Distilleerderij: Chivas Brothers Ltd, Distillers Keith
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 40%

Volwassen blend

Met de jaarwisseling kreeg ik van mijn ouders deze Chivas Regal Aged 18 Years cadeau. De perfecte gelegenheid voor een head-to-head tasting met die Chivas Regal Aged 12 Years uit mijn cabinet.

Waar de 12 Year Old een combinatie van honing, hard fruit (zoals appel en peer), tabak en de geur van geroosterde hazelnoten langzaam onthult, is de neus van de 18 Year Old directer, voller, vettiger en zwaarder. De geur van gedroogd donker fruit (vijgen, dadels) is zeer nadrukkelijk aanwezig. Net als bij zijn jongere broer geurt ook deze blend naar tabak. Maar de neus van deze whisky is veel scherper dan de 12 Year Old.

Persoonlijk vind ik de 12 Year Old een redelijk beperkte palate hebben. Naast wat butter scotch valt er weinig te ontdekken. De Chivas Regal Aged 18 Years proeft overduidelijk naar pure fondant chocolade, ambachtelijke marsepein, opgelegde kersen en rozijnen.

De medium lange finish smelt weg op de tong als een Mon Chérie praline.

Achttien jaar is in België de leeftijd waarop men wettelijk als volwassen wordt beschouwd. Wel, deze 18 Years Old Chivas is – in alle opzichten – best een volwassen blend.

Score : 77

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 02-01-2011