Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Jurgen’s Whisky Sample list

Whisky Shops Posted on vr, december 31, 2010 13:19

Beste Whisky vrienden,

Zoals velen onder jullie reeds weten bieden wij al geruime tijd samples aan via Jurgen’s Whiskyhuis, maar wegens tijdsgebrek en geen inventarisatie van de 400 open flessen werden er de laatse maanden maar weinig nieuwigheden toegevoegd.

In Jurgen’s Whiskyhuis is het altijd open-flessen dag smiley

Maar nu Jurgen’s Whiskyhuis in 2011 full-time met whisky zal bezig zijn, zullen wij voor nog wat verassingen en activiteiten zorgen.

Maar zoals op facebook reeds enkele weken geleden aangekondigd, ging ik deze in december inventariseren en ook nog in 2010 aanbieden, wat mij ook gelukt is.

Hieronder kunt u onze volledige samplelijst terugvinden.
Die vanaf heden dagelijks zal ge-updated en aangevuld worden.

Bestellen kan momenteel vrij eenvoudig door gewoon een email te sturen naar
info@whiskyhuis.be met de vermelding van uw contactgegevens, de code en
het aantal stuks.

In de loop van Januari zal het ook mogelijk zijn om deze via de website aan te kopen.

Ook wensen wij jullie een gelukkig 2011.

Jurgen’s WhiskyhuisWhiskysamples.eu is back!

Whisky Shops Posted on vr, december 31, 2010 12:18

Nou, ja, de titel is eigenlijk een beetje misleidend. Want uiteindelijk is Whiskysamples.eu nooit weggeweest.

Een klein jaar geleden lieten we u kennis maken met deze service van ex-Malt Mania Luc Timmermans. Velen, waaronder Whivie, maakten hiervan veelvuldig gebruik. Er ging dan ook een kleine schokgolf door het whiskylandschap, toen Luc onlangs aankondigde met de service te willen stoppen (zie ook ons bericht in de WhivieNewsletter van 6 december). Ook op Facebook was de teneur één van spijt omwille van het nakende verdwijnen van deze unieke service.

Maar er is zeer goed nieuws voor de samplers onder ons! Hieronder plaats ik graag het persbericht van The Bonding Dram, in primeur, heet van de naald!

The Bonding Dram takes over Whiskysamples.eu

As of December 25th Belgium’s online whisky retailer www.thebondingdram.eu has taken over your favorite source of whiskysamples.

The man behind The Bonding Dram, Jeroen Moernaut wants to make the following statement:

“My first aim as the new owner is to maintain the high level of service you’re used to. In the next weeks you can expect a wide array of new releases and old gems. Especially in the first days we’ll work very hard to fill the site with exiting bottles. We’ll also continue to offer the finest stock from previous owner Luc Timmermans’ cellar. I look forward to this new challenge and will give 100% to source you the best samples around “

Previous owner Luc Timmermans wants to thank you all for the loyal support and wishes Jeroen good luck with this new start for whiskysamples.eu.

Proficiat aan Jeroen met de acquisitie van deze unieke service. De samplers zullen dit bericht om open armen ontvangen.

Happy sampling!Yamazaki 12 Years Old

Tasting Notes Posted on vr, december 31, 2010 12:14

Distilleerderij: Suntory Yamazaki Distillery
Regio: Japan
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 43%

Nostalgie

Deze single malt proefden Ilse en ik bij ons bezoek aan de destilleerderij in april. Het is eveneens sinds die dag geleden dat we deze whisky dronken. Het is dan ook een beetje een nostalgisch moment, want toen stonden we – letterlijk – tussen de vaten in het warehouse in Japan.

Bij deze Yamazaki komen de hints van graan en gras terug; maar zeker niet zo uitgesproken als bij de Hibiki 12 Years Old. Zachte aroma’s van gedroogd fruit, honing en vanille verleiden onze zinnen.

De smaak is rijk en zacht. Wij proeven gedroogde ananas, honing en een lichte bitterheid van marsepein. Smaken die uitmonden in de mediumlange afdronk.

Deze afsluiter van onze mini Japan tasting nam ons terug mee naar die mooie lentedag in Kyoto. Wat mij vooral is bijgebleven is dat een lekkere dram niet hoofdzakelijk uit Schotland hoeft te komen; maar evengoed uit het verre Oosten afkomstig kan/mag zijn. Ik heb alvast mijn hart verloren aan het land én de whisky’s uit het land van de rijzende zon.

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 26-12-2010

Score: 79Hakushu 12 Years Old

Tasting Notes Posted on vr, december 31, 2010 12:12

Distilleerderij: Hakushu Higashi (Suntory Yamazaki Distillery)
Regio: Japan
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 43%

Japanse Highlander

De eerste single malt van de namiddag is de Hakushu 12 Years Old. Deze whisky wordt gedestilleerd door de Hakushu Higashi Distillery uit de Suntory Group; en is Japan’s hoogst gelegen destilleerderij.
Hakushu (wordt Hak-shoe uitgesproken) betekent “witte zand banken” en verwijst naar de afgezette mineralen op de oevers van de rivier die de destilleerderij van water voorziet.

Wat meteen opvalt is dat de nose van deze whisky veel voller en rijker is dan bij de twee vorige drams. Aroma’s van zware eik, wildpaté, gerookt vlees en een pas gedoofd houtvuur vullen het glas.

De palate en lange finish zijn pittig en zeer verwarmend. De whisky voelt romig en olieachtig aan in de mond. Deze Hakushu smaakt naar een 3-gangen wild menu: als voorgerechtje een soepje van eend, gevolgd door een wild gebraad met gestoofde pruimen en crème brulée als dessert.

Mensen, wat een dram. Deze whisky is eten en drinken terzelfder tijd. De Hakushu 12 Years Old is mijn winner van de namiddag.

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 26-12-2010

Score: 80Hibiki Aged 12 Years (2)

Tasting Notes Posted on vr, december 31, 2010 12:09

Distilleerderij: Suntory Yamazaki Distillery
Regio: Japan
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 43%

Net zo geruisloos en dodelijk als een Ninja

De tweede blend van de namiddag heeft dezelfde naam als een Japanse tokusatsu-serie en een Japanse “karakter” actrice: Hibiki.
Leuk detail is dat het miniatuurtje identiek dezelfde vorm heeft als de full bottle Hibiki 12 Years Old.

De neus van deze blended whisky geurt opnieuw zeer kruidig en grassig. Dit is duidelijk het gevolg van een finish op Japanse Mizunara-vaten. Naast wat tijm, kamperfoelie en LU-koekjes, geurt deze whsiky verrassend sterk naar wijn. Het is net of ik een jonge Franse wijn aan de neus zet.

De smaak is bijzonder zacht, zoet en romig, en wordt gevuld met de lekkere smaken van (melk)chocolade en nougat.

De medium lange afdronk is een zeer evenwichtige blend van de aroma’s uit de nose en de palate.

Hibiki betekent “harmonie”. Deze 12 jaar oude blend is perfect in balans. En net daarom valt hij in het rijtje niet zo op. Maar hierdoor is hij des te gevaarlijker. Deze dram is wat sommigen een “kaarterswhisky” noemen. Het is een eerlijke en lekkere whisky, perfect om op tafel te zetten wanneer de vrienden langskomen voor een spelletje poker.

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 26-12-2010

Score: 78Suntory Royal

Tasting Notes Posted on vr, december 31, 2010 12:07

Distilleerderij: Suntory Yamazaki Distillery
Regio: Japan
Fles: Blended Whisky
Kleur: goud
ABV: 43

Rojaal, maar geen Royalty

Vanuit het land van de rijzende zon, brachten we voor mijn schoonvader Robert een Suntory tasting set mee. Hij legde het opzij, om het samen met ons te kunnen proeven ter gelegenheid van Ilse’s verjaardag. Vorige zondag hielden we dan ook een mini Japan tasting.

De set bevat 4 flesjes 12-jaar oude whisky’s: 2 blends en 2 single malts. De eerste die wij proeven is de Suntory Royal.

Wanneer ik het glas aan de neus zet, herken ik meteen die typische grasachtige geur, doorweven met jong hout. Er zit een sterke walm spiritus in de neus, die de lekkere en romige toetsen van geel fruit, mandarijn en een carré-confituurke overmant.

Deze blend smaakt zoet, en heeft ook iets bitter van mandarijnschillen. Je weet wel: zoals jouw vingers doordrongen zijn na het schillen van een mandarijntje of een sinaasappel, niet?

De zeer korte afdronk proeft naar iets dat tussen melk- en fondantchocolade ligt.

De Suntory Royal is een aangename whisky om de tasting met aan te vatten. Hij spreidt meteen al een royale waaier smaken en geuren open. Het is niet meteen Royalty, maar best een daily blend.

geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 26-12-2010

Score: 74Bushmills in een nieuw jasje

Whisky Talk Posted on vr, december 31, 2010 11:11

Bushmills Irish Whiskey steekt zijn whisky in een nieuw jasje. De nieuwe verpakkingen werden onlangs voorgesteld aan de media in Waxy O’Conner’s, een beroemde Ierse pub in hartje Londen. De voorstelling werd gehost door de Master Blender van Bushmills, Helen Mulholland. De aanwezigen kregen de nieuwe flessen niet alleen te zien, er werd ook geproefd van de eerder exclusive 21 Year Old, fles nummer 001 nog wel!

Bedoeling van de nieuwe look is uiteraard de aandacht te trekken van nieuwe cliënten. De nieuwe flessen zijn iets strakker van design, hebben een afbeelding van de Old Bushmills Distillery en de datum van de licentie om de distilleren (1608) prominent in het glas geblazen.

Begin 2010 won Bushmills nog de gouden medaille op het San Francisco World Spirits Competition voor de 10, 16 en 21 Year Old, alsook de titel World’s Best Irish Single Malt Whiskey op de prestigieuze World Whiskies Awards in London (zie ook onze blogpost van 29 april 2010, waar je ook nog een afbeelding terugvind van de ‘oude’ flessen van Bushmills).

De nieuwe flessen zijn nu reeds beschikbaar in global travel retail en de distilleerderij, maar het zal nog tot maart 2011 duren voor de flessen ook bij ons in de handel te vinden zijn.

May the Malt be with you!