De subtitel ‘The portable expert’ klonk me bekend in de oren. Inderdaad, het vorige boek van Davin de Kergommeaux (rechts op onderstaande foto) – Canadian Whisky – had identiek dezelfde. Kunnen we dit boek dan beschouwen al een update? Neen. Het is meer dan dat. Waar het eerst boek uitsluitend over whisky ging, gaat dit boek over ‘alle’ distilleerderijen, zo’n 200, die in Canada actief zijn ongeacht welke spirit ze stoken. Davin werkte hiervoor samen met Blair Phillips (links op de foto, uiteraard).

En zowel de oude reuzen als innovatieve, kleine spelers komen aan bod. In de laatste tien jaar is immers een heuse spirits movement aan de gang, van gin tot moonshine, van vodka tot likeuren. En deze gids brengt hen allemaal in beeld. Er is duidelijk veel werk in gestoken, want bij elke distilleerderij staat er flink wat info, kleurrijke foto’s van de producten, tasting notes en interviews. Bovendien – en dat is wel erg inventief – wordt er een route gesuggereerd die je kan volgen. Bij elke entry staat aangegeven welke andere stoker het dichtst in de buurt ligt (wat soms nog steeds mijlenver uit elkaar is, maar het blijft natuurlijk Canada).

Wie graag verder kijkt dan whisky alleen en geboeid is door verhalen van gepassioneerde stokers die, ondanks alle red tape, er toch in slagen om interessante dranken op de markt te brengen, is dit alvast een erg leuke aanvulling van de bibliotheek.

Definitive Guide to Canadian Distilleries
subtitel: the portable expert
Davin de Kergommeaux & Blair Phillips
Random House
Softcover
Engels
320 pagina’s
ISBN 10-0525610588
21 EUR