Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 1965 – 42 Year Old (Cask 811)
Kleur: amber
ABV: 43,6%

Enjoy the Silence

Dankzij een mysterieus persoon (die we voor het gemak Madame X uit Glasgow zullen noemen), op een geheime locatie en op een niet nader vermeld tijdstip, had ik samen met enkele vrienden de kans om de Bowmore 1965 – 42 Year Old (uit de Bowmore Premier Range, exclusive for the World of Whiskies) te proeven.
Vanwaar al die geheimdoenerij? De eigenaares van deze whisky wenst niet aan de grote klok te hangen dat zij deze fles, met een waarde van £ 6.000 (z’n slordige € 6.800), in de kast heeft staan. Begrijpelijk, want van deze vintage whisky schenk je niet dagelijks een dram uit. Wij waren dan ook zéér verwonderd, maar ook even zeer verheugd, wanneer Madame X de gigantische zwart lederen box, met suède voering en decanter met bronzen afsluitstop uit het cabinet haalde en ons een proefglaasje aanbood!

Bij het ontkurken van de fles en het uitschenken van deze whisky vult de kamer zich met de zwoele, zoete geuren van tropische bloemen en exotisch fruit. Rook en turf zijn nagenoeg volledig afwezig. Madame X wist ons te vertellen dat dit (meer dan) waarschijnlijk een (typische) geturfde Bowmore moet geweest zijn. Maar de esters (dit zijn de chemische verbinding die ontstaat bij oxidatie van alcohol) die de aroma’s van rook en turf bevatten, door het jarenlange verblijf in het vat zijn omgezet in zeer lange, complexe chemische verbindingen. Deze nieuwe esters vormen zich pas na een zéér lange rijpingstijd en zijn verantwoordelijk voor de ongekend fruitige neus van deze Bowmore.

Ondanks het druilige weer buiten, wanen we ons bij het proeven van de Bowmore 1965 in de Caraïben: Caramel zoete honing, tropische fruit, zoals litchi, mango en pitaya (drakenvrucht) doorweven met een zachte rokerigheid verwennen onze smaakpapillen. High-fives all around the table! Iedereen heeft letterlijk en figuurlijk de mond vol van deze overheerlijke Islay whisky.

We genieten nog zeer lang na van onze tasting, want de extreem lange finish van tropische nectar en een zéér weinig rook mondt na enige minuten uit in de smaak van zoete grapefruit achteraan op de tong.

De Bowmore 1965 – 42 Year Old, waarvan er wereldwijd slechts 57 flessen zijn, is een prachtig gebalanceerde whisky die over de tong rolt als een verfrissende, tropische fruit-cocktail en toch zijn Islay roots niet verloochend.

Ik wens af te sluiten met een quote uit het nummer Enjoy the Silence van Depeche Mode: ‘Words are very unnecessary they can only do harm’. Soms is het beter om niets te zeggen en de stilte te laten spreken …

Score: 98

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul Dermul