Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Chocolate & Whisky Masterclass

Events Posted on 24/03/2011 16:53

Op dinsdag 22 maart 2011 organiseerden Jeroen Moernaut. van The Bonding Dram, Bart Heggerick van Whisky Import Belux en Evert -Jan De Kort van Choqoa.com hun eerste Chocolate & Whisky Masterclass.
Deze speciale tasting ging door in café Den Enghel op de Graslei te Gent.

De opkomst was groot: meer dan 30 personen. Opvallend was wel dat er toch een ietwat ander (ouder) publiek dan gewoonlijk, op deze tasting was afgekomen. Er zaten ook duidelijk veel meer dames in de zaal. Iets wat Bart en Jeroen op staande voet deed beslissen om vanaf nu alle whisky tastings te combineren met een chocolade masterclass.

Het woord is reeds meerdere malen gevallen: chocolade. De bedoeling van deze Chocolate & Whisky Masterclass was om een tasting te organiseren met een aantal whisky’s uit de Carn Mor Vintage Collection en bij elke dram een passende chocolade te serveren.

Bij het aperitief, een Carn Mor Blend en een stukje El Ceibo chocolade (75% cacao) uit Bolivia, lichtte Evert-Jan de oorsprong en het productieproces van chocolade toe. We leerden dat er 3 types cacaobomen bestaan; en dat de vruchten die de cacaobonen bevatten, rechtstreeks aan de stam van de plant groeien en niet aan de takken. Tot verwondering van velen, vertoont de bereiding van chocolade grote gelijkenissen met deze van onze favoriete drank. Zo worden cacaobonen ook gefermenteerd, daarna gedroogd/gebrand en uiteindelijk vermalen.
Naar analogie met de single malt en single cask uit de whiskywereld, bestaan er chocolades die gemaakt worden uit één type cacaoboon of zelfs met bonen uit één enkele plantage.

Ook het proeven van de chocolade verloopt zeer gelijklopend met die van whisky. Er wordt eerst aan de chocolade geroken voor een stukje in de mond te steken. De chocolade wordt één keer kort gekauwd om alle aroma’s tot hun recht te laten komen. Daarna laten we de chocolade smelten op de tong alvorens alles door te slikken.

Matchen van whisky en chocolade is zeer moeilijk en zeker wanneer je werkt met single malt, single cask whisky’s; zoals de Vintage collectie van Carn Mor.
Om het – voor ons chocoladeleken – nog wat moeilijker te maken werd daarbij chocolade geserveerd die je niet zomaar terugvindt in de supermarkt. Evert-Jan, die net terug was van een chocolade-studiereis door Costa Rica, had enkele van zijn favoriete producten mee gebracht.

De eerste match van de avond was de Carn Mor Balmenach 2001 (ABV 46% – cask N° 800412 – 1011 flessen) met de Papouasie Trinitario (75% cacao) chocolade uit Papoea-Nieuw-Guinea van François Pralus.

De naar tabak en gebrande koffie proevende chocolade, werd door de fris,fruitige whisky versterkt. De chocolade proefde nu veel voller en romiger.

Tweede match: Craigellachie 1999 (ABV 46% – cask N° 137 – 1041 flessen) met een Pacari (60% cacao) organische chocolade uit Ecuador.

De complexe smaak van de chocolade (zacht, zoet, zelfs hints van wat Oud Amsterdam kaas), werd opnieuw verrijkt door de vette, boterachtige smaak van de whisky. De nasmaak van het geheel proefde zeer zout.

Derde match van de avond: Longmore 1996 (ABV 46% – cask N° 156794 – 1377 flessen) met de Cuba Trinitario (75% cacao) chocolade van François Pralus.

De smaak van theegruis uit de chocolade en de beukennootjes uit de palate van de whisky mondden uit in een heerlijke pure smaak van chocolade. Deze combinatie werd ook door de zaal als de meest harmonieuze ervaren.

Vierde match: Speyside 1995 (ABV 46% – cask N° 18 – 2977 flessen) met een Michel Cluizel, 1er Cru de Plantation Los Anconès (67% cacao) chocolade. Deze Organic dark chocolade is tevens winnaar van een Soil Association Organic Food Award 2010.

De fruitige smaak van deze chocolade werd door de smaken van vanille en kastanje uit de palate van de whisky aangevuld tot een explosie van fruit in de mond.

Laatste match van de avond: Coal Ila 1983 (ABV 46% – cask N° 1118 – 1077 flessen) met Le 100% Criollo chocolade uit Madagaskar, van François Pralus (100% cacao).

De geur van deze chocolade mag dan flets zijn, de smaak was zeer uitgesproken slecht! Echt niet lekker. Onze tafelgenoten Joël en Steven – die trouwens beroepshalve ook dagelijks met chocolade werkt – gaven ons ronduit gelijk. Maar de combinatie met de droge, geturfde smaak van de whisky, maakte deze Islay veel zachter en fruitiger! Zeer lekkere combinatie!

Als afsluiter schonk Jeroen – voor de peat freaks – nog een lekkere Isle of Islay 1990 (Bunnahabhain) van The Creative Whisky Company uit. Een lekkere afronding van een zeer lekkere en gezellige avond.

Het was zelfs voor de meer ervaren whiskyproevers onder de deelnemers zeer moeilijk om alle subtiliteiten in de geur en de smaak van chocolade te ontdekken. Het is duidelijk dat ons referentie kader – voor het proeven van chocolade – nog niet voldoende ontwikkeld is .
Wij kijken dus alvast uit naar een tweede editie van deze Chocolate & Whisky Masterclass.



Teacher’s Highland Cream 1988

Auld Blends Posted on 24/03/2011 07:31

Bottelaar: : WM Teacher & Sons Ltd
Regio: Glasgow
Fles: Teacher’s Highland Cream 1988
Kleur: goud
ABV: 40%

Citroentaart

Zoals met zovele blends, begint ook de geschiedenis van Teacher’s in Glasgow. We schrijven 1830 als William Teacher in zijn kruidenierszaak whisky begint te verkopen. Zijn zonen zullen in 1884 het handelsmerk Teacher’s Highland Cream deponeren. Sinds 1903 wordt hij geëxporteerd naar de Verenigde Staten, waar hij op heel wat bijval kan rekenen. Vandaag de dag niet meer zo populair in Europa, maar deze blend maakt furore in Zuid-Amerika (voornamelijk Brazilië) en India. Eens kijken of mijn sample, dat toch al tweeëntwintig jaar oud is, ook furore maken op mijn tong.

Neus: fudge en citroentaart, cake met sherry, fruitig, mout en toefje rook.

Smaak: olieachtig met vanille en heel wat kruiden, maar relatief weinig body. Zelfs een beetje zilt.

Afdronk: lekker fruitig met toffee, maar redelijk oaky en niet bepaald lang.

Het hart van deze blend is GlenDronach en Ardmore. Hij wordt momenteel in meer dan 200 landen verkocht en staat in Nederland en het UK in de top 5 van de best verkopende blends. Voor de prijs moet je het alleszins niet laten en qua smaak kan je het veel slechter treffen. Deze blend schiet zijn doel zeker niet voorbij.

Geproefd door Mark Dermul op 15-03-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)