Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 18 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 48%Atypische vaandeldrager voor Islay

Voor de tweede battle steken we over naar The Isle of Islay. We proeven twee whisky’s uit de meest zuidelijke destilleerderij van het eiland. Naast een Laphroaig 18 Year Old zetten we een Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001.

Deze 18 jaar oude Islay Malt geurt naar het droge, warme pine wood van een Finse sauna. De zware geuren van dennennaalden en gedroogde ham maken plaats voor lichte, kruidige aroma’s. De neus blijft evolueren en komt uit bij de zacht en romige geuren van karamel en vanille. Het geheel is doorweven met een lichte zilte toets; maar deze is zeker niet overheersend.

De palate is licht bitter, nootachtig met hints van kastanje en beukennootjes die naadloos aansluiten bij de afdronk.

De finish is lang, vol en vettig. Naast zoethout is er een zéér lichte toets van turf te ontwaren.

Deze 18 Year Old uit de Laphroaig destilleerderij moet één van de best gebalanceerde en meest harmonieuze Ilslay whisky’s zijn die ik reeds proefde. Deze dram geeft criticasters die beweren dat alle Ilslay whisky’s over geturfd of te ziltig zijn, lik op stuk! Alhoewel dit geen typische dram voor het eiland is, is het wel een prachtige vaandeldrager voor deze whiskyregio en onze winnaar van deze battle!

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011

Score: 83