Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie wint!

Whisky Talk Posted on 04/02/2011 17:22

Via de Johnnie Walker raffle die gehouden werd op Facebook in December 2010, heeft ondergetekende een exclusief, getekend exemplaar gewonnen van Sergio Herman’s laatste kookboek: SERGIO THUIS (Minestrone, ISBN 978-94-90028-29-9).

In vier hoofdstukken met de simpele en duidelijke titels: Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht en Tips en adressen leer je de gerechtjes kennen die Sergio Herman en zijn echtgenote Ellemieke voor elkaar thuis klaar maken.

126 pagina’s, gebonden in hardcover: Inspiratie genoeg om de nieuwe keuken – die volgende week wordt geïnstalleerd – uit te testen.

Bedankt Johnnie Walker Belgium voor dit zeer geapprecieerde nieuwjaarsgeschenk!Creative Whisky Company

Distilleerderijen Posted on 04/02/2011 07:47

The Creative Whisky Co Ltd
94 Nottingham Road
Keyworth, NG12 5GT
UK
Tel +44 115 846 9928
www.creativewhisky.co.uk
david@creativewhisky.co.uk

Exclusive Malts in Exclusive Casks Creating an Exclusive Range

Sterke Stirk

De Creative Whisky Company is het geesteskind van David Stirk. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in exclusieve single cask bottelingen. Ze zijn dan ook niet te vinden in de supermarkten, maar enkel bij gespecialiseerde whisky retailers (zoals de Whiviesponsors).

David Stirk richtte zijn bedrijf op in 2005 om zijn passie voor uitstekende single malt whisky te kunnen verder zetten. Het is David die nog steeds als enige instaat voor de selectie van de vaten die gebotteld worden. In een vorig leven was hij nog tasting coördinator en journalist voor het prestigieuze Whisky Magazine. Daarnaast publiceerde hij ‘The Malt Whisky Guide’ en het fel bekritiseerde ‘The Distilleries of Campbeltown’. Ook op zijn resumé staat een functie bij de oudste onafhankelijke bottelaar die Schotland rijk is – waar hij tevens instond voor de selectie van de te bottelen fusten.

David Stirk: ‘Ik heb de laatste 15 jaar research gedaan om de nodige kennis en deskundigheid op te doen om de beste vaten uit Schotland te kunnen uitkiezen. Elke fles die ik aflever krijgt mijn persoonlijke garantie dat ik de whisky heb onderzocht: nosen, tasten en goedkeuren.’

Hij reisde al heel de wereld rond om whisky tastings en masterclasses te begeleiden (zoals in Gent in juni vorig jaar). Hij staat erom bekend zijn uiteenzettingen te doorspekken met heel wat humor. Plezier gegarandeerd.

De range van de Creative Whisky Company is onderverdeeld in drie brands: Exclusive Malts, Exclusive Casks en Exclusive Range.

Exclusive Malts

De Exclusive Malts (EM) zijn single casks op vatsterkte. De leeftijd variëert van 8 jaar tot zelfs 40 jaar. Zo selecteert David ieder jaar zo’n 24 vaten uit (gewoonlijk minder!) die in deze range gebottled worden. Op het label wordt telkens een vogel afgebeeld (die niets met de whisky te maken heeft).

Een speciale vermelding mogen we hier wel plaatsen voor de Macduff 2000 for The Bonding Dram (met een Vlaamse Gaai op het label), geselecteerd door Jeroen en vrienden (waaronder ondergetekende – waar ik toch wel een beetje trots op ben). En eerder proefden we ook al de Bunnahabhain 1997 uit deze range. Heerlijk!

Exclusive Casks

De Exclusive Casks (EC) betreft tevens bottelingen op vaststerkte, maar elke whisky kreeg nog een speciale finish op een ander soort eik. David zoekt hiervoor de beste wijn-, sherry-, port-, Madeira en andere vaten uit, afkomstig van Bordeaux, Rioja, Jerez, Porto, Barolo, Oost- en West-Europa & Amerika.

Normaliter krijgen de whisky’s een finish van 3 maanden, maar soms beslist David wat langer te wachten. Als zijn neus zegt dat er nog een extra dimensie kan worden toegevoegd, stelt hij het onvermijdelijke nog even uit, tot onze grote vreugde.

Exclusive Range

De Exclusive Range (ER) bestaat uit voornamelijk jonge whisky’s van 8 tot 16 jaar. Ze worden gebotteld op verschillende sterktes en mikken eerder op easy-drinkers, zonder evenwel in te boeten op kwaliteit of complexiteit.

Want David’s filosofie is dat een whisky aan vier voorwaarden moet voldoen:

1) affordable

2) rich in flavour

3) good from nose to finish

4) affordable! (wat het belang dat David hier aan hecht onderstreept).

Dat gezegd zijnde ga ik mij nog zo’n Auchentoshan 11 Year Old inschenken. Slàinte!