Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Definitive Guide to Canadian Distilleries

Media Posted on 31/01/2021 16:39

De subtitel ‘The portable expert’ klonk me bekend in de oren. Inderdaad, het vorige boek van Davin de Kergommeaux (rechts op onderstaande foto) – Canadian Whisky – had identiek dezelfde. Kunnen we dit boek dan beschouwen al een update? Neen. Het is meer dan dat. Waar het eerst boek uitsluitend over whisky ging, gaat dit boek over ‘alle’ distilleerderijen, zo’n 200, die in Canada actief zijn ongeacht welke spirit ze stoken. Davin werkte hiervoor samen met Blair Phillips (links op de foto, uiteraard).

En zowel de oude reuzen als innovatieve, kleine spelers komen aan bod. In de laatste tien jaar is immers een heuse spirits movement aan de gang, van gin tot moonshine, van vodka tot likeuren. En deze gids brengt hen allemaal in beeld. Er is duidelijk veel werk in gestoken, want bij elke distilleerderij staat er flink wat info, kleurrijke foto’s van de producten, tasting notes en interviews. Bovendien – en dat is wel erg inventief – wordt er een route gesuggereerd die je kan volgen. Bij elke entry staat aangegeven welke andere stoker het dichtst in de buurt ligt (wat soms nog steeds mijlenver uit elkaar is, maar het blijft natuurlijk Canada).

Wie graag verder kijkt dan whisky alleen en geboeid is door verhalen van gepassioneerde stokers die, ondanks alle red tape, er toch in slagen om interessante dranken op de markt te brengen, is dit alvast een erg leuke aanvulling van de bibliotheek.

Definitive Guide to Canadian Distilleries
subtitel: the portable expert
Davin de Kergommeaux & Blair Phillips
Random House
Softcover
Engels
320 pagina’s
ISBN 10-0525610588
21 EURBoek: Whisky : histoire, fabrication et dégustation

Media Posted on 31/01/2021 06:39

Lezen over whisky en ondertussen je Frans bijschaven… Je moet het maar doen. Alle gekheid op een stokje: ik kreeg dit whiskyboek cadeau van een vriend en voegde het met plezier toe aan mijn bibliotheek. Geconfigureerd als ik ben, kan ik geen letter ongelezen laten, maar ik beken: het was vaak worstelen.

Het boek verscheen op de markt in 2013 en dat merk je. Het is al een beetje gedateerd. Het gaat immers razendsnel in de whiskywereld. Bovendien is het een betrekkelijk ‘basis’-boek, het mag gezegd, waarvan ik er al tientallen gelezen – én eentje zelf geschreven – heb.

In dit geval fungeerde het dus eerder als goeie oefening om een aantal Franse termen onder de knie te krijgen, maar meer ook niet.  Mooie prentjes, dat wel. Sorry, flauwe grap.

Enkel in huis te halen als je je Franse whisky-woordenschat wil bijschaven dus.

Whisky: histoire, fabrication et dégustation
Orjan Westerlund
Ullmann
Hardcover
Frans
160 pagina’s
ISBN 978-3848004546
20 EUR