Afgelopen woensdag liep ik (eindelijk!) de Antwerpse whiskyshop Anverness aan de Grote Steenweg in Berchem binnen. Je loopt niet het risico de shop voorbij te rijden, want de etalage is twee vensters breed en draagt het iconische groene logo.

Nadat je binnengestapt bent neem je best een uurtje de tijd om alles in je op te nemen. De authentieke inrichting, sfeervolle verlichting en zachte achtergrondmuziek stellen je meteen op je gemak. Peter De Decker, de sympathieke eigenaar, heet je van harte welkom en geeft je tijd en ruimte om rond te snuisteren. Hij staat wel onmiddellijk klaar met deskundige uitleg, indien gewenst, maar hij weet dat whiskyliefhebbers tijd nodig hebben om hun keuze te maken (wat wil je met zo’n verbluffend assortiment?).

De honderden en honderden flessen Schotse whisky staan handig alfabetisch gerangschikt, waardoor het zoeken naar een bepaalde expressie heel gemakkelijk wordt. Voor andere regio’s, zoals Ierland, de US en de rest van de wereld, heeft hij een aparte kast tot de nok gevuld. Ook alle Belgische whisky kan je bij Anverness natuurlijk verkrijgen. De duurdere en uitzonderlijke bottelingen staan veilig opgeborgen achter glas of in de grote tastingruimte achteraan, waar je normaal gezien niet zonder begeleiding komt.

Ik kocht er voor mijn vader een Macallan 10 Year Old Cask Strength (nu er snel langs om te proeven en een sampletje af te vullen voor mijn database) en plan er nog regelmatig langs te lopen, want shoppen bij Anverness is niet zomaar een goede fles op de kop tikken. Het is een belevenis.

Dearly Beloved, zullen we volgend weekend eens met de kinderen naar de Antwerpse Zoo gaan? smiley