Rond deze tijd van het jaar is het altijd uitkijken naar Ingvar Ronde’s Malt Whisky Yearbook. Opnieuw steekt het boek tjokvol interessante artikels van top notch whiskyschrijvers als Gavin Smith, Charles McLean, Neil Ridley, Dominic Roskrow et al.

Traditiegetrouw staat de informatie over alle operationele Schotse distilleerderijen en hun laatste releases, Japanse whisky en nieuwe, maar ook gesloten distilleerderijen, centraal. Ingvar werd dit jaar echter wel op snelheid genomen door een aantal distilleerderijen die opnieuw zullen openen: Rosebank, Port Ellen en Brora. Stof genoeg om dit in de volgende editie recht te zetten en uit te lichten.

Tussen de distilleerderijprofielen publiceerde Ingvar een historisch profiel van de grote whiskybedrijven à la Diageo, Edrington, Beam Suntory, Pernod-Ricard, William Grant et al.

De goed gestoffeerde artikels in deze editie zijn wederom erg boeiend:

Secrets of the Stillmakers – Gavin D Smith: een mooi profiel over de bekende alambiekproducent Forsyth’s uit Rothes en andere.

Guardians of the Whisky Galaxy – Neil Ridley: vormen de nieuwe – kleinere – spelers een bedreiging voor whisky als categorie of net niet? Doorspekt met Star Wars referenties, wat ik wel leuk vond.

The Rise of English Whisky – Dominic Roskrow: over de Engelse tegenhanger van het Schotse vloeibare goud, die tegen 2020 door niet minder dan 14 distilleerderijen zal worden geproduceerd.

Brand New Whisky – Jonny McCormic: hoe overleeft een nieuwe distilleerderij de eerste jaren en hoe omgaan met de prijszetting van je eerste release.

Scotch Whisky & The Law – Charles McLean: interessante historische blik over het ontstaan van de wetten die de whiskyindustrie van vandaag de dag haar gezicht hebben gegeven.

Sweet and Dry – Ian Wisniewski: hoe ontstaan die droge en zoete tonen in whisky, die zo belangrijk zijn voor onze beleving?

Het zijn stuk voor stuk leuke dingen om lezen en je steekt er heel wat van op.

Het tweede deel van het boek wordt gedomineerd door statistieken, distilleerderijen wereldwijd, onafhankelijke bottelaars en de op handen zijnde nieuwe releases.

Het jaarboek is sinds begin oktober beschikbaar bij verschillende Whiviesponsors en hoort in elke whisky-liefhebbers boekenkast te staan. Het is mijn ‘go to’ boek voor informatie tijdens het schrijven van notes en artikels en het enige boek dat constant op mijn bureau ligt. En dat alles voor niet eens 20 EUR!

(Thank you, Ingvar, for signing my copy!)

Malt Whisky Yearbook 2018

300 pagina’s, Engels

Ingvar Ronde

MagDig Media Ltd

ISBN 978-09576553-4-8

www.maltwhiskyyearbook.com