Distilleerderij: Glen Garioch
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: 1958 – 46 Year Old
Kleur: amber
ABV: 43%

1958, very good year! Nearly as old as my parents.

De grote lederen box, van de hand van Craig Mackinlay, verborg nog een andere luxe verpakking van het designbureau Breeze Creative in Madame X haar cabinet. Ze zet een prachtige houten kistje, gevoerd met donker rode suède op tafel. Maar het is de fles, die schittert als een diamant in een juwelenkistje, die onze aandacht trekt: Glen Garioch 1958 – 46 Year Old (336 bottles) valt van het label af te lezen.

Het typisch Britse salon waarin we zitten bij het nozen van deze dram, laat de aroma’s nog beter tot hun recht komen. Uit het tasting glas ontsnappen de romige volle geuren van toffee en gedroogde steenvruchten zoals perzik en donker fruit zoals vijgen en dadels, afgekruid met hints van eucalyptus, munt en thym.

Wanneer we het glas aan de lippen zetten, valt ons onmiddellijk op dat ook hier heeft de subtiele toets turf – die zo herkenbaar is voor een Glen Garioch – door het jarenlange verblijf in eiken houten vaten, plaats heeft gemaakt voor die tropisch fruitige esters. De smaak wordt aangevuld met zoete vanille en het bitterzoete van walnoten.

De finish? Mogen we wel van een finish spreken; want deze whisky is net als de De Bowmore 1965 – 42 Year Old een totaalbeleving. De lange afdronk bindt de fruitige geuren en zoete aroma’s samen met een kleine beetje turf, eikenhout en de smaak van zoethout.

We laten ons nog verder onderuit zakken in de Chesterfields van Madame X en doen deze prachtige Highland malt walsen in onze glazen. De gedachte dat onze ouders slechts 10 jaar oud waren toen de spirit voor deze Glen Garioch werd gedestilleerd, is bijna niet te vatten!
De avond is nog jong. We lachen en praten met Madame X over de wondere whiskywereld, genietend van deze Glen Garioch 1958 – 46 Year Old.

Score: 96

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert en Mark Dermul

PS: Terug thuis, Googelend naar een afbeelding voor deze fles, ontdekken we dat deze whisky je al snel een klein maandloon van £ 1.200 (€ 1.500) kost.