Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Royal Salute 21 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Geen Royal Salute op de vooravond van dé koninklijke trouw van de eeuw

Wat doet een mens als hij enkele uren vast zit op een internationale luchthaven in transit? Zijn e-mails checken op een gratis internet hotspot, een boek lezen of zich vergapen aan de honderden flessen whisky in de duty free shop … ik koos voor het laatste!
Ik geraak er aan de praat met voormalig brand ambassador en huidig sales manager bij Chivas Brothers Australia.

We discussiëren over single malts bij een glas Glenlivet 18 Year Old wanneer we worden onderbroken door een dronken Italiaan. Hij brabbelt in één adem dat de Chivas Regal Aged 12 Years beter is dan de whisky die wij drinken, en dat de flessen hier te duur zijn, maar dat hij toch niets gaat kopen, want hij heeft vorig jaar reeds een fles Chivas gekocht … (?!)

De verkoopsmanager en ik kijken elkaar verwonderd aan, terwijl de Italiaan naar z’n gate waggelt. We lachen eens goed om de ongevraagde tussenkomst van de man, waarna de kerel van Chivas Brothers onmiddellijk een head-to-head tasting voorstelt van een Chivas Regal Aged 18 Years en de Chivas Regal Royal Salute 21 Year Old. Ik stem volmondig in.

De volle en vette nose van de 18 Year Old geurt naar vijgen, dadels en tabak. De 21 Year Old heeft ten opzichte van z’n jongere broer maar een zwakke neus. Na enige tijd komt er toch wat vanille uit het glas opgestegen. In het algemeen een nogal vlakke bedoening.

De Chivas Regal Aged 18 Years proeft naar pure fondant chocolade, marsepein en rozijnen. Daar kan de 21 Year Old amper wat vanille en een weinig fruit tegenover stellen. Echt niets spectaculair te ontdekken hier.

De medium lange finish van de 18 YO laat een lekker vet laagje likeursmaak achter in de mond. De afdronk van de 21 YO is teleurstellend kort, bijna onbestaand. Er valt hooguit wat amandelnoot op de tong te proeven.

Volgens de sales manager mikt Chivas Regal met de (véél te duur geprijsde) 21 en 25 Year Old vooral op Aziatische markt. We zijn het allebei eens dat alle sterke karakertrekken (bewust of onbewust) werden uitgevlakt voor deze Royal Salute 21 Year Old; iets waar zelfs de over-the-top luxe verpakking niets aan kan goed maken.

Score : 69

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 28-04-2011