Dit boek is een echte
eye-opener voor elke Vlaamse en
Nederlandse whiskyliefhebber. Want wie van ons had een idee dat er bijna 40
distilleerderijen actief zijn in de lage landen? Van de meeste had ik al wel
eens gehoord – dankzij artikels van dezelfde auteur in het magazine Whisky Etc.
– maar dankzij dit boek kon ik mij een veel beter beeld vormen van deze stokers
en hun producten, al of niet reeds op de markt. Nu, ze zijn lang niet allemaal
even professioneel bezig, zo blijkt, maar wel allemaal erg gepassioneerd. En
dat gevoel heeft Wieger met een erg vlotte pen goed weten te vangen.

Wieger slaagt er in
om het productieproces doorheen de pagina’s te strooien in beknopte paragrafen
in erg klare taal, zodat alle aandacht kan gaan naar de 10 Belgische en 18
Nederlandse distilleerderijen. Van elke besproken stoker wordt eerst de
geschiedenis in het kort uit de doeken gedaan, dan komt hun specifieke
productieproces en soorten spirit aan de beurt, om af te sluiten met een
proefnotitie. Voor die tasting notes
kon Wieger rekenen op de welwillende medewerking van een aantal bekende whiskyexperten,
zoals onze eigen Fernand Daquin, Chris Lauriers en de Nederlander Jan Beek.

Tussen de
hoofdstukken in worden ook nog enkele leuke receptjes met whisky voorgesteld
door onder andere Dennis Mulders, Guy Lippens en Bart Messiaen. Ze zijn
eenvoudig te bereiden en lekker, dus wat houd u nog tegen?

Ondanks enkele typo’s
(cask strenght moet natuurlijk cask
strength zijn en de Famous Grouce is eigenlijk de Famous Grouse – maar dat is snel vergeven!) is dit
een erg handzaam boek, vlot leesbaar, erg mooi vormgegeven en ruimschoots
voorzien van leuke foto’s.

Enkele grappige
details… Het boek werd voorgesteld bij Wagging Finger in Deventer. Deze
stokerij werd niet in het boek opgenomen, maar dat heeft natuurlijk alles te
maken met het feit dat Erik nog niet aan whisky stoken toe is. Maar tijdens die
première, op 14 juni 2017, kondigde Erik aan hier volgende herfst mee van start
te willen gaan. Wieger kan dus al aan een update beginnen. U herinnert zich dat
Wagging Finger de distilleerderij is waar wij – Manny en ik – onze eerste
Interludium Gin for MMM lieten stoken.

Daarnaast staat ook
stokerij Jan Mertens in het hoofdstuk ‘Nog op het vat’ (dus nog geen whisky op
de markt, maar al wel in het rijpingsmagazijn). We kijken reikhalzend uit naar
zijn eerste whisky, die Jonasberg zal gedoopt worden – want we hebben al een
paar keer mogen proeven van zijn whisky in wording. De reden waarom ik Jan
vermeld is het feit hij de stoker is die onze tweede batch Interludium Gin for
MMM stookte. Leuk is dat.

Tot slot kan ik niet
onder stoelen of banken steken dat ik erg aangenaam verrast was om mijn naam in
Wieger’s dankwoord te vinden (mijn bijdrage was nochtans eerder beperkt, meen
ik) en ons boek Whisky Voor Iedereen
in de lijst van geraadpleegde bronnen terug te vinden.

Bedankt en proficiat,
Wieger, voor dit belangrijke naslagwerk. Aanrader!

Whisky van de Lage Landen
191 pagina’s, Nederlands
Wieger Favier
Forte Uitgevers
ISBN 978-9462501416
25 EUR