Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Glen Garioch 1958 – 46 Year Old

Tasting Notes Posted on 26/06/2011 13:43

Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 1958 – 46 Year Old
Kleur: amber
ABV: 43%

1958, very good year! Nearly as old as my parents.

De grote lederen box, van de hand van Craig Mackinlay, verborg nog een andere luxe verpakking van het designbureau Breeze Creative in Madame X haar cabinet. Ze zet een prachtige houten kistje, gevoerd met donker rode suède op tafel. Maar het is de fles, die schittert als een diamant in een juwelenkistje, die onze aandacht trekt: Glen Garioch 1958 – 46 Year Old (336 bottles) valt van het label af te lezen.

Het typisch Britse salon waarin we zitten bij het nozen van deze dram, laat de aroma’s nog beter tot hun recht komen. Uit het tasting glas ontsnappen de romige volle geuren van toffee en gedroogde steenvruchten zoals perzik en donker fruit zoals vijgen en dadels, afgekruid met hints van eucalyptus, munt en thym.

Wanneer we het glas aan de lippen zetten, valt ons onmiddellijk op dat ook hier heeft de subtiele toets turf – die zo herkenbaar is voor een Glen Garioch – door het jarenlange verblijf in eiken houten vaten, plaats heeft gemaakt voor die tropisch fruitige esters. De smaak wordt aangevuld met zoete vanille en het bitterzoete van walnoten.

De finish? Mogen we wel van een finish spreken; want deze whisky is net als de De Bowmore 1965 – 42 Year Old een totaalbeleving. De lange afdronk bindt de fruitige geuren en zoete aroma’s samen met een kleine beetje turf, eikenhout en de smaak van zoethout.

We laten ons nog verder onderuit zakken in de Chesterfields van Madame X en doen deze prachtige Highland malt walsen in onze glazen. De gedachte dat onze ouders slechts 10 jaar oud waren toen de spirit voor deze Glen Garioch werd gedestilleerd, is bijna niet te vatten!
De avond is nog jong. We lachen en praten met Madame X over de wondere whiskywereld, genietend van deze Glen Garioch 1958 – 46 Year Old.

Score: 96

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul

PS: Terug thuis, Googelend naar een afbeelding voor deze fles, ontdekken we dat deze whisky je al snel een klein maandloon van £ 1.200 (€ 1.500) kost.Bowmore 1965 – 42 Year Old – Premier Range

Tasting Notes Posted on 26/06/2011 10:17

Distilleerderij: Bowmore
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 1965 – 42 Year Old (Cask 811)
Kleur: amber
ABV: 43,6%

Enjoy the Silence

Dankzij een mysterieus persoon (die we voor het gemak Madame X uit Glasgow zullen noemen), op een geheime locatie en op een niet nader vermeld tijdstip, had ik samen met enkele vrienden de kans om de Bowmore 1965 – 42 Year Old (uit de Bowmore Premier Range, exclusive for the World of Whiskies) te proeven.
Vanwaar al die geheimdoenerij? De eigenaares van deze whisky wenst niet aan de grote klok te hangen dat zij deze fles, met een waarde van £ 6.000 (z’n slordige € 6.800), in de kast heeft staan. Begrijpelijk, want van deze vintage whisky schenk je niet dagelijks een dram uit. Wij waren dan ook zéér verwonderd, maar ook even zeer verheugd, wanneer Madame X de gigantische zwart lederen box, met suède voering en decanter met bronzen afsluitstop uit het cabinet haalde en ons een proefglaasje aanbood!

Bij het ontkurken van de fles en het uitschenken van deze whisky vult de kamer zich met de zwoele, zoete geuren van tropische bloemen en exotisch fruit. Rook en turf zijn nagenoeg volledig afwezig. Madame X wist ons te vertellen dat dit (meer dan) waarschijnlijk een (typische) geturfde Bowmore moet geweest zijn. Maar de esters (dit zijn de chemische verbinding die ontstaat bij oxidatie van alcohol) die de aroma’s van rook en turf bevatten, door het jarenlange verblijf in het vat zijn omgezet in zeer lange, complexe chemische verbindingen. Deze nieuwe esters vormen zich pas na een zéér lange rijpingstijd en zijn verantwoordelijk voor de ongekend fruitige neus van deze Bowmore.

Ondanks het druilige weer buiten, wanen we ons bij het proeven van de Bowmore 1965 in de Caraïben: Caramel zoete honing, tropische fruit, zoals litchi, mango en pitaya (drakenvrucht) doorweven met een zachte rokerigheid verwennen onze smaakpapillen. High-fives all around the table! Iedereen heeft letterlijk en figuurlijk de mond vol van deze overheerlijke Islay whisky.

We genieten nog zeer lang na van onze tasting, want de extreem lange finish van tropische nectar en een zéér weinig rook mondt na enige minuten uit in de smaak van zoete grapefruit achteraan op de tong.

De Bowmore 1965 – 42 Year Old, waarvan er wereldwijd slechts 57 flessen zijn, is een prachtig gebalanceerde whisky die over de tong rolt als een verfrissende, tropische fruit-cocktail en toch zijn Islay roots niet verloochend.

Ik wens af te sluiten met een quote uit het nummer Enjoy the Silence van Depeche Mode: ‘Words are very unnecessary they can only do harm’. Soms is het beter om niets te zeggen en de stilte te laten spreken …

Score: 98

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul Dermul