Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Laphroaig 18 Year Old

Tasting Notes Posted on 27/02/2011 17:07

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 18 Year Old
Kleur: vol goud
ABV: 48%Atypische vaandeldrager voor Islay

Voor de tweede battle steken we over naar The Isle of Islay. We proeven twee whisky’s uit de meest zuidelijke destilleerderij van het eiland. Naast een Laphroaig 18 Year Old zetten we een Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001.

Deze 18 jaar oude Islay Malt geurt naar het droge, warme pine wood van een Finse sauna. De zware geuren van dennennaalden en gedroogde ham maken plaats voor lichte, kruidige aroma’s. De neus blijft evolueren en komt uit bij de zacht en romige geuren van karamel en vanille. Het geheel is doorweven met een lichte zilte toets; maar deze is zeker niet overheersend.

De palate is licht bitter, nootachtig met hints van kastanje en beukennootjes die naadloos aansluiten bij de afdronk.

De finish is lang, vol en vettig. Naast zoethout is er een zéér lichte toets van turf te ontwaren.

Deze 18 Year Old uit de Laphroaig destilleerderij moet één van de best gebalanceerde en meest harmonieuze Ilslay whisky’s zijn die ik reeds proefde. Deze dram geeft criticasters die beweren dat alle Ilslay whisky’s over geturfd of te ziltig zijn, lik op stuk! Alhoewel dit geen typische dram voor het eiland is, is het wel een prachtige vaandeldrager voor deze whiskyregio en onze winnaar van deze battle!

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011

Score: 83Laphroaig 10 YO Cask Strength Batch 001

Tasting Notes Posted on 27/02/2011 17:02

Distilleerderij: Laphroaig
Regio: Schotland (Islay)
Fles: 10 Year Old Cask Strength Batch 001
Kleur: zonlicht
ABV: 57,8%

Typische vaandeldrager voor Laphroaig

Na de Laphroaig 18 Year Old zetten we nog een Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001 aan de lippen.

De 10 Year Old heeft en vluchtige neus en geurt korrelig (?). De vuile nose van deze cask strength heeft veel as, natte sigarettenpeuken en aroma’s van zware tabak te bieden.

De smaak is behoorlijk zacht voor een whisky op vatstrekte, met een ABV van meer dan 57%. De palate heeft echt wel dat typische Laphroaig –karakter: kruidig, rokerig en een milde toets van zeewier.

De medium lange, warme finish verraadt wat bittere wilde kastanje.

Naast de 10 Year Old en de 10 Year Old Cask Strength uit de core range van deze destilleerderij, is deze Laphroaig 10 Year Old Cask Strength Batch 001 een heerlijke ontdekking.

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011

Score: 82