Van donderdag 2 tot zondag 5 juni kan je in Zottegem kennismaken met Whiviesponsor Jurgen’s Whiskyhuis. Jurgen en Leen hebben maar liefst 150 open flessen klaar staan om gedegusteerd te worden, het overgrote deel overigens gratis. En de betalende drams zijn bijzonder democratisch geprijsd. Of wat dacht u van een Port Ellen voor 3 EUR?

Dankzij het fantastische weertje kan Jurgen zijn tentje buiten opslaan. Dat is letterlijk te nemen. Op de tafel naast de tent ligt allerlei lekkers te wenken – in aanbieding, want vandaag krijg je maar liefst 5% (op sommige bottelingen 10% korting).

‘Mogen we ook de winkel bezoeken?’ Uiteraard! Jurgen leid ons de kleine, maar tot de nok gevulde, winkelruimte in. Hij heeft zijn ruimte goed benut. In elk hoekje van de ruimte staat de heerlijke nectar, zowel in vloeibare als andere vorm… bv. zeep! Geloof het of niet, de Bruichladdich Whisky Soap ziet grijs en ruikt… erm… interessant.

‘Ik begon zo’n vier jaar geleden parttime met whisky, maar de combinatie met mijn job als landmeter was moeilijk. Ik stond als eerste op de werf en ging dikwijls als laatste naar huis. Dat impliceerde dat ik nog tot diep in de nacht bezig was met de bestellingen.’

‘Daarom nam ik een jaar loopbaanonderbreking. Zo kan ik me volop op de whisky concentreren. Ik neem zelf de telefoon op. Dat was vroeger wel eens anders. Nu kan ik de klanten met raad en daad bij staan en advies geven bij hun aankoop.’

‘En dat loont. Ik krijg zeer positieve feedback. Ook over het assortiment, waar ondermeer Malts of Scotland, A.D. Rattray en de pas opgestarte Kintra deel van uitmaakt.’

‘Binnenkort gaan we verbouwen. De winkelruimte wordt dan stockageplaats. De winkel komt in de volledig gerenoveerde achterbouw.’ Uitbreiden, Jurgen? Mooi! ‘Ik denk niet dat ik nog terugkeer naar het landmeten.’

Ondertussen is een duo uit Nederland aangekomen. ‘Nou, we hadden al wat bij je gekocht en dachten, zo’n opendeurdag, dat moeten we gezien hebben!’ Ze kijken even rond en proeven enkele drams. Ik schaf me ondertussen twee flessen aan voor de Auchentoshan verzameling.

We keuvelen nog even over de problemen van verzending van de Ardbeg Alligator (terwijl Kobe, mijn zoontje die me vergezelde, naar een fles van 4,5 liter Ardbeg staart) en komen zo naadloos bij het bezoek van de Ardbeg Chopper van zondag. Ik kan me voorstellen dat een paar klanten de ambassadeur van Ardbeg hierop zullen aanspreken. Als dat maar goed komt.

Zelf proef ik ook enkele drams (weliswaar kleintjes, want ik ben tenslotte met de auto):

– BenRiach 19 Year Old van A.D. Rattray
– Redbreast 12 Year Old
– White Oak Blend
– White Oak 5 Year Old
– Lagavulin Lg2 Elements of Islay
– Highland Park 12 Year Old Saint Magnus
– Glen Grant 36 Year Old Kintra (slechts 24 flessen en zeeeeeeeeeeer lekker)
– Cadenhead’s Classic Lowland Pure Malt (een Auchentoshan in vermomming)
– Ardmore 18 Year Old Nectar of the Daily Drams

Jurgen verwacht dat het morgen en zondag storm zal lopen. Het weer heeft hij alleszins mee. Voor mij was het alvast een geslaagde namiddag.

Jurgen’s Whiskyhuis
Gaverland 70, Zottegem
www.whiskyhuis.be

May the Malt be with you!