Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Year Old Importanticus Fumosus
Kleur: koper
ABV: 40%

Time is on my side, yes it is!

Het is een druilerige winteravond en we maken er binnen een gezellige whiskyavond van. We spelen twee maal twee drams uit eenzelfde destilleerderij tegen elkaar uit. We beginnen met een head-to head van twee whisky’s uit een Speyside Distillery.
De eerste dram die we uitschenken is de BenRiach 12 Years Old Importanticus Fumosus waar we de BenRiach 17 Years Old Burgundy Wood Finish tegenover zetten.

De BenRiach 12 Year Old begint met een zeer gesloten neus. Het duurt even voor deze whisky zijn aroma’s vrijgeeft. Na enkele minuten krijgen we de sterke geur van krijt in de neus. Niet iets wat je meteen bij een Speysider verwacht. Maar geef deze 12 Year Old wat tijd; hij is het zeker waard. De neus blijft evolueren en romige zoete geuren ontsnappen uit de snifter. De geur van botersnoepjes, karamel, gedroogde ananas en verbrande droge bladeren trekken onze aandacht.

In de smaak komen vooral de gedroogde ananas uit de nose terug, aangevuld met tabak en amandel.

De lange, volle romige finish is bitterzoet, iets waar de Port Finish zeker voor verantwoordelijk is.

Deze single malt uit de Peated Benriach –reeks heeft een finish gekregen op een Aged Tawny Port Hogsheads. Zijn naam betekend – letterlijk vertaald uit het Latijn- ‘Rokerige Port’. Deze natuurlijk gekleurde en non chill filtered whisky is zeer mooi in balans, maar heeft wel zijn tijd nodig om volledig tot z’n recht te komen.

Score : 81

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011