Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Chivas Regal Royal Salute 21 Year Old

Tasting Notes Posted on 01/05/2011 09:36

Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Royal Salute 21 Year Old
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Geen Royal Salute op de vooravond van dé koninklijke trouw van de eeuw

Wat doet een mens als hij enkele uren vast zit op een internationale luchthaven in transit? Zijn e-mails checken op een gratis internet hotspot, een boek lezen of zich vergapen aan de honderden flessen whisky in de duty free shop … ik koos voor het laatste!
Ik geraak er aan de praat met voormalig brand ambassador en huidig sales manager bij Chivas Brothers Australia.

We discussiëren over single malts bij een glas Glenlivet 18 Year Old wanneer we worden onderbroken door een dronken Italiaan. Hij brabbelt in één adem dat de Chivas Regal Aged 12 Years beter is dan de whisky die wij drinken, en dat de flessen hier te duur zijn, maar dat hij toch niets gaat kopen, want hij heeft vorig jaar reeds een fles Chivas gekocht … (?!)

De verkoopsmanager en ik kijken elkaar verwonderd aan, terwijl de Italiaan naar z’n gate waggelt. We lachen eens goed om de ongevraagde tussenkomst van de man, waarna de kerel van Chivas Brothers onmiddellijk een head-to-head tasting voorstelt van een Chivas Regal Aged 18 Years en de Chivas Regal Royal Salute 21 Year Old. Ik stem volmondig in.

De volle en vette nose van de 18 Year Old geurt naar vijgen, dadels en tabak. De 21 Year Old heeft ten opzichte van z’n jongere broer maar een zwakke neus. Na enige tijd komt er toch wat vanille uit het glas opgestegen. In het algemeen een nogal vlakke bedoening.

De Chivas Regal Aged 18 Years proeft naar pure fondant chocolade, marsepein en rozijnen. Daar kan de 21 Year Old amper wat vanille en een weinig fruit tegenover stellen. Echt niets spectaculair te ontdekken hier.

De medium lange finish van de 18 YO laat een lekker vet laagje likeursmaak achter in de mond. De afdronk van de 21 YO is teleurstellend kort, bijna onbestaand. Er valt hooguit wat amandelnoot op de tong te proeven.

Volgens de sales manager mikt Chivas Regal met de (véél te duur geprijsde) 21 en 25 Year Old vooral op Aziatische markt. We zijn het allebei eens dat alle sterke karakertrekken (bewust of onbewust) werden uitgevlakt voor deze Royal Salute 21 Year Old; iets waar zelfs de over-the-top luxe verpakking niets aan kan goed maken.

Score : 69

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 28-04-2011Auchentoshan 15 Year Old Cadenhead’s

Tasting Notes Posted on 01/05/2011 09:16

Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 15 Year Old Cadenhead’s Authentic Collection
Kleur: zonlicht
ABV: 64,1% %

Eucalyptus

Om de individualiteit van elk vat te benadrukken, bottelt Cadenhead’s zijn whisky’s in de Authentic Collection zonder kleuring, koelfiltering en op vatsterkte. Ik proef vandaag een Lowland, met name de Auchentoshan 15 Year Old, gedistilleerd in maart 1981 en gebotteld in september 1996. Hij heeft een ABV van 64,1%.

De neus barst van de citrus en viooltjes, maar ook eucalyptus en munt laten zich ontdekken. Daarnaast is er ook vanille en een tikkeltje honing waarneembaar. Fris en clean. De toevoeging van water maakt hem heerlijk fruitig.

De aanzet is pittig met vanille, ontbijtgranen, wit fruit en opnieuw eucalyptus en munt. Enkele druppeltjes water maken hem lekker zacht en zoet.

De afdronk is warm, gepeperd en zoet op citrus. De toevoeging van water doet de finish echter wel de das om.

Dit is een weinig geziene en ietwat moeilijk te vinden botteling van Auchentoshan, maar wel zeer de moeite waard!

Geproefd door Mark Dermul op 17-04-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)Opnieuw winst voor Whivie!

Whisky Talk Posted on 01/05/2011 09:13

Bij mijn thuiskomst van vakantie lag er een (behoorlijk) groot pak op mij te wachten.
Via de nieuwe Johnnie Walker raffle op Facebook heeft ondergetekende een exclusieve Johnnie Walker Sportsbag gewonnen.

De strak gestyleerde tas draagt het logo van het Vodafone McLaren Mercedes formule-1 team, één van mijn favoriete race teams.

Bedankt Johnnie Walker Belgium voor dit leuke welcome home geschenk!