze mooie brugdag.Sample lijst juni 2011

Dram Sharing Posted on 04/06/2011 12:23

Beste Whivies,

In bijlage de nieuwste sample lijst van Whivie. Niet veel nieuwigheden, maar veel flessen op hun einde.

Je kan in de originele whiviepost lezen hoe het samplen er bij ons aan toe gaat.

May the Malt be with you!