Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

BenRiach 17 Year Old Burgundy Wood Finish

Tasting Notes Posted on 25/02/2011 21:28

Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 17 Year Old Burgundy Wood Finish
Kleur: goud
ABV: 46%

Winnaar met het kleinst mogelijke verschil

De BenRiach 17 Years Old Burgundy Wood Finish zet meteen in met aroma’s van nat hout, boenwas en ietwat zoete amandel.
Al snel evolueert dit naar lekkere lichte geuren van vanille, wijn en verse rode vruchten, zoals frambozen en aardbeien. Bij het neuzen van deze dram komt regelmatig, en volledig ongevraagd, de geur van licht verschroeid rubber de kop op steken. Iets wat me bij het drinken van een BenRiach wel vaker overkomt.

De palate is lekker zacht en romig, met de smaak van warme, verse crème brulée die smelt op de tong.

De afdronk is kort en wordt hoofdzakelijk overheerst door hout. Zowel in de neus als de finish ontwaart Ilse een frisse toets van anijs. Maar die ontgaat mij volledig … Misschien maar best, want ik ben niet zo’n fan van anijs.

Deze BenRiach 17 Years Old uit de reeks Wood Finish Expressions kon ons zeer bekoren en haalt het met het kleinste verschil van de BenRiach 12 Years Old Importanticus Fumosus.

Score : 82

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011BenRiach 12 YO Importanticus Fumosus (2)

Tasting Notes Posted on 25/02/2011 20:59

Distilleerderij: The BenRiach Distillery
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: 12 Year Old Importanticus Fumosus
Kleur: koper
ABV: 40%

Time is on my side, yes it is!

Het is een druilerige winteravond en we maken er binnen een gezellige whiskyavond van. We spelen twee maal twee drams uit eenzelfde destilleerderij tegen elkaar uit. We beginnen met een head-to head van twee whisky’s uit een Speyside Distillery.
De eerste dram die we uitschenken is de BenRiach 12 Years Old Importanticus Fumosus waar we de BenRiach 17 Years Old Burgundy Wood Finish tegenover zetten.

De BenRiach 12 Year Old begint met een zeer gesloten neus. Het duurt even voor deze whisky zijn aroma’s vrijgeeft. Na enkele minuten krijgen we de sterke geur van krijt in de neus. Niet iets wat je meteen bij een Speysider verwacht. Maar geef deze 12 Year Old wat tijd; hij is het zeker waard. De neus blijft evolueren en romige zoete geuren ontsnappen uit de snifter. De geur van botersnoepjes, karamel, gedroogde ananas en verbrande droge bladeren trekken onze aandacht.

In de smaak komen vooral de gedroogde ananas uit de nose terug, aangevuld met tabak en amandel.

De lange, volle romige finish is bitterzoet, iets waar de Port Finish zeker voor verantwoordelijk is.

Deze single malt uit de Peated Benriach –reeks heeft een finish gekregen op een Aged Tawny Port Hogsheads. Zijn naam betekend – letterlijk vertaald uit het Latijn- ‘Rokerige Port’. Deze natuurlijk gekleurde en non chill filtered whisky is zeer mooi in balans, maar heeft wel zijn tijd nodig om volledig tot z’n recht te komen.

Score : 81

geproefd door Niek Verniers & Ilse Everaert op 24-02-2011Rover’s 4 Year Old 1975

Auld Blends Posted on 25/02/2011 07:31

Bottelaar: onbekend (Belgische importeur D.A.B. uit Jumet)
Regio: onbekend
Fles: Rover’s 4 Year Old, gebotteld in 1975
Kleur: goud
ABV: 40%

De ‘euh’-blend

Over deze fles kan ik alweer niets vinden. Heel vervelend. Ik moet mijn toevlucht dus zoeken tot het label. Euh… daar staat ook al niet veel op, behalve wat tekst in het Frans en Nederlands, wat wijst op een fles die verkocht werd in België en gebotteld is rond 1975, geïmporteerd door een bedrijf B.A.D. met handelsregister in Charleroi. Dat bedrijf… euh… bestaat niet meer.

Neus: verschaald bier, appel en peer, citrus en witte chocolade

Smaak: zacht, zoet, vanille, heide, licht gekruid

Afdronk: kort en een tikkeltje bitter op het einde

Niet slecht, maar ook niet goed. Euh… een hele gewone blend, dus. Veel meer kan ik hier niet over zeggen.

Geproefd door Mark Dermul op 17-02-2011
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)