Ik
beken, ik was een beetje bevooroordeeld wat Canadese whisky betreft. Ik kende
weinig tot niets van de geschiedenis en wat ik al proefde vond ik maar
middelmatig. En dat is ook precies de reputatie die Canadese whisky in onze
contreien heeft.
Maar
in zijn onlangs gepubliceerde boek ‘Canadian Whisky, the portabel expert’, kon
Davin de Kergommeaux (een Malt Maniac, by the way) me dusdanig boeien en
enthousiasmeren, dat ik dat vooroordeel nu naast me heb neergelegd en de
Canadese whisky’s met nieuwe ogen bekijk.
Zijn
boek (weliswaar enkel in het Engels verkrijgbaar) is mooi opgedeeld in 5
onderdelen. Deel 1 behandeld de ingrediënten: graan, water en hout; terwijl
Deel 2 zich bezighoudt met de productieprocessen. In Deel 3 leert Davin u hoe
je van whisky moet genieten. Tot dusver niet veel nieuws onder de zon. Maar
Deel 4 bevat een flinke brok geschiedenis, zeer goed ge-researched, waardoor je
eindelijk ook te weten komt wie Hiram Walker juist was, om maar iets te noemen.
Deel
5, tenslotte, laat je kennis maken met de negen Canadese distilleerderijen:
Alberta, Black Velvet, Canadian Mist, Gimli, Glenora, Highwood, Hiram Walker
& Sons, Kittling Ridge en Valleyfield.
Het
boek is bovendien doorspekt met (weliswaar zeer korte) tasting notes van de
belangrijkste Canadese whisky’s.
Ik
ga er daar binnenkort eens een paar van aan de lippen zetten, zie!
Het
boek won onlangs nog een mooie prijs. Het werd uitgeroepen tot de winnaar van
de Gourmand World Wine Books Awards 2012 als Best Spirits Book for Canada.
Canadian Whisky
The Portable Expert
Davin de Kergommeaux
Engelstalig, 336 pag.
ISBN 978-0-7710-2743-7