Distilleerderij: Hakushu Higashi (Suntory Yamazaki Distillery)
Regio: Japan
Fles: 12 Years Old
Kleur: goud
ABV: 43%
Japanse Highlander
De eerste single malt van de namiddag is de Hakushu 12 Years Old. Deze whisky wordt gedestilleerd door de Hakushu Higashi Distillery uit de Suntory Group; en is Japan’s hoogst gelegen destilleerderij.
Hakushu (wordt Hak-shoe uitgesproken) betekent “witte zand banken” en verwijst naar de afgezette mineralen op de oevers van de rivier die de destilleerderij van water voorziet.
Wat meteen opvalt is dat de nose van deze whisky veel voller en rijker is dan bij de twee vorige drams. Aroma’s van zware eik, wildpaté, gerookt vlees en een pas gedoofd houtvuur vullen het glas.
De palate en lange finish zijn pittig en zeer verwarmend. De whisky voelt romig en olieachtig aan in de mond. Deze Hakushu smaakt naar een 3-gangen wild menu: als voorgerechtje een soepje van eend, gevolgd door een wild gebraad met gestoofde pruimen en crème brulée als dessert.
Mensen, wat een dram. Deze whisky is eten en drinken terzelfder tijd. De Hakushu 12 Years Old is mijn winner van de namiddag.
geproefd door Niek Verniers, Ilse Everaert, Robert Everaert en Sonja De Greef op 26-12-2010
Score: 80