David Stirk is geen onbekende in de whiskywereld. Lange tijd werkte hij voor Cadenhead’s, pende in 2005 het boek ‘The Distilleries of Campbeltown’ (zie mijn review hier) en maakte nadien furore als onafhankelijk bottelaar met zijn Creative Whisky Company. Hij heeft dus best al wat watertjes doorzwommen. Nadat hij zijn eigen bedrijf CWC verkocht werd hij onafhankelijk consultant.

In het boek Independent Scotch brengt David (met wat hulp van de Nederlander Thijs Klaverstijn) een mooi overzicht van de feiten die geleid hebben tot de ondergang van de kleine(re) blenders uit de 1940s tot 1980s en de opkomst van de onafhankelijke bottelaars (het boek is ook doorspekt met interessante interviews met OB’s zoals Signatory, Gordon & Macphail, Good Spirits Company, …). Het boek gaat dieper in op de impact van de OB’s en de strijd die ze hebben gevoerd om hun plek te veroveren in de moderne whiskyindustrie en geeft op die manier een unieke inkijk in dit door velen enorm geliefd onderdeel ervan. In het laatste hoofdstuk onthuld David zijn visie (en die van collega’s) op de toekomst van de OB’s die er, zo blijkt, niet bepaald rooskleurig uitziet. Of hij gelijk heeft? De toekomst zal dit uitwijzen.

Om het boek te financieren lanceerde David een crowdfundingcampagne waarbij de mensen die bijdroegen niet alleen een gesigneerd exemplaar kregen van de eerste druk, maar bovendien een fles whisky in de befaamde (en beste grappige) Electric Coo Series. Het betrof een North British 26 Year Old 1996 op 50%. En ik vond die whisky erg lekker (je kan de review en Rambling elders op het blog terugvinden).

Tot slot nog meegeven dat ik de stijl waarmee David het boek geschreven heeft erg kon appreciëren: met een groot gevoel voor humor, vooral wanneer hij zijn eigen eerste stappen in de whiskywereld beschrijft. Ik moest een aantal keren hardop lachen.

Besluit:

Dit boek is meer dan de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van onafhankelijke bottelaars. Vlot geschreven met veel ‘insider knowledge’. Aanrader! Het boek is hier verkrijgbaar voor zo’n 30 EUR bij onze vrienden van Whiskyboeken.nl. En meer informatie over de fles North British kan je hier op Whiskybase terugvinden.

Independent Scotch
The History of Independent Bottlers
252 pagina’s, Engels
Hardback
David Stirk (en Thijs Klaverstijn)
Uitgeverij Conceptual Continuity
ISBN 978-1-399-94533-0
30 EUR