Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Independent Scotch – David Stirk

Media Posted on 13/10/2023 06:30

David Stirk is geen onbekende in de whiskywereld. Lange tijd werkte hij voor Cadenhead’s, pende in 2005 het boek ‘The Distilleries of Campbeltown’ (zie mijn review hier) en maakte nadien furore als onafhankelijk bottelaar met zijn Creative Whisky Company. Hij heeft dus best al wat watertjes doorzwommen. Nadat hij zijn eigen bedrijf CWC verkocht werd hij onafhankelijk consultant.

In het boek Independent Scotch brengt David (met wat hulp van de Nederlander Thijs Klaverstijn) een mooi overzicht van de feiten die geleid hebben tot de ondergang van de kleine(re) blenders uit de 1940s tot 1980s en de opkomst van de onafhankelijke bottelaars (het boek is ook doorspekt met interessante interviews met OB’s zoals Signatory, Gordon & Macphail, Good Spirits Company, …). Het boek gaat dieper in op de impact van de OB’s en de strijd die ze hebben gevoerd om hun plek te veroveren in de moderne whiskyindustrie en geeft op die manier een unieke inkijk in dit door velen enorm geliefd onderdeel ervan. In het laatste hoofdstuk onthuld David zijn visie (en die van collega’s) op de toekomst van de OB’s die er, zo blijkt, niet bepaald rooskleurig uitziet. Of hij gelijk heeft? De toekomst zal dit uitwijzen.

Om het boek te financieren lanceerde David een crowdfundingcampagne waarbij de mensen die bijdroegen niet alleen een gesigneerd exemplaar kregen van de eerste druk, maar bovendien een fles whisky in de befaamde (en beste grappige) Electric Coo Series. Het betrof een North British 26 Year Old 1996 op 50%. En ik vond die whisky erg lekker (je kan de review en Rambling elders op het blog terugvinden).

Tot slot nog meegeven dat ik de stijl waarmee David het boek geschreven heeft erg kon appreciëren: met een groot gevoel voor humor, vooral wanneer hij zijn eigen eerste stappen in de whiskywereld beschrijft. Ik moest een aantal keren hardop lachen.

Besluit:

Dit boek is meer dan de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van onafhankelijke bottelaars. Vlot geschreven met veel ‘insider knowledge’. Aanrader! Het boek is hier verkrijgbaar voor zo’n 30 EUR bij onze vrienden van Whiskyboeken.nl. En meer informatie over de fles North British kan je hier op Whiskybase terugvinden.

Independent Scotch
The History of Independent Bottlers
252 pagina’s, Engels
Hardback
David Stirk (en Thijs Klaverstijn)
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-1-399-94533-0
30 EUR



Boek: Whisky – The Final Edition

Media Posted on 05/04/2022 16:24

Ulf Buxrud is niet aan zijn proefstuk toe met dit boek. De Zweed schreef eerder al een boek over de Rare Malts van Diageo (in 2006) en een boek over Japanse whisky (in 2008). Nu verschijnt zijn derde boek, een 170-pagina tellend coffee table book (29 op 29 cm en een cm dik) over de bij verzamelaars van Japanse whisky erg bekende en tot legendarische status verheven reeks van malts die de naam Playing Card Series meegekregen heeft. Deze reeks van 54 (of 58 zo u wil, je moet het boek lezen om dat te weten, lijkt me, maar ik wil het hier liever niet verklappen) werd in november 2020 via Bonham’s geveild in Hong Kong voor maar liefst 1.5 miljoen dollar!

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (wat geen kunst was, aangezien pagina 22 tot 140, oftewel 70% van de inhoud, een overzicht is van de flessen), maar weet wel zeker dat ik er af en toe opnieuw in zal bladeren. Al was het maar om naar de mooie prentjes te kijken.

Maar het boek heeft ook enkele tekortkomingen. Daarom heb ik mijn review opgedeeld in ‘The Good, The Bad & The Ugly’.

The Good

De Playing Card Series spreekt tot de verbeelding. Sommigen onder ons hebben er zelfs misschien één of meerdere van geproefd. Hoe dan ook, het boek geeft een perfect overzicht van alle releases met prachtige foto’s van de flessen – allemaal uit Ulf’s persoonlijke verzameling – met de technische details en Ulf’s tasting notes, alsook de originele aanschafprijs bij release (wat de veilingopbrengst bijzonder duizelingwekkend maakt).

Maar eerst weidt Ulf nog een paar hoofdstukken aan de geschiedenis van Ichiro Akuto en zijn familie, het bedrijf Chichibu-Kikusui en de distilleerderijen Hanyu en Chichibu (I & II). Da’s best interessante lectuur, moet ik zeggen.

Dan volgt het hoofdstuk over de flessen met op elke pagina een erg mooie foto die je – mocht je zo geneigd zijn – zou kunnen uitknippen en inkaderen. Ulf doet zelfs die suggestie in het boek. Grappig detail: mijn collega bij Catawiki – Jeroen Koetsier – wordt vermeld met zijn fles van vat 9204 (hetzelfde als de Ten of Spade) die hij in 2006 bottelde voor Nederland. Het label met de ‘caber tossing girl’ is van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse. Kudos!

Tot slot is er nog een hoofdstuk gewijd aan wat trivia, vervalsingen, veilingen en – erg grappig – een hoofdstuk dat ‘Passing the time’ wordt genoemd, waarin Ulf zelf experimenteert met het mixen van de verschillende releases volgens de spelregels van poker. Zijn Royal Flush scoort hij zelf 93 punten en bestaat uit 1cl van elke van deze releases: Ace of Spade, King of Spade, Queen of Spade, Jack of Spade en Ten of Spade. Je moet het maar bedenken.

The Bad

Maar zoals gezegd heb ik ook enkele bedenkingen bij dit boek. De eerste is de titel die ik verkeerd gekozen vind. ‘Whisky – The Final Edition’ doet mij helemaal niet aan deze serie Japanse malts denken en zou de nietsvermoedende whiskylezer totaal op het verkeerde been kunnen zetten.

Beter ware wellicht geweest (althans in mijn opinie, maar wie ben ik?) ‘Whisky – The Playing Card Series’. Maar tot daar.

The Ugly

Erger vond ik het feit dat er een groot – te groot – aantal taalfouten in staat. Ik telde er zo’n 40, zowel typo’s als grammaticale fouten. Nu besef ik goed dat Ulf Zweed is en dus geen native speaker wat Engels betreft, maar als ik in het voorwoord alleen al 5 fouten tegen kom, gaan mijn nekharen overeind staan.

Je kan zeggen dat het de taak is van de uitgever om die fouten er uit te halen, maar ongeacht wie de verantwoordelijkheid hiervoor draagt, dit doet afbreuk aan het labour of love dat Ulf hier neergezet heeft. En dat vind ik erg jammer.

Besluit

Dat gezegd zijnde, het moge duidelijk wezen dat The Good duidelijk ruimschoots opweegt tegen The Bad en The Ugly, dus kan ik het boek zeer zeker warm aanbevelen voor whiskyliefhebbers die ook maar enige affiniteit hebben met Japanse whisky in het algemeen en deze legendarische reeks in het bijzonder.

Whisky – The Final Edition
Ulf Buxrud
Holm & Holm Books
Hardcover
Engels
162 pagina’s
ISBN 978-91-527-0952-8
35 EUR
Te koop via whiskyboeken.nl



Boek: Alle Belgische Whisky’s

Media Posted on 03/04/2022 07:05

Voor wie ook maar enige affiniteit heeft met, of interesse in, Belgische whisky: dit boek is voor u!

Patrick Ludwich timmert al langer aan de weg om Belgische whisky eens en voor altijd op de kaart te zetten en dit boek, dat op 6 december 2021 verscheen, is daar een prachtig onderdeel van.

Voor het eerst verschijnt er een duidelijk overzicht van alle Belgische distilleerderijen en een aantal bottelaars (er zaten er zelfs nog een paar tussen waarvan ik zelf niet op de hoogte was) in drie landstalen. Jawel, het boek bevat de tekst zowel in het Nederlands als het Frans als het Engels. Kwestie van alle Belgen, maar ook een groot internationaal publiek te bereiken.

Er vallen twee dingen onmiddellijk op:

  1. Het boek is erg compleet, voor zover dat kan in tijden waarin distilleerderijen als paddenstoelen uit de grond schieten
  2. Het is bijzonder mooi vormgegeven, met prachtige foto’s van de flessen. Echt oogstrelend. Daarvoor alleen al is het boek een aanrader.

Een dikke proficiat aan Patrick en zijn kompaan Karel Puype om dit boek zo zorgvuldig samen te stellen. Ik raad het echt ten stelligste aan.

Verkrijgbaar in de betere boekhandel of rechtstreeks op www.finespirits.be, waar je nog meer Belgisch lekkers kan vinden.

Alle Belgische Whisky’s
Patrick Ludwich, Karel Puype
Stichting Kunstboek
Hardcover
152 pagina’s
ISBN 9789058566713
25 EUR



Boek: Malt Whisky Yearbook 2022

Media Posted on 02/04/2022 16:02

Ik ben er dit jaar misschien wel een beetje laat mee, want het boek lag al sinds oktober 2021 in huis – weliswaar in het kleine kamertje, wat verklaart dat het wat langer duurde om het uit te lezen. Too much information?

Het is al de 17e editie die Ingvar Ronde op de markt brengt en het blijft het meest interessante jaarboek over whisky dat verschijnt, zonder enige twijfel.

Ook deze editie barst weer van de interessante stukjes – 6 om precies te zijn – van de hand van kenners zoals Ian Wisniewski, Charles MacLean & Arthur Motley, Joel Harrison, Neil Ridley, Gavin D Smith en onze eigen (weliswaar in Japan wonende) Stefan Van Eycken.

Daarnaast interviewde Ingvar ook een heleboel ‘trailblazers’, mensen die zich onderscheidden in de whisky wereld door hun innovatieve benadering van onze geliefde drank. Volgende namen werden aan de spreekwoordelijke tand gevoeld:

  1. Neelakanta Jagdale, Amrut
  2. Yu-Ting Lee, Kavalan
  3. Gilles Leizour, Armorik
  4. Magnus Dandanell, Mackmyra
  5. Bill Lark, Lark Distillery
  6. Steve McCarthy, McCarty’s Oregon
  7. Andrew Nelstrop, The English Whisky Company

Daarnaast is er zoals steeds ook het onmisbare overzicht van alle distilleerderijen, zowel in Schotland als andere landen rond de wereld, gevolgd door het obligate overzicht van onafhankelijke bottelaars en een heleboel statistieken.

Naar jaarlijkse goede gewoonte signeert Ingvar mijn exemplaar met mijn hoogstpersoonlijke motto: ‘May the Malt be with you’.

Het is één van de weinige boeken die constant op mijn buro ligt (als het van het kleine kamertje geraakt is, dus), omdat het een onmisbare bron van info bevat die ik bijna dagelijks gebruik in de voorbereiding van mijn tasting notes en Ramblings.

In één woord: onmisbaar.

Malt Whisky Yearbook 2022
Ingvar Ronde – editor
MagDig Media Limited
Softcover
298 pagina’s
ISBN 9780957655386
15 Pond
www.maltwhiskyyearbook.com



Boek: Whisky is een reis waarvan je de bestemming niet kent

Media Posted on 02/04/2022 07:00

Laat ik met de deur in huis vallen: dit boek(je) is niet te koop.
Het is promotiemateriaal dat Maxxium op proeverijen uitdeelt. Het is dan ook maar 55 pagina’s dik en heeft de doorgewinterde whiskyliefhebber weinig te bieden.

Maar da’s dan ook niet de doelgroep.

Dit boekje is eerder bedoeld voor de newbie die zijn eerste stappen in de whiskywereld zet en op een snelle en toegankelijke manier de basisinfo wil vergaren.

Dat kan dankzij een aantal (bijzonder korte) hoofdstukken, zoals ondermeer:

  1. Hoe proef je whisky?
  2. De Distilleerderij
  3. Gerst en Turf
  4. De Houten Washbacks
  5. De Koperen Distilleerketels
  6. De Eiken Vaten
  7. Etiket

En dan zijn we nog maar halverwege het boekje. De tweede helft is voorbehouden voor product placement met aandacht voor de merken van Maxxium, zijnde The Famous Grouse, Grant’s, Monkey Shoulder, Highland Park, The Balvenie, Glendiffich en Tullamore Dew om de voornaamste even op te sommen.

In die optiek zal het boekje wellicht bijdragen aan de ervaring die iemand die whisky pas gaat ontdekken heeft, wanneer hij de stand van Tony Van Rooijen – die ook het voorwoord schreef en al sinds 2008 de ambassadeur is voor voornoemde merken – bezoekt en de bezielde man aan het werk ziet.

Dat overkwam ook mij, toen ik Tony na meer dan tien jaar nog eens tegen het lijf liep op het whiskyfestival in Hulst in 2021. Hij signeerde prompt een exemplaar en stopte het me toe (ik vond het een faire ruil tegen ons eigen boek Whisky Voor Iedereen).

Ik zal het kleinood koesteren.

Grappig detail: er bestaat ook een kleine versie met softcover van die je zomaar in je binnenzak kan stoppen.

Whisky is een reis waarvan je de bestemming niet kent
Tony Van Rooijen – voorwoord
Maxxium Nederland
Hardcover
55 pagina’s



Boek: Definitive Guide to Canadian Distilleries

Media Posted on 31/01/2021 16:39

De subtitel ‘The portable expert’ klonk me bekend in de oren. Inderdaad, het vorige boek van Davin de Kergommeaux (rechts op onderstaande foto) – Canadian Whisky – had identiek dezelfde. Kunnen we dit boek dan beschouwen al een update? Neen. Het is meer dan dat. Waar het eerst boek uitsluitend over whisky ging, gaat dit boek over ‘alle’ distilleerderijen, zo’n 200, die in Canada actief zijn ongeacht welke spirit ze stoken. Davin werkte hiervoor samen met Blair Phillips (links op de foto, uiteraard).

En zowel de oude reuzen als innovatieve, kleine spelers komen aan bod. In de laatste tien jaar is immers een heuse spirits movement aan de gang, van gin tot moonshine, van vodka tot likeuren. En deze gids brengt hen allemaal in beeld. Er is duidelijk veel werk in gestoken, want bij elke distilleerderij staat er flink wat info, kleurrijke foto’s van de producten, tasting notes en interviews. Bovendien – en dat is wel erg inventief – wordt er een route gesuggereerd die je kan volgen. Bij elke entry staat aangegeven welke andere stoker het dichtst in de buurt ligt (wat soms nog steeds mijlenver uit elkaar is, maar het blijft natuurlijk Canada).

Wie graag verder kijkt dan whisky alleen en geboeid is door verhalen van gepassioneerde stokers die, ondanks alle red tape, er toch in slagen om interessante dranken op de markt te brengen, is dit alvast een erg leuke aanvulling van de bibliotheek.

Definitive Guide to Canadian Distilleries
subtitel: the portable expert
Davin de Kergommeaux & Blair Phillips
Random House
Softcover
Engels
320 pagina’s
ISBN 10-0525610588
21 EUR



Boek: Whisky : histoire, fabrication et dégustation

Media Posted on 31/01/2021 06:39

Lezen over whisky en ondertussen je Frans bijschaven… Je moet het maar doen. Alle gekheid op een stokje: ik kreeg dit whiskyboek cadeau van een vriend en voegde het met plezier toe aan mijn bibliotheek. Geconfigureerd als ik ben, kan ik geen letter ongelezen laten, maar ik beken: het was vaak worstelen.

Het boek verscheen op de markt in 2013 en dat merk je. Het is al een beetje gedateerd. Het gaat immers razendsnel in de whiskywereld. Bovendien is het een betrekkelijk ‘basis’-boek, het mag gezegd, waarvan ik er al tientallen gelezen – én eentje zelf geschreven – heb.

In dit geval fungeerde het dus eerder als goeie oefening om een aantal Franse termen onder de knie te krijgen, maar meer ook niet.  Mooie prentjes, dat wel. Sorry, flauwe grap.

Enkel in huis te halen als je je Franse whisky-woordenschat wil bijschaven dus.

Whisky: histoire, fabrication et dégustation
Orjan Westerlund
Ullmann
Hardcover
Frans
160 pagina’s
ISBN 978-3848004546
20 EUR



Boek: Het Whisky Boek

Media Posted on 20/01/2021 06:13

De ondertitel van dit leuke boek van Fernand Daquin luidt: ‘Alles wat je nog niet wist over The Water of Life’. Da’s flink tongue in cheek en dat merk je meteen als je begint te lezen. In onnavolgbare stijl geeft de 80-jarige Keeper of the Quaich in 111 kleine hoofdstukjes een aantal leuke weetjes mee.

Geloof me, zelfs de doorgewinterde whiskyliefhebber leert hier nog iets van. Fernand schrijft niet zozeer over het product of het proces zelf, maar wel over al wat daarrond gebeurt. En je gaat het ook onthouden, want Fernand doet het op een manier die je aan het lachen brengt.

Het enige puntje van kritiek, als ik mag, is het feit dat twee distilleerderijen foutief genoemd worden. Zo vergist Fernand zich in Bakery Hill uit Australië. Hij maakt er Bakerly Hill van (dus met een ‘r’ te veel). Dezelfde vergissing gebeurt enkele hoofdstukken verderop met Maker’s Mark. Ook daar sluipt er een ‘r’ te veel in en wordt het Marker’s Mark. Maar goed, dat is gauw vergeven.

Ik heb echt genoten van dit boekje en vind het een aanrader. Leuk geschreven, handig formaat, vriendelijk geprijsd.

Het Whisky Boek
subtitel: Alles wat je nog niet wist over The Water of Life
Fernand Daquin
Lannoo
Hardcover
384 pagina’s
ISBN 9789401469036
20 EUR



Boek: Whisky Wars

Media Posted on 23/11/2020 16:40

Zoals de titel van het boek doet vermoeden gaat een deel over de illegale stook en het smokkelen van whisky in het Schotland van de 19e Eeuw. Terwijl dichters als Robert Burns ons een romantisch beeld schetsen van de Highlands en Islands uit die tijd, levert Malcolm Archibald met dit boek een historisch document af dat een heel ander Schotland laat zien, waar het leven niet alleen moeilijk, soms ondenkbaar was, maar bovendien – letterlijk – levensgevaarlijk.

Maar het overgrote deel gaat over alle ander types van misdaad zoals opstanden, diefstal, aanranding en moord. Onderbouwd met historische feiten laat de schrijver ons kennismaken met de crofters voor en na de beruchte Clearances en de oprichting van de Highland Police, hoe het rechtssysteem in de verschillende delen van Schotland werkte (erg verschillend en soms bijna willekeurig!) en hoe het sociale leven er in het algemeen uitzag. En aan het eind van het boek heb je bijgevolg een veel beter inzicht van hoe Schotland er in die tijd moet uitgezien hebben.

Het boek is interessant voor liefhebbers van de Schotse geschiedenis, zeker. Het laat er geen twijfel over bestaan dat de Schotse Highlands en Islands in de Victoriaanse tijd een donkere uithoek vormden waar de wet van de sterkste nog vaak gold en misdaad erg vaak voorkwam, klein en groot.

Geen echt ‘whisky boek’ per sé, maar een interessant tussendoortje, wat mij betreft.

Whisky Wars
subtitel: Riots and Murder in the 19th-Century Highlands and Islands
Malcolm Archibald
Black & White Publishing
Engels
Softcover
ISBN 978 1 78530 239 8
12.95 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze link.



Boek: A Long Stride

Media Posted on 23/11/2020 07:01

Dr. Nick Morgan schreef een kroniek van ’s werelds Number 1 Scotch Whisky: Johnnie Walker. Hij is daarvoor natuurlijk ideaal geplaatst. Hij is immers Global Head of Whisky Outreach bij Diageo, maar daarnaast is hij historicus en oprichter van de archieven die bij Diageo werden opgezet nabij Stirling. Hij zat dus aan de bron, zeg maar. Sterker nog, de bronnen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Maar toch heeft Dr. Morgan drie jaar lang gewerkt aan deze geschiedenis en komt ze precies op tijd op de markt, want Johnnie Walker viert immers in 2020 zijn 200-jarige bestaan.

Het is een boeiend boek geworden voor de liefhebbers van het merk, me dunkt (ik reken mezelf daar bij), maar wel redelijk ‘droog’ in vele gevallen omdat Dr Morgan zijn tekst doorspekt heeft met heel wat historisch cijfermateriaal en flink wat voetnoten. Afgezien daarvan is het wel een onontbeerlijke tekst voor wie een niet-aflaatbare interesse heeft in de geschiedenis van blended whisky, alsook single malt in het kielzog hiervan. Het feit dat Dr Morgan ook beschikte over correspondentie van de Walkers geeft een inzicht in het belang dat de eigenaars stelden in consistente kwaliteit van hun whisky en hoe ze die doorheen de decennia – ondanks oorlogen, drooglegging en depressies – bleven volhouden.

Sterker nog, als je je ooit afvroeg hoe de wet er gekomen is om whisky 3 jaar te laten rijpen of waar het idee vandaan kwam om op minimaal 40% te bottelen (en hoe Johnnie Walker hiertegen gekant was!) en welke andere historische invloed de eigenaars van het merk gehad hebben, dan heb je aan dit boek een vette kluif. Ik stak alvast heel veel nieuwe dingen op.

Ook prettig is de geschiedenis – vooral het idee erachter – van de advertenties en reclamecampagnes die Johnnie Walker wereldwijd gevoerd heeft – toen en nu. Maar ik had dan toch ook wel graag wat meer afbeeldingen hiervan gezien, maar die zijn eigenlijk – en dat is jammer – maar met mondjesmaat in het boek te vinden. De kwaliteit en het formaat van het papier is ook van die aard dat de gebruikte zwart-wit afbeeldingen wat aan de kleine kant zijn en bijgevolg niet altijd even duidelijk. Ik heb – letterlijk – een paar keer een vergrootglas moeten nemen.

Een zeer gewaardeerde toevoeging aan mijn steeds verder uitbreidende whisky bibliotheek. Aanrader.

A Long Stride
Dr Nicholas Morgan
Canongate
Engels
Hardcover
ISBN 978 1838 852078
18 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze link



Malt Whisky Yearbook 2021

Media Posted on 17/10/2020 16:47

Het belangrijkste whiskyboek van het jaar is weer verschenen: Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. De editie van 2021 ligt momenteel in de winkelrekken. En zoals steeds staat het tjokvol met artikels van gerenommeerde schrijvers als Charles MacLean, Joel Harrison, Ian Wisniewski, Neil Ridley, Gavin D Smith en Jonny McCormick.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar interviews met zogenaamde Whisky Icons, zoals daar zijn: Ian McMillan, Allan Winchester, Colin Ross, Frank McHardy, Jim McEwan, Michael Urquhart en Dennis Malcolm.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

  • The Sweet Story of Malting
  • The Whisky Brain
  • They Don’t Make em Like They Used To Do… Or Do They?
  • Ten Malts That Broke the Mould
  • The American Revolution

Het zijn stuk voor stuk informatieve en goed geschreven artikels.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek hoort echt in elke whisky-liefhebbers’ boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Een échte whisky bijbel! En dat alles voor niet eens 25 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2021
298 pagina’s, Engels
Ingvar Ronde
MagDig Media Ltd
ISBN 978-0-9576553-7-9
www.maltwhiskyyearbook.com



Boek: Malt Whisky Wetenswaardigheden

Media Posted on 25/09/2020 06:25

Jouke Karper is een Nederlandse liefhebber van het gouden levenswater en is al erg vaak afgereisd naar Schotland. Daarnaast verzamelt hij miniatuurflesjes whisky en organiseert hij zelf reizen naar het Beloofde Land, zoals te lezen staat op https://www.whiskyreis.com/. En in 2017 besloot hij een boek te wijden aan zijn passie. Het kreeg de titel ‘Malt Whisky Wetenswaardigheden’.

Het boek beschrijft de ingrediënten, het distilleerproces, besteedt veel aandacht aan de types vaten en gerst, de verschillende whiskyregio’s, het bottelen en proeven van whisky en offreert een beknopte beschrijving van de operationele distilleerderijen.

Het is niet louter een technisch boek geworden en daarin schuilt juist het charmante van dit werk (mijn exemplaar is overigens de compleet herziene uitgave uit 2018, in hardcover). Jouke vertelt het vanuit een persoonlijk perspectief en vult dit aan met een groot aantal unieke foto’s, mooie afbeeldingen en overzichtelijke landkaartjes.

Dit maakt dat het prettig leest en dat je de luttele zetduiveltjes en typfoutjes met plezier vergeeft. Hoewel het voor de gevorderde whiskyliefhebber weinig nieuws biedt, is het wel een interessant en erg vriendelijk geprijsd boek (cadeautip!) voor zij die net aan hun vloeibare ontdekkingsreis beginnen.

En als verzamelaar van whiskyboeken kon deze uiteraard niet in de bibliotheek ontbreken.

Malt Whisky Wetenswaardigheden
Jouke Karper
Hardcover
Nederlands, 160 pagina’s
EAN 9789402164664
19.95 EUR
te bestellen via bovenvermelde website



BOEK: Whisky & Jazz

Media Posted on 18/01/2020 06:51

Hans Offringa is in onze contreien geen onbekende, natuurlijk. Hij heeft al menig whiskyboek op zijn palmares staan en schrijft ook voor heel wat magazines. Samen met zijn vrouw Becky vormt hij het duo The Whisky Couple.

Hans is bovendien Keeper of the Quaich, de hoogte onderscheiding die de whiskyindustrie uitreikt aan mensen die zich verdienstelijk maken in het promoten van de gouden nectar. Dik verdiend, uiteraard.

Whisky & Jazz

Ik kreeg het boek Whisky & Jazz als verjaardagsgeschenk. Vrouwlief weet maar al te goed dat ik mijn whiskybibliotheek (en dan bedoel ik dus niet de vloeibare variant) graag uitbreidt en dit was een welkome aanvulling, ondanks het feit dat het boek wel een beetje gedateerd is. Het verscheen immers al in 2009. Hierdoor is de informatie over de distilleerderijen niet meer helemaal up to date, maar dat stoort in dit geval niet bepaald.

Immers, het gaat hier om een specifieke link tussen jazzmuziek in al zijn facetten en whisky. Nu ben ik zelf geen jazzliefhebber, maar ik kon het boek toch erg smaken. Ik leerde kennis maken met Charlie Parker, Miles Davis, Stan Gets en anderen, wat me inspireerde om even langs de bib te lopen om een cd of twee te lenen. Maar nog steeds vond ik het moeilijk, hoor (het luisteren naar de muziek, bedoel ik dan, de whisky ging vlotjes binnen). Maar wie liefhebbers is van jazz en van een goed glas ‘King o’ Drinks’ houdt, zal dit boek zeker weten te appreciëren.

Mijn blend

Tien blends worden door Hans Offringa aangeboden, bijvoorbeeld Dexter Gordon & Lagavulin 16 Year Old of Chet Baker met Bunnahabhain 12 Year Old. Ik voeg daar graag mijn eigen blend aan toe. Doe mij maar Rose Rouge van St Germain (uit hun album Tourist uit 2000) met een glas Auchentoshan Sauvingon Blanc Finish.

Enjoy!

Whisky & Jazz
Hardcover, 207 pagina’s
Hans Offringa – 2009
Spectrum Uitgeverij
EAN 9789047505549

Hier nog te krijgen met een mooie korting.



Malt Whisky Yearbook 2020

Media Posted on 17/10/2019 07:00

Rond deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken naar Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. Opnieuw steekt het boek tjokvol interessante artikels van top notch whiskyschrijvers als Gavin D Smith, Jonny McCormick, Ian Winiewski, Neil Ridly, Charles MacLean en Joel Harrison.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar interview met zogenaamde Pioneers of Whisky, allemaal whiskymakers die aan het begin van hun avontuur staan. Zo kan je onder andere kennismaken met Annabel Thomas van Ncnéan, Desiree Whitaker van Cardrona, David Vitale van Starward en David Zibell van Golani.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

  • Foreign Ownership of Sctoch Whisky
  • The Feast From the Yeast
  • Supermarket Sweep
  • Whisky Regions – are they still relevant
  • Innovations Within Boundaries

Het zijn stuk voor stuk informatieve en goed geschreven artikels.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky-liefhebbers boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Een échte whisky bijbel! En dat alles voor niet eens 20 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2020
298 pagina’s, Engels
Ingvar Ronde
MagDig Media Ltd
ISBN 978-0-9576553-6-2
www.maltwhiskyyearbook.com



Boek: The Distilleries of Campbeltown

Media Posted on 09/01/2019 07:22

David Stirk kennen we vooral als
onafhankelijk bottelaar van de Creative Whisky Company, dat
hij in 2005 oprichtte. Daarvoor was hij werkzaam als tasting coordinator en journalist voor het prestigieuze Whisky
Magazine en ook een tijdlang Brand Ambassador voor Cadenhead (die hun
hoofdkwartier in Campbeltown hebben).

Met The
Distilleries of Campbeltown – The Rise and Fall of the Whisky Capital of the
World
– is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij
schreef eerder al The Malt Whisky Guide.

Maar deze Distilleries – uit 2005, maar nog steeds in druk, want mijn exemplaar
dateert van 2017 – is fel bekritiseerd. En hoewel ik het begrijp (zie verder)
is het toch ook een stuk onterecht.

Laten we beginnen met het goede
nieuws. Het boek geeft een historische kijk op de verschillende
distilleerderijen die Campbeltown rijk is geweest. Dat waren er in 1835 zelfs
29! We kennen allemaal Springbank, Glen Scotia en Glengyle, maar wie van ons
had al gehoord van Kinloch, Caledonian, Dalaruan, Lochead, Longrown,
Meadowburn, Burnside, Kintyre, Rieclachan, Union, Argyll, Glenramskill,
Highland, Albyn, enzovoorts?

Na flink wat opzoekwerk in
nationale archieven onthult David wie de movers
& shakers
waren in die tijd, die van Campbeltown het epicenter van de
Schotse whisky maakten en hoe de val tot stand kwam. En dat had niets met de kwaliteit
van de whisky te maken, zoals wel eens wordt beweerd. Historische documenten en
een aantal afbeeldingen maken het boek compleet.

Maar daar ligt meteen ook het
probleem van dit boek – en wellicht de reden van kritiek die velen al hebben
geuit over de inhoud. Meer dan de helft van het boek is een copy/paste van die
historische documenten en brieven (die niet zo makkelijk lezen in hun oud en
erg formeel Engels). Niet minder dan 30 bladzijden zijn gewoon een weergave van
Alfred Barnard’s bekende werk en wordt door velen ervaren als bladvulling. En
dus ‘schreef’ David niet zo heel veel, maar verzamelde de info en gaf deze
weer.

Desalniettemin vind ik het een
nuttig boek voor wie de geschiedenis van Campbeltown wil ontdekken.

The
Distilleries of Campbeltown
220 pagina’s, English
Paperback
David Stirk
Uitgeverij Angel’s Share
ISBN 9781903238844
20 EUR



Boek: The Whiskeys of Ireland

Media Posted on 04/01/2019 17:37

Peter Mulryan – die ondertussen
zelf directeur is in de Blackwater Distillery in Waterford, maar daarnaast ook
nog actief blijft als producer voor RTE Television – brengt met dit boek een
onmisbaar, maar erg makkelijk leesbaar document over de geschiedenis van de
Ierse whiskeyindustrie.

Het verhaalt de
ontstaansgeschiedenis en groei van de Ierse whiskey, maar ook de val en… sinds
kort, de heropleving. Ooit was het land bezaait met distilleerderijen, maar
Prohibition, de handelsoorlog met Engeland en een mislukte aardappeloogst
gooiden roet in het eten.

Vandaag de dag is de Ierse
industrie alvast aan een opmars bezig. In de laatste hoofdstukken wordt
duidelijk dat, dankzij het wereldwijde succes van Jameson én de moed van de
ondertussen legendarisch John Teeling, Ierse whiskey zijn plek op de
wereldmarkt met rassche schreden aan het terugverdienen is.

Vlot geschreven met een flinke dosis
humor, mooi geïllustreerd en een aanrader voor iedereen die van whiskey houdt.

The Whiskeys
of Ireland
188 pagina’s, English
Hardback
Peter Mulryan
Uitgeverij O’Brien Press
ISBN 978-1847177810
20 EUR



Boek: Whisky Dream – Waking a Giant

Media Posted on 11/12/2018 07:20

Dit boek uit 2008 vertelt
het uitzonderlijke verhaal van voormalig wijnhandelaar Mark Reynier en diens
zakenpartner Simon Coughlin, Master Distiller Jim McEwan en marketing guru
Andrew Gray over de perikelen waarmee ze geconfronteerd werden om de
Bruichladdich distilleerderijen op Islay te heropenen, alsook hun plannen om
Port Charlotte na bijna een eeuw uit zijn as te doen herrijzen.

Het boek is natuurlijk
gedateerd, zoveel is duidelijk. Immers, Bruichladdich is ondertussen alweer
verkocht (in juli 2012 nam Rémy Cointreau de boel over, dik tegen de zin van
Mark Reynier) en het plan om Port Charlotte opnieuw op te bouwen is nooit
uitgevoerd. Desalniettemin is het een erg amusant en onderhoudend boek en geeft
het flink wat behind-the-scenes info
over deze heren en mag je het gerust als een stukje whiskygeschiedenis
beschouwen.

Het boek bulkt van de
anekdotes, zowel grappig als schrijnend, waarin zowel de successen als de
tegenslagen uit de doeken worden gedaan. Wat heeft de CIA met Bruichladdich te
maken? Waar komt die gele duikboot vandaan? U komt dit – en nog veel meer – te
weten in deze vlot geschreven kroniek.

Nestel je in de zetel
met een goed glas Laddie en geniet van dit verhaal. En wie weet? Misschien
verschijnt over enkele jaren een nieuw boek over Mark Reynier en zijn nieuwe
Waterford Distillery in het zuiden van Ierland.

Whisky Dream – Waking a Giant
214 pagina’s, Engels
Paperback
Stuart Rivans
Uitgeverij Birlinn
ISBN 978-1-84158-681-6
15 EUR



Boek: The Way of Whisky: A Journey Around Japanese Whisky

Media Posted on 25/08/2018 09:52

Dave Broom schrijft al meer dan 20
jaar over whisky en spirits en wordt daar nog voor betaald ook. Wat een
droomjob. Maar hij is dan ook een volleerd verteller. Ik had al eens het
genoegen een tasting mee te maken die hij aan elkaar praatte en je hangt
probleemloos aan zijn lippen, ondanks het zware Glasgow accent.

Met The Way of Whisky is hij
absoluut niet aan zijn proefstuk toe, maar het is wel zijn eerste boek over
Japanse whisky… en wat voor één!

Het boek leest als een reisverhaal,
waarbij Dave niet alleen een rondreis maakt langs de belangrijkste
distilleerderijen, maar ook langs bars, restaurants, tempels en – vooral –
ambachtslui. Want het uitgangspunt van Dave was om na te gaan of er een link is
tussen de Japanse whisky en de Japanse cultuur van kaizen. En hoewel de auteur zichzelf een gaijin (vreemdeling, outsider) noemt (en dat natuurlijk ook is), is
het duidelijk dat hij een erg goed begrip heeft – en hartstochtelijke liefde
koestert voor – de Japanse cultuur en zijn mensen.

De distilleerderijen liggen soms op
erg afgelegen locaties, wat de auteur de kans geeft om ook de reis an sich
uitgebreid te bespreken en wat hij allemaal op de weg tegenkomt. Glasblazers,
edelsmeden, thee-ceremoniemeesters, shushi-chefs, boeddhistische monikken en ga
zo maar door. En het verveelt geen moment, integendeel. Ik heb door het lezen
van dit boek meer dan ooit zin om Japan te bezoeken en niet alleen voor de
whisky (Dearly Beloved, is de hint
duidelijk genoeg?).

Eens aangekomen op een
distilleerderij, geeft Dave de obligate korte historiek en zegt iets over het
productieproces, maar telkens met de insteek van ‘wat maakt Japanse whisky
Japans’. De interviews met de master blenders, master distillers of CEO’s zijn
dan ook erg interessant en geven een boeiende inkijk op het gedachtegoed van de
Japanse whiskymakers. Whisky-do is echt!

Die persoonlijke zoektocht naar een
dieper begrip van de filosofie, het vakmanschap, de drang naar het behoud van
tradities en toch verlangen naar innovatie, het klimaat, de seizoenen en de
cultuur – die essentieel blijken in de Japanse cultuur en bij uitbreiding voor
de productie van whisky – maken van dit boek een unieke leeservaring.

Laat ik ook zeker niet vergeten te
vertellen dat de foto’s, van de Japanse fotograaf Kohei Take, van een
verbluffende schoonheid zijn en dit boek naar een hoger niveau tillen. Niet de
standaard foto’s van distilleerderijen en flessen (ook, daar niet van), maar
vooral van de mensen en de natuur.

Het is het perfecte boek voor
liefhebbers van zowel Japanse whisky als de Japanse cultuur.

The
Way of Whisky
A Journey Around Japanese Whisky
256 pagina’s, English
Hardback
Dave Broom
Octopus Publishing Group
ISBN 978-1784721428
55 EUR



Boek: Whisky Rising

Media Posted on 13/08/2018 07:15

Stefan Van Eycken – ja, hij is
landgenoot! – is de beheerder van de bekende website Nonjatta, uw beste (Engelstalige)
bron voor alles wat met Japanse whisky te maken heeft (hij nam de fakkel enkele
jaren geleden over van Chris Bunting). Het verbaasde mij dan ook niet toen hij
vorig jaar zijn boek Whisky Rising
aankondigde. Maar ik beken, toen ik de subtitel zag – The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan
– was ik toch wel wat sceptisch. Is dat niet wat te hard op de eigen borst
kloppen? Definitieve gids? Serieus?

Maar nu ik het boek uit heb (voor
de tweede keer overigens – u snapt straks waarom) moet ik bekennen: de titel is
absoluut niet overdreven!

Uiteraard begint Stefan met de
geschiedenis van de Japanse whisky. Maar het is verre van een droge
geschiedenisles. Doorspekt met flink wat gedetailleerde feiten en geweldige
humor loodst de auteur je langs Sinjiro Torii en Masataka Taketsuru en veel meer,
heerlijk opgesmukt met erg oude afbeeldingen van de mensen, de
distilleerderijen, de flessen en promotiemateriaal uit die vervlogen tijden. En
ik was er aangenaam verrast om een (groot!) aantal zaken op te steken die ik
nog niet wist. Vooral de verschillende belastingregimes die van toepassing
waren en de Japanners er toe noopten om ‘echte whisky’ te gaan maken (meer wil
ik er niet over verklappen) is ontluisterend.

Het grootste deel van het boek is
natuurlijk gewijd aan alle distilleerderijen en dat zijn er wel wat. Uiteraard
krijgen de grote spelers Yamazaki, Hakushu, Chita, Yoichi en Miyagikyo flink
wat aandacht, maar ze komen echt allemaal aan bod (dus ook Fuji Gotemba, Mars
Shinshu en Mars Tsunuki, White Oak, Chichibu Okayama, Nukada, Asaka, Saburomaru,
Akkeshi en Shizuoka – en uiteraard de vergane gloriën Karuizawa, Hanyu en de
minder bekende Shirakawa). De details zijn soms wat overdonderend, maar wel erg
overzichtelijk.

Het laatste deel van het boek geeft
je inzicht in de cultuur van whiskydrinken in Japan (erg interessant en vaak
amusant) met een geweldig overzicht van heel wat bars en (ondertussen)
iconische releases. Hij rond het geheel af met enkele tasting notes van
whisky’s die hij geproefd heeft en wij ook zeker zouden moeten proberen, maar
dat lijkt me ondertussen een bijzonder moeilijke opdracht geworden. Zijn notes
zijn the second best thing.

Ja! Dit is de definitieve gids over
Japanse whisky. Indrukwekkend, erg leesbaar, prachtig vormgegeven en mooi
geïllustreerd. Het doet me zelfs goesting krijgen om naar Japan te vliegen en
daar in zijn voetsporen te treden en enkele distilleerderijen en vooral bars
onveilig te gaan maken.

Ondertussen bij ons verkrijgbaar bij
zowel Standaard Boekhandel als Bol, dus waar wacht je nog op?

Whisky
Rising
The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan
400 pagina’s, English
Hardback
Stefan Van Eycken
Cider Mill Press
ISBN 978-1604336979
23 EUR



Boek: Whisky – Tristan Stephenson

Media Posted on 19/07/2018 07:58

De titel van het boek vind ik wat spijtig, want hierdoor
kan het zich niet onderscheiden van heel wat andere whiskyboeken op de plank en
dat zou toch moeten. Want dit boek – dat oorspronkelijk verscheen onder de
Engelstalige titel The Curious Bartender
– An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies
– is een uitzonderlijk
goed werk.

Tristan Stephenson gaat namelijk in het eerste deel van het
boek erg ver in het achterhalen van de geschiedenis van het levenswater, van de
Chinese distillatiepioneers en de dubieuze medicinale aqua vitae van de
middeleeuwen tot de drank die we vandaag de dag zo omarmen. Uiteraard wordt ook
het productieproces helemaal uit de doeken gedaan, met veel aandacht voor de
verschillende graansoorten en gebruikte technieken.

In het tweede deel passeert Tristan bij een aantal
toonaangevende distilleerderijen (ook buiten Schotland) en geeft flink wat
feedback bij hun geschiedenis, geheimen van de whiskymakers en smaaksensaties.

Het is een erg omvattend werk geworden dat zeker voor
beginners, maar ook voor kenners, boeiende uren van leesplezier zal opleveren.

Aanrader!

Whisky
256 pagina’s, Nederlands
Hardback
Tristan Stephenson
Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN 9789044744958
45 EUR



Volgende »