Tja, wat doen twee whiskyweduwnaars als hun vrouwen naar de Ladies Night bij de Cluysenaer zijn vertrokken ? Met een colaatje, naast elkaar op de sofa zielig zitten wezen?
’t Zal nie zijn! We houden bij Kristof thuis een Dirty Little Tasting (DLT). We zetten elk wat flessen op tafel en komen al snel tot deze 46-plus or peat line-up

Als aperitief schenken we ons de Smoking Buffalo (2nd Edition) in; een Highland Park van 1998 (56,3% ABV). We blikken kort terug op het magere resultaat van de Gantoise in de Play-Offs, en genieten daarna voluit van deze prachtige botteling.

Neus: zoet, fruit, snoep en babelutten, typische HP heidebloesem. Smaak: romig, fruit, chocolade Finish: lang en vol.

Uit het verre Australië bracht ik de Bakery Hill Peated Cask Strength (60% ABV) – cask N° 6810 mee. Bij enkele anekdotes over mijn vakantie beoordelen Kristof en ik deze Australische dram die gemaakt wordt met Schotse, geturfde gerst.

Neus: spiritus, ontsmettingsalcohol, ‘Schotse’ turf, zacht wit hout, rook . Met water: rubber, zoethout,vanille en banaan. Smaak: typisch‘Schots’. Finish: medium lang, nootachtig, ‘charted’.

Deze Aussie kan heel wat water verdragen. Nen echte zwemmer, of voor een Australiër: ne surfer.

De volgende whisky is de geturfde dram uit de Angus Dundee destilleerderij (waartoe ook Tomintoul en Glencadam behoren). Wij schenken ons een Old Ballantruan The ‘Peated Malt’ (50% ABV) in.

Neus: romig, boter, caramel (Werther’s Original snoepjes), een weinig turf achterin de neus, rokerig, pas geblust houtvuur. Smaak: lekker romig, turf, maar zeker niet overheersend, zacht en zeker niet medicinaal. Finish: kort.

De korte finish is helemaal niet erg. Zo kan ik snel een nieuwe slok van deze overheerlijke dram nemen.

Met de volgende whisky blijven we nog even in de Speyside hangen. In het thema ‘peat’ is de Ben Riach 10 Year Old Curiositas Peated Malt (46% ABV) de volgende dram die we aan de lippen zetten.

Neus: uitgesproken turf, zoet en ziltig tegelijk, thym. Smaak: licht medicinaal,licht kruidig . Finish: kort en droog.

Alle, nog ééntje om ’t af te leren. We sluiten onze line-up af met een klassieker, de Ardbeg 10 Year Old (46% ABV). ’t Is raar. Dit is zeker niet mijn eerste Ardbeg, en toch had ik deze nog niet eerder geproefd.

Neus: turf, licht medicinaal, sulfer, luciferhoutje. Smaak: eerst bitter, daarna turf en uiteindelijk behoorlijk romig. Finish: zacht en mediumlang.

Terwijl we onze top-5 opstellen, drinken Kristof en ik elk nog een glas van onze favoriete dram uit de line-up. And the winners are:

1. Old Ballantruan The ‘Peated Malt’

2. Smoking Buffalo & Ardbeg 10 Year Old (met gelijke punten)

4. Ben Riach 10 Year Old Curiositas Peated Malt

5. Bakery Hill Peated Cask Strength

Het is net zaterdag ochtend wanneer onze madammen terug thuis zijn en wij onze DLT afronden. We moeten dan nog één toost uitbrengen.

Slainte! … To the Ladies!