De mooiste avond van de week – die ook steevast het weekend inluidt – moet toch de vrijdagavond zijn, niet? Wat is er nog mooier dan op die avond een bezoekje te brengen aan een whiskyfestival?

Op 11 februari zakte dan ook een uitgelaten Whivie-delegatie (Mark en Sofie, Imanuel, Robert en ikzelf) af naar het ICC te Gent, voor de openingsavond van het International Malt Whiskyfestival.

We liepen er meteen een groot aantal bekenden tegen het lijf: Jeroen Moernaut van de Bonding Dram, Luc ‘Ardbeg’ Hoste, Dersou De Moor, Stef Roesbeke & Krien van het whiskyrestaurant De Cluysenaer, Bob Minnekeer van whiskyclub The Glengarry, Eric Vermeire – importeur in België van Gordon & Macphail, Linda Khalfi – Brand Ambassador van Cooley en nog veel bekende gezichten van op diverse whisky tastings. Sorry, dat we jullie niet allemaal bij de voornaam kennen.

Het was ook leuk om oud-studiegenoot Patrick en jeugdvriend Johan na al die jaren nog eens terug te zien!

Op onze ontdekkingstocht langs de verschillende whiskyshops en -booths, leerden we ook veel nieuwe gezichten kennen: zoals Wouter Wapenaar – oprichter van het magazine Whisky Etc. én organisator van het Whiskyfestival, de Japanse Misako Udo – schrijfster van The Scottish Whisky Distilleries, Chris Leggat – Brand Ambassador bij Auchentoshan, Geert De Bolle van The Whisky House, Ronald Zwartepoorte van het magazine Whisky Passion en Jurgen van het Whiskyhuis.

We startten onze avond bij de stand van Cooley, alwaar ik onze Ierse vrienden persoonlijk kon bedankten voor de prijs die ik van hen mocht ontvangen via connosr.com. Wij proefden er, als aperitief, de Greenore 18 Year Old. Opvallend was dat ook hier (net zoals in mijn prijspakket) de flessen van Kilbeggan nergens te bespeuren waren.

Een officiële uitleg was er niet, maar in de wandelgangen werd er gefluisterd dat er “iets serieus is misgelopen” met de jongste productie van deze blend; waardoor de smaak te sterk zou verschillen met het standaard product. ‘t Is maar van horen zeggen …

Ik heb een zwak voor Japanse whisky. Na een Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured geproefd te hebben bij Cinoco, zetten Robert en ik een Hibiki 21 Year Old en een Yamazaki Puncheon tegenover elkaar. Voor mij was de winnaar de Hibiki.

In de Islay Room namen we nog snel een glimp mee van de voorstelling van de prachtige DVD Whisky : The Islay Edition en lieten er ons verleiden tot een gokje op de ‘Secret Bottle’. Enige tip: Het is een Islay whisky.
Via eliminatie schrapten we meteen de 3 meest zuidelijke destilleerderijen van het eiland. Resteerde ons nog een beredeneerde keuze uit de 5 overgebleven stokerijen. We besloten om het tactisch te spelen en vulden elk een verschillende naam in. Persoonlijk twijfelde ik nog tussen Kilchoman en Coal Ila; maar ging toch resoluut voor de laatste. ‘Fingers crossed’, het geluk is Whivie de laatste tijd zéér goed gezind …

Terug in de grote zaal, zetten we onze reis door de whiskywereld verder. Bij The Nectar waagden we ons aan een head-to-head tasting van een Nikka Red en een Nikka White. De Red is een fruitige Speyside style whisky, daar de White een zilte, geturfde Islay style dram is.

Omdat Mark – bij het neuzen van verschillende whisky’s – erin slaagde twee glazen om te wisselen, sloeg ik bijna The Belgian Owl Cask Strenght (74,1%) ad-fundum naar binnen! Toch effe blussen met water …

Aangezien zowel Jeroen als Stef vol lof waren over de Gordon & Macphail – St Magdalene 1966, liet ook ik mij door Geert De Bolle een dram uitschenken van deze 31 jaar oude Lowland. Zonder enige twijfel het hoogtepunt van de avond. Al moesten de Duncan Taylor – Pulteney 28 Year Old en The Glen Garioch 1971 van Samaroli zeker niet onderdoen.

Het liep al dicht tegen het sluitingsuur aan. En we mochten toen al een mooi aantal nieuwe ontdekkingen aan ons whiskynotitieboekje toevoegen:

– Greenore 18 Year Old (46%)
– Auchentoshan 1977 Sherry Cask Matured (49%)
– The Yamazaki Puncheon (48%)
– Hibiki 21 Year Old (43%)
– ‘Secret Bottle’ in de Islay Room
– Nikka Red (43%)
– Nikka White (43%)
– The Belgian Owl Cask Strenght (74,1%)
– Gordon & Macphail – St Magdalene 1966 (40%)
– Glenfiddich Rich Oak 14 Year Old (43%)
– Duncan Taylor – Pulteney 28 Year Old (58,6%)
– Samaroli – The Glen Garioch 1971, matured in sherry wood (59,6%)
– Old Pulteney 17Year Old (46%)
– Hakushu Heavely Peated (48%)

Nog net voor de lichten werden uitgedraaiden, zijn we nog eens langs onze nieuwe beste vriendin, Misako Udo, gelopen voor een laatste Hakushu Heavely Peated.

Als aandenken aan deze zeer geslaagde editie van het Whiskyfestival kochten we nog een T-shirt en lanyard. En omdat de fles van mijn daily blend vrijwel leeg is, namen we ook nog een nieuwe fles Black Bottle mee naar huis.

Ten huize Dermul werd er nog even nagekaart en mochten we dankzij onze Nederlandse whisky-gabber Imanuel opnieuw twee nieuwe whisky’s toevoegen aan de immer aangroeiende lijst ‘nog-te-proeven-whisky-samples’. Waarvoor hartelijk bedankt Imanuel! Een prettige afsluiter van een zeer aangename avond.

See you all next year, same time, same place!