Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Whivie valt opnieuw in de prijzen!

Whisky Talk Posted on 09/02/2011 16:06

Vandaag werd door FedEx een extra groot pak afgeleverd.

Afzender: Cooley Distillery P.L.C.
Remarks: Winner of Connosr.com Competition.

Het online ‘Whisky Social Network’ organiseerede ‘a price draw’ in de laatste editie van hun online magazine Connosr Distilled.

Ondergetekende viel opnieuw in de prijzen en mocht niet minder dan 2 x 3 full bottles uit deze Ierse destilleerderij ontvangen. De range bestaat uit Greenore 8 Year Old, Tyrconell Single Malt en Connemara Peated Single Malt.

Bedankt Connosr.com en Cooley voor dit prachtige geschenk!Chivas Regal Aged 18 Years

Tasting Notes Posted on 09/02/2011 13:33

Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Volwassen blend

Met de jaarwisseling kreeg ik van mijn ouders deze Chivas Regal Aged 18 Years cadeau. De perfecte gelegenheid voor een head-to-head tasting met die Chivas Regal Aged 12 Years uit mijn cabinet.

Waar de 12 Year Old een combinatie van honing, hard fruit (zoals appel en peer), tabak en de geur van geroosterde hazelnoten langzaam onthult, is de neus van de 18 Year Old directer, voller, vettiger en zwaarder. De geur van gedroogd donker fruit (vijgen, dadels) is zeer nadrukkelijk aanwezig. Net als bij zijn jongere broer geurt ook deze blend naar tabak. Maar de neus van deze whisky is veel scherper dan de 12 Year Old.

Persoonlijk vind ik de 12 Year Old een redelijk beperkte palate hebben. Naast wat butter scotch valt er weinig te ontdekken. De Chivas Regal Aged 18 Years proeft overduidelijk naar pure fondant chocolade, ambachtelijke marsepein, opgelegde kersen en rozijnen.

De medium lange finish smelt weg op de tong als een Mon Chérie praline.

Achttien jaar is in België de leeftijd waarop men wettelijk als volwassen wordt beschouwd. Wel, deze 18 Years Old Chivas is – in alle opzichten – best een volwassen blend.

Score : 77

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 02-01-2011Old Gold 8 Year Old 1976

Auld Blends Posted on 09/02/2011 08:07

Bottelaar: Douglas McKay and Co Ltd
Regio: Glasgow
Fles: Old Gold 8 Year Old, gebotteld in 1980
Kleur: stro
ABV: 43%

Onbekend, toch bemind

Ik heb gezocht en gegoogled, maar absoluut niets kunnen vinden over deze blend. Old Gold 8 Year Old is blijkbaar van de aardbol verdwenen. WhivieHans wist me te vertellen dat deze voor GB Inno werd gebotteld, maar dat is alles wat hij kon toevoegen (waarvoor dank!).

Neus: eerder spirity, donker fruit, toffee en licht verbrande karamel en een hint van gerookte ham.

Smaak: Zachte aanzet met sherryachtige tonen, lekker romig.

Afdronk: Lang en warmend, zachtjes gekruid.

Best een lekkere blend, die helaas nergens nog te vinden is. Sorry voor de korte note, maar veel meer kan ik er niet over kwijt.

Geproefd door Mark Dermul op 06-02-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)