Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Definitive Guide to Canadian Distilleries

Media Posted on zo, januari 31, 2021 16:39

De subtitel ‘The portable expert’ klonk me bekend in de oren. Inderdaad, het vorige boek van Davin de Kergommeaux (rechts op onderstaande foto) – Canadian Whisky – had identiek dezelfde. Kunnen we dit boek dan beschouwen al een update? Neen. Het is meer dan dat. Waar het eerst boek uitsluitend over whisky ging, gaat dit boek over ‘alle’ distilleerderijen, zo’n 200, die in Canada actief zijn ongeacht welke spirit ze stoken. Davin werkte hiervoor samen met Blair Phillips (links op de foto, uiteraard).

En zowel de oude reuzen als innovatieve, kleine spelers komen aan bod. In de laatste tien jaar is immers een heuse spirits movement aan de gang, van gin tot moonshine, van vodka tot likeuren. En deze gids brengt hen allemaal in beeld. Er is duidelijk veel werk in gestoken, want bij elke distilleerderij staat er flink wat info, kleurrijke foto’s van de producten, tasting notes en interviews. Bovendien – en dat is wel erg inventief – wordt er een route gesuggereerd die je kan volgen. Bij elke entry staat aangegeven welke andere stoker het dichtst in de buurt ligt (wat soms nog steeds mijlenver uit elkaar is, maar het blijft natuurlijk Canada).

Wie graag verder kijkt dan whisky alleen en geboeid is door verhalen van gepassioneerde stokers die, ondanks alle red tape, er toch in slagen om interessante dranken op de markt te brengen, is dit alvast een erg leuke aanvulling van de bibliotheek.

Definitive Guide to Canadian Distilleries
subtitel: the portable expert
Davin de Kergommeaux & Blair Phillips
Random House
Softcover
Engels
320 pagina’s
ISBN 10-0525610588
21 EURBoek: Whisky : histoire, fabrication et dégustation

Media Posted on zo, januari 31, 2021 06:39

Lezen over whisky en ondertussen je Frans bijschaven… Je moet het maar doen. Alle gekheid op een stokje: ik kreeg dit whiskyboek cadeau van een vriend en voegde het met plezier toe aan mijn bibliotheek. Geconfigureerd als ik ben, kan ik geen letter ongelezen laten, maar ik beken: het was vaak worstelen.

Het boek verscheen op de markt in 2013 en dat merk je. Het is al een beetje gedateerd. Het gaat immers razendsnel in de whiskywereld. Bovendien is het een betrekkelijk ‘basis’-boek, het mag gezegd, waarvan ik er al tientallen gelezen – én eentje zelf geschreven – heb.

In dit geval fungeerde het dus eerder als goeie oefening om een aantal Franse termen onder de knie te krijgen, maar meer ook niet.  Mooie prentjes, dat wel. Sorry, flauwe grap.

Enkel in huis te halen als je je Franse whisky-woordenschat wil bijschaven dus.

Whisky: histoire, fabrication et dégustation
Orjan Westerlund
Ullmann
Hardcover
Frans
160 pagina’s
ISBN 978-3848004546
20 EURBoek: Het Whisky Boek

Media Posted on wo, januari 20, 2021 06:13

De ondertitel van dit leuke boek van Fernand Daquin luidt: ‘Alles wat je nog niet wist over The Water of Life’. Da’s flink tongue in cheek en dat merk je meteen als je begint te lezen. In onnavolgbare stijl geeft de 80-jarige Keeper of the Quaich in 111 kleine hoofdstukjes een aantal leuke weetjes mee.

Geloof me, zelfs de doorgewinterde whiskyliefhebber leert hier nog iets van. Fernand schrijft niet zozeer over het product of het proces zelf, maar wel over al wat daarrond gebeurt. En je gaat het ook onthouden, want Fernand doet het op een manier die je aan het lachen brengt.

Het enige puntje van kritiek, als ik mag, is het feit dat twee distilleerderijen foutief genoemd worden. Zo vergist Fernand zich in Bakery Hill uit Australië. Hij maakt er Bakerly Hill van (dus met een ‘r’ te veel). Dezelfde vergissing gebeurt enkele hoofdstukken verderop met Maker’s Mark. Ook daar sluipt er een ‘r’ te veel in en wordt het Marker’s Mark. Maar goed, dat is gauw vergeven.

Ik heb echt genoten van dit boekje en vind het een aanrader. Leuk geschreven, handig formaat, vriendelijk geprijsd.

Het Whisky Boek
subtitel: Alles wat je nog niet wist over The Water of Life
Fernand Daquin
Lannoo
Hardcover
384 pagina’s
ISBN 9789401469036
20 EURBoek: Whisky Wars

Media Posted on ma, november 23, 2020 16:40

Zoals de titel van het boek doet vermoeden gaat een deel over de illegale stook en het smokkelen van whisky in het Schotland van de 19e Eeuw. Terwijl dichters als Robert Burns ons een romantisch beeld schetsen van de Highlands en Islands uit die tijd, levert Malcolm Archibald met dit boek een historisch document af dat een heel ander Schotland laat zien, waar het leven niet alleen moeilijk, soms ondenkbaar was, maar bovendien – letterlijk – levensgevaarlijk.

Maar het overgrote deel gaat over alle ander types van misdaad zoals opstanden, diefstal, aanranding en moord. Onderbouwd met historische feiten laat de schrijver ons kennismaken met de crofters voor en na de beruchte Clearances en de oprichting van de Highland Police, hoe het rechtssysteem in de verschillende delen van Schotland werkte (erg verschillend en soms bijna willekeurig!) en hoe het sociale leven er in het algemeen uitzag. En aan het eind van het boek heb je bijgevolg een veel beter inzicht van hoe Schotland er in die tijd moet uitgezien hebben.

Het boek is interessant voor liefhebbers van de Schotse geschiedenis, zeker. Het laat er geen twijfel over bestaan dat de Schotse Highlands en Islands in de Victoriaanse tijd een donkere uithoek vormden waar de wet van de sterkste nog vaak gold en misdaad erg vaak voorkwam, klein en groot.

Geen echt ‘whisky boek’ per sé, maar een interessant tussendoortje, wat mij betreft.

Whisky Wars
subtitel: Riots and Murder in the 19th-Century Highlands and Islands
Malcolm Archibald
Black & White Publishing
Engels
Softcover
ISBN 978 1 78530 239 8
12.95 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze link.Boek: A Long Stride

Media Posted on ma, november 23, 2020 07:01

Dr. Nick Morgan schreef een kroniek van ’s werelds Number 1 Scotch Whisky: Johnnie Walker. Hij is daarvoor natuurlijk ideaal geplaatst. Hij is immers Global Head of Whisky Outreach bij Diageo, maar daarnaast is hij historicus en oprichter van de archieven die bij Diageo werden opgezet nabij Stirling. Hij zat dus aan de bron, zeg maar. Sterker nog, de bronnen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Maar toch heeft Dr. Morgan drie jaar lang gewerkt aan deze geschiedenis en komt ze precies op tijd op de markt, want Johnnie Walker viert immers in 2020 zijn 200-jarige bestaan.

Het is een boeiend boek geworden voor de liefhebbers van het merk, me dunkt (ik reken mezelf daar bij), maar wel redelijk ‘droog’ in vele gevallen omdat Dr Morgan zijn tekst doorspekt heeft met heel wat historisch cijfermateriaal en flink wat voetnoten. Afgezien daarvan is het wel een onontbeerlijke tekst voor wie een niet-aflaatbare interesse heeft in de geschiedenis van blended whisky, alsook single malt in het kielzog hiervan. Het feit dat Dr Morgan ook beschikte over correspondentie van de Walkers geeft een inzicht in het belang dat de eigenaars stelden in consistente kwaliteit van hun whisky en hoe ze die doorheen de decennia – ondanks oorlogen, drooglegging en depressies – bleven volhouden.

Sterker nog, als je je ooit afvroeg hoe de wet er gekomen is om whisky 3 jaar te laten rijpen of waar het idee vandaan kwam om op minimaal 40% te bottelen (en hoe Johnnie Walker hiertegen gekant was!) en welke andere historische invloed de eigenaars van het merk gehad hebben, dan heb je aan dit boek een vette kluif. Ik stak alvast heel veel nieuwe dingen op.

Ook prettig is de geschiedenis – vooral het idee erachter – van de advertenties en reclamecampagnes die Johnnie Walker wereldwijd gevoerd heeft – toen en nu. Maar ik had dan toch ook wel graag wat meer afbeeldingen hiervan gezien, maar die zijn eigenlijk – en dat is jammer – maar met mondjesmaat in het boek te vinden. De kwaliteit en het formaat van het papier is ook van die aard dat de gebruikte zwart-wit afbeeldingen wat aan de kleine kant zijn en bijgevolg niet altijd even duidelijk. Ik heb – letterlijk – een paar keer een vergrootglas moeten nemen.

Een zeer gewaardeerde toevoeging aan mijn steeds verder uitbreidende whisky bibliotheek. Aanrader.

A Long Stride
Dr Nicholas Morgan
Canongate
Engels
Hardcover
ISBN 978 1838 852078
18 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze linkMalt Whisky Yearbook 2021

Media Posted on za, oktober 17, 2020 16:47

Het belangrijkste whiskyboek van het jaar is weer verschenen: Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. De editie van 2021 ligt momenteel in de winkelrekken. En zoals steeds staat het tjokvol met artikels van gerenommeerde schrijvers als Charles MacLean, Joel Harrison, Ian Wisniewski, Neil Ridley, Gavin D Smith en Jonny McCormick.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar interviews met zogenaamde Whisky Icons, zoals daar zijn: Ian McMillan, Allan Winchester, Colin Ross, Frank McHardy, Jim McEwan, Michael Urquhart en Dennis Malcolm.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

  • The Sweet Story of Malting
  • The Whisky Brain
  • They Don’t Make em Like They Used To Do… Or Do They?
  • Ten Malts That Broke the Mould
  • The American Revolution

Het zijn stuk voor stuk informatieve en goed geschreven artikels.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek hoort echt in elke whisky-liefhebbers’ boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Een échte whisky bijbel! En dat alles voor niet eens 25 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2021
298 pagina’s, Engels
Ingvar Ronde
MagDig Media Ltd
ISBN 978-0-9576553-7-9
www.maltwhiskyyearbook.comBoek: Malt Whisky Wetenswaardigheden

Media Posted on vr, september 25, 2020 06:25

Jouke Karper is een Nederlandse liefhebber van het gouden levenswater en is al erg vaak afgereisd naar Schotland. Daarnaast verzamelt hij miniatuurflesjes whisky en organiseert hij zelf reizen naar het Beloofde Land, zoals te lezen staat op https://www.whiskyreis.com/. En in 2017 besloot hij een boek te wijden aan zijn passie. Het kreeg de titel ‘Malt Whisky Wetenswaardigheden’.

Het boek beschrijft de ingrediënten, het distilleerproces, besteedt veel aandacht aan de types vaten en gerst, de verschillende whiskyregio’s, het bottelen en proeven van whisky en offreert een beknopte beschrijving van de operationele distilleerderijen.

Het is niet louter een technisch boek geworden en daarin schuilt juist het charmante van dit werk (mijn exemplaar is overigens de compleet herziene uitgave uit 2018, in hardcover). Jouke vertelt het vanuit een persoonlijk perspectief en vult dit aan met een groot aantal unieke foto’s, mooie afbeeldingen en overzichtelijke landkaartjes.

Dit maakt dat het prettig leest en dat je de luttele zetduiveltjes en typfoutjes met plezier vergeeft. Hoewel het voor de gevorderde whiskyliefhebber weinig nieuws biedt, is het wel een interessant en erg vriendelijk geprijsd boek (cadeautip!) voor zij die net aan hun vloeibare ontdekkingsreis beginnen.

En als verzamelaar van whiskyboeken kon deze uiteraard niet in de bibliotheek ontbreken.

Malt Whisky Wetenswaardigheden
Jouke Karper
Hardcover
Nederlands, 160 pagina’s
EAN 9789402164664
19.95 EUR
te bestellen via bovenvermelde websiteBOEK: Whisky & Jazz

Media Posted on za, januari 18, 2020 06:51

Hans Offringa is in onze contreien geen onbekende, natuurlijk. Hij heeft al menig whiskyboek op zijn palmares staan en schrijft ook voor heel wat magazines. Samen met zijn vrouw Becky vormt hij het duo The Whisky Couple.

Hans is bovendien Keeper of the Quaich, de hoogte onderscheiding die de whiskyindustrie uitreikt aan mensen die zich verdienstelijk maken in het promoten van de gouden nectar. Dik verdiend, uiteraard.

Whisky & Jazz

Ik kreeg het boek Whisky & Jazz als verjaardagsgeschenk. Vrouwlief weet maar al te goed dat ik mijn whiskybibliotheek (en dan bedoel ik dus niet de vloeibare variant) graag uitbreidt en dit was een welkome aanvulling, ondanks het feit dat het boek wel een beetje gedateerd is. Het verscheen immers al in 2009. Hierdoor is de informatie over de distilleerderijen niet meer helemaal up to date, maar dat stoort in dit geval niet bepaald.

Immers, het gaat hier om een specifieke link tussen jazzmuziek in al zijn facetten en whisky. Nu ben ik zelf geen jazzliefhebber, maar ik kon het boek toch erg smaken. Ik leerde kennis maken met Charlie Parker, Miles Davis, Stan Gets en anderen, wat me inspireerde om even langs de bib te lopen om een cd of twee te lenen. Maar nog steeds vond ik het moeilijk, hoor (het luisteren naar de muziek, bedoel ik dan, de whisky ging vlotjes binnen). Maar wie liefhebbers is van jazz en van een goed glas ‘King o’ Drinks’ houdt, zal dit boek zeker weten te appreciëren.

Mijn blend

Tien blends worden door Hans Offringa aangeboden, bijvoorbeeld Dexter Gordon & Lagavulin 16 Year Old of Chet Baker met Bunnahabhain 12 Year Old. Ik voeg daar graag mijn eigen blend aan toe. Doe mij maar Rose Rouge van St Germain (uit hun album Tourist uit 2000) met een glas Auchentoshan Sauvingon Blanc Finish.

Enjoy!

Whisky & Jazz
Hardcover, 207 pagina’s
Hans Offringa – 2009
Spectrum Uitgeverij
EAN 9789047505549

Hier nog te krijgen met een mooie korting.Malt Whisky Yearbook 2020

Media Posted on do, oktober 17, 2019 07:00

Rond deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken naar Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. Opnieuw steekt het boek tjokvol interessante artikels van top notch whiskyschrijvers als Gavin D Smith, Jonny McCormick, Ian Winiewski, Neil Ridly, Charles MacLean en Joel Harrison.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar interview met zogenaamde Pioneers of Whisky, allemaal whiskymakers die aan het begin van hun avontuur staan. Zo kan je onder andere kennismaken met Annabel Thomas van Ncnéan, Desiree Whitaker van Cardrona, David Vitale van Starward en David Zibell van Golani.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

  • Foreign Ownership of Sctoch Whisky
  • The Feast From the Yeast
  • Supermarket Sweep
  • Whisky Regions – are they still relevant
  • Innovations Within Boundaries

Het zijn stuk voor stuk informatieve en goed geschreven artikels.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky-liefhebbers boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. Een échte whisky bijbel! En dat alles voor niet eens 20 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2020
298 pagina’s, Engels
Ingvar Ronde
MagDig Media Ltd
ISBN 978-0-9576553-6-2
www.maltwhiskyyearbook.comBoek: The Distilleries of Campbeltown

Media Posted on wo, januari 09, 2019 07:22

David Stirk kennen we vooral als
onafhankelijk bottelaar van de Creative Whisky Company, dat
hij in 2005 oprichtte. Daarvoor was hij werkzaam als tasting coordinator en journalist voor het prestigieuze Whisky
Magazine en ook een tijdlang Brand Ambassador voor Cadenhead (die hun
hoofdkwartier in Campbeltown hebben).

Met The
Distilleries of Campbeltown – The Rise and Fall of the Whisky Capital of the
World
– is hij niet aan zijn proefstuk toe. Hij
schreef eerder al The Malt Whisky Guide.

Maar deze Distilleries – uit 2005, maar nog steeds in druk, want mijn exemplaar
dateert van 2017 – is fel bekritiseerd. En hoewel ik het begrijp (zie verder)
is het toch ook een stuk onterecht.

Laten we beginnen met het goede
nieuws. Het boek geeft een historische kijk op de verschillende
distilleerderijen die Campbeltown rijk is geweest. Dat waren er in 1835 zelfs
29! We kennen allemaal Springbank, Glen Scotia en Glengyle, maar wie van ons
had al gehoord van Kinloch, Caledonian, Dalaruan, Lochead, Longrown,
Meadowburn, Burnside, Kintyre, Rieclachan, Union, Argyll, Glenramskill,
Highland, Albyn, enzovoorts?

Na flink wat opzoekwerk in
nationale archieven onthult David wie de movers
& shakers
waren in die tijd, die van Campbeltown het epicenter van de
Schotse whisky maakten en hoe de val tot stand kwam. En dat had niets met de kwaliteit
van de whisky te maken, zoals wel eens wordt beweerd. Historische documenten en
een aantal afbeeldingen maken het boek compleet.

Maar daar ligt meteen ook het
probleem van dit boek – en wellicht de reden van kritiek die velen al hebben
geuit over de inhoud. Meer dan de helft van het boek is een copy/paste van die
historische documenten en brieven (die niet zo makkelijk lezen in hun oud en
erg formeel Engels). Niet minder dan 30 bladzijden zijn gewoon een weergave van
Alfred Barnard’s bekende werk en wordt door velen ervaren als bladvulling. En
dus ‘schreef’ David niet zo heel veel, maar verzamelde de info en gaf deze
weer.

Desalniettemin vind ik het een
nuttig boek voor wie de geschiedenis van Campbeltown wil ontdekken.

The
Distilleries of Campbeltown
220 pagina’s, English
Paperback
David Stirk
Uitgeverij Angel’s Share
ISBN 9781903238844
20 EURBoek: The Whiskeys of Ireland

Media Posted on vr, januari 04, 2019 17:37

Peter Mulryan – die ondertussen
zelf directeur is in de Blackwater Distillery in Waterford, maar daarnaast ook
nog actief blijft als producer voor RTE Television – brengt met dit boek een
onmisbaar, maar erg makkelijk leesbaar document over de geschiedenis van de
Ierse whiskeyindustrie.

Het verhaalt de
ontstaansgeschiedenis en groei van de Ierse whiskey, maar ook de val en… sinds
kort, de heropleving. Ooit was het land bezaait met distilleerderijen, maar
Prohibition, de handelsoorlog met Engeland en een mislukte aardappeloogst
gooiden roet in het eten.

Vandaag de dag is de Ierse
industrie alvast aan een opmars bezig. In de laatste hoofdstukken wordt
duidelijk dat, dankzij het wereldwijde succes van Jameson én de moed van de
ondertussen legendarisch John Teeling, Ierse whiskey zijn plek op de
wereldmarkt met rassche schreden aan het terugverdienen is.

Vlot geschreven met een flinke dosis
humor, mooi geïllustreerd en een aanrader voor iedereen die van whiskey houdt.

The Whiskeys
of Ireland
188 pagina’s, English
Hardback
Peter Mulryan
Uitgeverij O’Brien Press
ISBN 978-1847177810
20 EURBoek: Whisky Dream – Waking a Giant

Media Posted on di, december 11, 2018 07:20

Dit boek uit 2008 vertelt
het uitzonderlijke verhaal van voormalig wijnhandelaar Mark Reynier en diens
zakenpartner Simon Coughlin, Master Distiller Jim McEwan en marketing guru
Andrew Gray over de perikelen waarmee ze geconfronteerd werden om de
Bruichladdich distilleerderijen op Islay te heropenen, alsook hun plannen om
Port Charlotte na bijna een eeuw uit zijn as te doen herrijzen.

Het boek is natuurlijk
gedateerd, zoveel is duidelijk. Immers, Bruichladdich is ondertussen alweer
verkocht (in juli 2012 nam Rémy Cointreau de boel over, dik tegen de zin van
Mark Reynier) en het plan om Port Charlotte opnieuw op te bouwen is nooit
uitgevoerd. Desalniettemin is het een erg amusant en onderhoudend boek en geeft
het flink wat behind-the-scenes info
over deze heren en mag je het gerust als een stukje whiskygeschiedenis
beschouwen.

Het boek bulkt van de
anekdotes, zowel grappig als schrijnend, waarin zowel de successen als de
tegenslagen uit de doeken worden gedaan. Wat heeft de CIA met Bruichladdich te
maken? Waar komt die gele duikboot vandaan? U komt dit – en nog veel meer – te
weten in deze vlot geschreven kroniek.

Nestel je in de zetel
met een goed glas Laddie en geniet van dit verhaal. En wie weet? Misschien
verschijnt over enkele jaren een nieuw boek over Mark Reynier en zijn nieuwe
Waterford Distillery in het zuiden van Ierland.

Whisky Dream – Waking a Giant
214 pagina’s, Engels
Paperback
Stuart Rivans
Uitgeverij Birlinn
ISBN 978-1-84158-681-6
15 EURBoek: The Way of Whisky: A Journey Around Japanese Whisky

Media Posted on za, augustus 25, 2018 09:52

Dave Broom schrijft al meer dan 20
jaar over whisky en spirits en wordt daar nog voor betaald ook. Wat een
droomjob. Maar hij is dan ook een volleerd verteller. Ik had al eens het
genoegen een tasting mee te maken die hij aan elkaar praatte en je hangt
probleemloos aan zijn lippen, ondanks het zware Glasgow accent.

Met The Way of Whisky is hij
absoluut niet aan zijn proefstuk toe, maar het is wel zijn eerste boek over
Japanse whisky… en wat voor één!

Het boek leest als een reisverhaal,
waarbij Dave niet alleen een rondreis maakt langs de belangrijkste
distilleerderijen, maar ook langs bars, restaurants, tempels en – vooral –
ambachtslui. Want het uitgangspunt van Dave was om na te gaan of er een link is
tussen de Japanse whisky en de Japanse cultuur van kaizen. En hoewel de auteur zichzelf een gaijin (vreemdeling, outsider) noemt (en dat natuurlijk ook is), is
het duidelijk dat hij een erg goed begrip heeft – en hartstochtelijke liefde
koestert voor – de Japanse cultuur en zijn mensen.

De distilleerderijen liggen soms op
erg afgelegen locaties, wat de auteur de kans geeft om ook de reis an sich
uitgebreid te bespreken en wat hij allemaal op de weg tegenkomt. Glasblazers,
edelsmeden, thee-ceremoniemeesters, shushi-chefs, boeddhistische monikken en ga
zo maar door. En het verveelt geen moment, integendeel. Ik heb door het lezen
van dit boek meer dan ooit zin om Japan te bezoeken en niet alleen voor de
whisky (Dearly Beloved, is de hint
duidelijk genoeg?).

Eens aangekomen op een
distilleerderij, geeft Dave de obligate korte historiek en zegt iets over het
productieproces, maar telkens met de insteek van ‘wat maakt Japanse whisky
Japans’. De interviews met de master blenders, master distillers of CEO’s zijn
dan ook erg interessant en geven een boeiende inkijk op het gedachtegoed van de
Japanse whiskymakers. Whisky-do is echt!

Die persoonlijke zoektocht naar een
dieper begrip van de filosofie, het vakmanschap, de drang naar het behoud van
tradities en toch verlangen naar innovatie, het klimaat, de seizoenen en de
cultuur – die essentieel blijken in de Japanse cultuur en bij uitbreiding voor
de productie van whisky – maken van dit boek een unieke leeservaring.

Laat ik ook zeker niet vergeten te
vertellen dat de foto’s, van de Japanse fotograaf Kohei Take, van een
verbluffende schoonheid zijn en dit boek naar een hoger niveau tillen. Niet de
standaard foto’s van distilleerderijen en flessen (ook, daar niet van), maar
vooral van de mensen en de natuur.

Het is het perfecte boek voor
liefhebbers van zowel Japanse whisky als de Japanse cultuur.

The
Way of Whisky
A Journey Around Japanese Whisky
256 pagina’s, English
Hardback
Dave Broom
Octopus Publishing Group
ISBN 978-1784721428
55 EURBoek: Whisky Rising

Media Posted on ma, augustus 13, 2018 07:15

Stefan Van Eycken – ja, hij is
landgenoot! – is de beheerder van de bekende website Nonjatta, uw beste (Engelstalige)
bron voor alles wat met Japanse whisky te maken heeft (hij nam de fakkel enkele
jaren geleden over van Chris Bunting). Het verbaasde mij dan ook niet toen hij
vorig jaar zijn boek Whisky Rising
aankondigde. Maar ik beken, toen ik de subtitel zag – The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan
– was ik toch wel wat sceptisch. Is dat niet wat te hard op de eigen borst
kloppen? Definitieve gids? Serieus?

Maar nu ik het boek uit heb (voor
de tweede keer overigens – u snapt straks waarom) moet ik bekennen: de titel is
absoluut niet overdreven!

Uiteraard begint Stefan met de
geschiedenis van de Japanse whisky. Maar het is verre van een droge
geschiedenisles. Doorspekt met flink wat gedetailleerde feiten en geweldige
humor loodst de auteur je langs Sinjiro Torii en Masataka Taketsuru en veel meer,
heerlijk opgesmukt met erg oude afbeeldingen van de mensen, de
distilleerderijen, de flessen en promotiemateriaal uit die vervlogen tijden. En
ik was er aangenaam verrast om een (groot!) aantal zaken op te steken die ik
nog niet wist. Vooral de verschillende belastingregimes die van toepassing
waren en de Japanners er toe noopten om ‘echte whisky’ te gaan maken (meer wil
ik er niet over verklappen) is ontluisterend.

Het grootste deel van het boek is
natuurlijk gewijd aan alle distilleerderijen en dat zijn er wel wat. Uiteraard
krijgen de grote spelers Yamazaki, Hakushu, Chita, Yoichi en Miyagikyo flink
wat aandacht, maar ze komen echt allemaal aan bod (dus ook Fuji Gotemba, Mars
Shinshu en Mars Tsunuki, White Oak, Chichibu Okayama, Nukada, Asaka, Saburomaru,
Akkeshi en Shizuoka – en uiteraard de vergane gloriën Karuizawa, Hanyu en de
minder bekende Shirakawa). De details zijn soms wat overdonderend, maar wel erg
overzichtelijk.

Het laatste deel van het boek geeft
je inzicht in de cultuur van whiskydrinken in Japan (erg interessant en vaak
amusant) met een geweldig overzicht van heel wat bars en (ondertussen)
iconische releases. Hij rond het geheel af met enkele tasting notes van
whisky’s die hij geproefd heeft en wij ook zeker zouden moeten proberen, maar
dat lijkt me ondertussen een bijzonder moeilijke opdracht geworden. Zijn notes
zijn the second best thing.

Ja! Dit is de definitieve gids over
Japanse whisky. Indrukwekkend, erg leesbaar, prachtig vormgegeven en mooi
geïllustreerd. Het doet me zelfs goesting krijgen om naar Japan te vliegen en
daar in zijn voetsporen te treden en enkele distilleerderijen en vooral bars
onveilig te gaan maken.

Ondertussen bij ons verkrijgbaar bij
zowel Standaard Boekhandel als Bol, dus waar wacht je nog op?

Whisky
Rising
The Definitive Guide to the Finest Whiskies and Distillers of Japan
400 pagina’s, English
Hardback
Stefan Van Eycken
Cider Mill Press
ISBN 978-1604336979
23 EURBoek: Whisky – Tristan Stephenson

Media Posted on do, juli 19, 2018 07:58

De titel van het boek vind ik wat spijtig, want hierdoor
kan het zich niet onderscheiden van heel wat andere whiskyboeken op de plank en
dat zou toch moeten. Want dit boek – dat oorspronkelijk verscheen onder de
Engelstalige titel The Curious Bartender
– An Odyssey of Malt, Bourbon & Rye Whiskies
– is een uitzonderlijk
goed werk.

Tristan Stephenson gaat namelijk in het eerste deel van het
boek erg ver in het achterhalen van de geschiedenis van het levenswater, van de
Chinese distillatiepioneers en de dubieuze medicinale aqua vitae van de
middeleeuwen tot de drank die we vandaag de dag zo omarmen. Uiteraard wordt ook
het productieproces helemaal uit de doeken gedaan, met veel aandacht voor de
verschillende graansoorten en gebruikte technieken.

In het tweede deel passeert Tristan bij een aantal
toonaangevende distilleerderijen (ook buiten Schotland) en geeft flink wat
feedback bij hun geschiedenis, geheimen van de whiskymakers en smaaksensaties.

Het is een erg omvattend werk geworden dat zeker voor
beginners, maar ook voor kenners, boeiende uren van leesplezier zal opleveren.

Aanrader!

Whisky
256 pagina’s, Nederlands
Hardback
Tristan Stephenson
Zuid-Nederlandse Uitgeverij
ISBN 9789044744958
45 EURBoek: Bourbon – The Rise, Fall, and Rebirth of an American Whiskey

Media Posted on ma, juli 02, 2018 06:08

Bourbon is een drank die
ingekapseld zit in de Amerikaanse cultuur en geschiedenis. Het is het vloeibare
symbool van de natie, zeg maar. Dit boek – van de hand van Fred Minnick, een
begenadigd spirits schrijver in de States – traceert de geschiedenis van deze
drank door de gehele Amerikaanse geschiedenis vanaf de 18e eeuw,
waarin Ierse, Schotse en Franse settlers voor het eerst hun alambieken
opstookten tot en met de boom die we het afgelopen decennium hebben gekend.

Uiteraard wordt er ook veel
aandacht geschonken aan de moeilijke jaren die de distilleerders hebben gekend
– met veel aandacht voor Prohibition en de illegale speakeasies en
gangsterbendes – en legt hij bloot waar de legende vandaan komt dat Elijah
Craig de ‘uitvinder’ van de drank zou zijn. Dankzij grondig onderzoek van een
bijzonder groot aantal bronnen legt hij uit hoe deze legende is ontstaan,
alsook wie dan eigenlijk wel die eer toekomt (nee, ik ga het hier niet
verklappen).

Het boek is bovendien ook mooi
vormgegeven met vele historische foto’s en advertenties uit vervlogen tijden en
een makkelijk leesbaar boek, ondanks de vele historische feiten die voor ons –
Europeanen – minder ‘behapbaar’ zijn. Maar wie zich wil verdiepen in de
herkomst van heel wat van de merken die we kennen en waar hun distillaat
uiteindelijk vandaan komt of kwam (Pappy Van Winkel is een mooi voorbeeld), zal
aan dit boek een kluif hebben.

De afsluitende paragraaf van dit
boek soms eigenlijk heel mooi op waar het allemaal om gaat. Daarom heb ik de
vrijheid genomen om hem hier integraal over te nemen:

In the end, bourbon is
the spirit that was American born, fought for attention, and largely stayed
true to its recipes and heritage. It died during Prohibition and came back to
life in 1934, and got punched in the kidneys in World War II only to land an
uppercut in 1964 with its congressional declaration; it was on life support in
the 1980s, but passion kept its heart ticking until one day in 2008, bourbon
was back. And it will grow as long as bourbon stays true to what It is. The
only thing that can stop a further rise of bourbon’s interests is the effort to
make bourbon something it is not. It cannot compete with vodka. It should not
become light whiskey or flavored whiskey. Bourbon is bourbon.
Sweet.
Precious.
Bourbon.

Aanrader
voor wie geboeid is in de geschiedenis van de nationale Amerikaanse drank.

Bourbon
The Rise, Fall, and Rebi
rth of an American Whiskey
240 pagina’s, Engels
Hardback
Fred Minnick
Uitgeverij Voyageur Press
ISBN 978-0-7603-5172-7
22 EURBoek: Wat je als whiskyliefhebber moet weten

Media Posted on vr, juni 08, 2018 06:50

Wat is whisky? Kan whisky overal in de wereld gemaakt
worden? Hoe lees je een whisky-etiket? Hoe lang rijpt whisky? Wat is het
verschil tussen bourbon en malt whisky? Deze en nog veel meer vragen worden in
dit leuke boek uit 2015 van de hand van de bekende Nederlandse whiskyauteur
Hans Offringa beantwoord.

Met 350 wetenswaardigheden geeft hij zeer complete en
nuttige informatie over whisky voor zowel de beginnende whiskydrinker als de
ervaren liefhebber. Van het productieproces en het proeven van whisky tot het
kopen van en beleggen in whisky. Bovendien bevat het een uitgebreid overzicht
van distilleerderijen, belangenverenigingen en whiskyorganisaties.

Ik kan me voorstellen dat het voor de doorgewinterde
whiskyliefhebber met kennis van zaken weinig nieuws zal opleveren, maar persoonlijk
vond ik het vooral een erg leuke manier om die weetjes nog eens allemaal op een
rijtje te zien. En het is een goed naslagwerk om snel info te vinden voor, ik
zeg zo maar wat, een whisky quiz.

Het boek is ook mooi vormgegeven en staat boordevol foto’s.
Ik ben ook wel tuk op die leuke whisky-quotes die om de zoveel pagina’s
tevoorschijn komen, zoals William Faulkner’s Civilisation begins with distillation, of Sir Robert Bruce
Lockhart’s There are two things a Highlander
likes nakes, and the other one is Malt Whisky
. Of het bekende Whisky is liquid sunshine van George
Bernard Shaw. Ziet u wel? U kende de spreuk wel, maar was vergeten van wie hij
afkomstig is.

Zet ‘m op de plank!

Wat je als
whiskyliefhebber moet weten
312 pagina’s, Nederlands
Paperback
Hans Offringa
Karakter Uitgevers
ISBN 978-90-452-1023-0
20 EURBoek: Collecting Scotch Whisky – an Illustrated Encyclopedia

Media Posted on wo, mei 09, 2018 06:48

Dit is ongetwijfeld het meest complete boek dat ooit
verschenen is over oude en zeldzame flessen. Meer dan 2.500 foto’s, zo goed als
900 pagina’s, 35 op 28cm groot en… meer dan 6 kilogram zwaar! Het is dan ook
niet het type boek dat je op je nachttafeltje legt en ’s avonds in bed nog even
ter hand neemt. Dit is een erg doorwrocht boek waar de auteur maar liefst vier
jaar aan heeft gewerkt.

Voor wie Emmanuel Dron niet kent, een kleine toelichting.
Deze Fransman werd geboren in Lille, werkte van 1996 tot 2010 voor La Maison du
Whisky en is mede-oprichter en eigenaar van de legendarische ‘Auld Alliance’
whiskybar in Singapore, waar hij ook woont met zijn lieftallige echtgenote
Hitomi Matsumoto. Hij is uitgegroeid tot een ware legende.

Ik had het geluk hem te ontmoeten op de Whisky Fair 2018 in
Limburg, Duitsland, omdat ik mijn exemplaar graag wilde laten signeren. Maar de
ontmoeting draaide anders uit dan ik had verwacht.

Emmanuel zag me aankomen met de doos van het boek (het 6kg
zware werk zelf had ik niet meegebracht) en sprong recht, wenkte zijn
echtgenote die aan de andere kant van de tafel stond en zei: ‘Hitomi, look here! This
is Mark Dermul, the Toshan Man who restored Luke Skywalker’s home!’
Ik stond aan de grond genageld. Deze
whiskylegende kende mij beter dan ik hem! Hij blijkt naast whiskykenner ook een
groot Star Wars fan te zijn. Erg grappig. En uiteraard was het een heel ander
gesprek dan ik had verwacht, maar het boek werd wel mooi gesigneerd en
gepersonaliseerd ‘to Mark, the Toshan Man’. Geweldige anekdote die het bladeren
in dit prachtige boek voor mij extra plezier oplevert.

In het boek wordt ook veel aandacht besteed aan het
probleem van ‘fakes’, namaakflessen die voor grof geld verhandeld worden.
Emmanuel geeft een heleboel tips om een valse fles te herkennen. Wat daarna
volgt is een erg uitgebreid hoofdstuk over het correct dateren van een fles.
Flescodes, takszegels, en andere indicatoren kunnen daarbij helpen.

Daarna volgen honderden pagina’s vol met flessen van
onafhankelijke bottelaars en officiële bottelingen, voorzien van excellente
kleurenfoto’s van de flessen, allemaal erg fraai vormgegeven.

Ik heb er enkele uren over gedaan om al deze pracht door te
nemen, maar ben er van overtuigd dat ik dit boek nog erg regelmatig ter hand
zal nemen, niet in het minst omdat het mijn job als expert voor Catawiki
aanzienlijk makkelijker zal maken. Onontbeerlijk voor elke verzamelaar van oude
en zeldzame flessen, maar niet goedkoop.

In België enkel verkrijgbaar via Bert Bruyneel (maar ik heb
begrepen dat hij al uitverkocht was voor dat de container in België was
aangekomen) en in Nederland via WhiskyPassion. Mocht je ook daar bot vangen,
kan je het boek momenteel nog wel krijgen bij The Whisky Exchange.

Collecting Scotch
Whisky – an Illustrated Encyclopedia – Volume I
https://www.collectingscotchwhisky.com
884 pagina’s, Engels
Hardback
Emmanuel Dron
Uitgeverij VNOM PTE Ltd, China
ISBN 978-981-11-5658-8
359 EURBoek: Whiskykenner word je zo

Media Posted on zo, april 08, 2018 07:38

Een straffe titel die meteen mijn aandacht trok toen ik
laatst in de bibliotheek stond. Meepakken, dacht ik. En in één ruk uitgelezen
op een barre zondagnamiddag. Omdat het zo goed is? Nee. Het leest gewoon heel
vlot en illustraties en infographics – die overigens erg mooi gestileerd zijn –
nemen echt wel veel plek in, waardoor het boek minder tekst bevat dan de 192
pagina’s doen vermoeden.

Het boek is een leuke, vlot geschreven beginnersgids die je
langs de geschiedenis en het productieproces van whisky loodst en je voorziet
van een groot aantal whiskyweetjes en flink wat achtergrondkennis. In
eenvoudige taal en uitgebreid geïllustreerd wordt ook de eventuele rol van
whisky in de keuken en in de cocktailbars beschreven.

Hoewel er geen proefnotities in staan, wordt wel flink wat
aandacht besteed aan het hoe-en-waarom van het proeven en welk glas je daar
best bij gebruikt. Hoe een barkastselectie samen te stellen was aan mij minder
besteed, maar ik snap de beweegredenen van de auteur wel.

Storend vond ik de enkele foutjes die toch wel opvielen. De
Excise Act dateert niet van 1923, maar van exact een eeuw eerder. Een slordige
typo. En de bekendste blend ter wereld is niet Johnny maar Johnnie Walker – da’s geen typo meer en
zou toch niet mogen. Maar afgezien daarvan een erg leuk, kleurrijk boek dat
zeker bij de beginnende liefhebber in de smaak zal vallen.

Oorspronkelijk in het
Frans verschenen in 2016 als ‘Le whisky c’est pas sorcier’ maar prima vertaald.

Whiskykenner wordt
je zo
192 pagina’s, Nederlands
Hardback
Mickaël Guidot
Good Cook BV
ISBN 978-94-6143-177-6
23 EURBoek: Whisky Almanak

Media Posted on zo, maart 11, 2018 09:52

Dit is al de vierde
editie van de Whisky Almanak, die werd samengesteld door Hans en Becky Offringa
– ook gekend als The Whisky Couple – die in 2016 verscheen.

Het boek – in
zakformaat – van 350 pagina’s zal voor de doorgewinterde drammer weinig nieuws
brengen, maar voor de beginnende whiskyliefhebber is dit toch best een
aanrader.

Hans en Becky beginnen
met het obligate stukje geschiedenis en productieproces, maar vanaf pagina 40
begint een heus register van whisky’s – van Aberfeldy tot Yellow Spot – met
beperkte tasting notes door Hans zelve, maar met enkele blanco regeltjes waar
je je eigen tasting notes kwijt kan. De laatste whisky note staat overigens op
pagina 313, dus dat zijn er aardig wat.

Hans en Becky nemen zelf
nog even het woord in hun eigen ‘hoekje’, alvorens een opsomming te geven van
de beter speciaalzaken en whiskyfestivals in zowel Nederland als België.

Daarna geeft Hans een
overzicht van de belangrijkste whiskyliteratuur, zowel magazines als boeken. Groot
is dan ook onze trots om ons eigen boek ‘Whisky voor Iedereen’ vermeld te zien.

Slechts 15 EUR voor dit
mooi vormgegeven boekje… Die zet ik graag in mijn steeds uitbreidende
bibliotheek van whiskyboeken.

Whisky Almanak
4e geheel
herziene editie
350 pagina’s, Nederlands
Hardback, gebonden
Hans & Becky Offringa
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-90-78668-32-9
15 EURVolgende »