Ulf Buxrud is niet aan zijn proefstuk toe met dit boek. De Zweed schreef eerder al een boek over de Rare Malts van Diageo (in 2006) en een boek over Japanse whisky (in 2008). Nu verschijnt zijn derde boek, een 170-pagina tellend coffee table book (29 op 29 cm en een cm dik) over de bij verzamelaars van Japanse whisky erg bekende en tot legendarische status verheven reeks van malts die de naam Playing Card Series meegekregen heeft. Deze reeks van 54 (of 58 zo u wil, je moet het boek lezen om dat te weten, lijkt me, maar ik wil het hier liever niet verklappen) werd in november 2020 via Bonham’s geveild in Hong Kong voor maar liefst 1.5 miljoen dollar!

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (wat geen kunst was, aangezien pagina 22 tot 140, oftewel 70% van de inhoud, een overzicht is van de flessen), maar weet wel zeker dat ik er af en toe opnieuw in zal bladeren. Al was het maar om naar de mooie prentjes te kijken.

Maar het boek heeft ook enkele tekortkomingen. Daarom heb ik mijn review opgedeeld in ‘The Good, The Bad & The Ugly’.

The Good

De Playing Card Series spreekt tot de verbeelding. Sommigen onder ons hebben er zelfs misschien één of meerdere van geproefd. Hoe dan ook, het boek geeft een perfect overzicht van alle releases met prachtige foto’s van de flessen – allemaal uit Ulf’s persoonlijke verzameling – met de technische details en Ulf’s tasting notes, alsook de originele aanschafprijs bij release (wat de veilingopbrengst bijzonder duizelingwekkend maakt).

Maar eerst weidt Ulf nog een paar hoofdstukken aan de geschiedenis van Ichiro Akuto en zijn familie, het bedrijf Chichibu-Kikusui en de distilleerderijen Hanyu en Chichibu (I & II). Da’s best interessante lectuur, moet ik zeggen.

Dan volgt het hoofdstuk over de flessen met op elke pagina een erg mooie foto die je – mocht je zo geneigd zijn – zou kunnen uitknippen en inkaderen. Ulf doet zelfs die suggestie in het boek. Grappig detail: mijn collega bij Catawiki – Jeroen Koetsier – wordt vermeld met zijn fles van vat 9204 (hetzelfde als de Ten of Spade) die hij in 2006 bottelde voor Nederland. Het label met de ‘caber tossing girl’ is van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse. Kudos!

Tot slot is er nog een hoofdstuk gewijd aan wat trivia, vervalsingen, veilingen en – erg grappig – een hoofdstuk dat ‘Passing the time’ wordt genoemd, waarin Ulf zelf experimenteert met het mixen van de verschillende releases volgens de spelregels van poker. Zijn Royal Flush scoort hij zelf 93 punten en bestaat uit 1cl van elke van deze releases: Ace of Spade, King of Spade, Queen of Spade, Jack of Spade en Ten of Spade. Je moet het maar bedenken.

The Bad

Maar zoals gezegd heb ik ook enkele bedenkingen bij dit boek. De eerste is de titel die ik verkeerd gekozen vind. ‘Whisky – The Final Edition’ doet mij helemaal niet aan deze serie Japanse malts denken en zou de nietsvermoedende whiskylezer totaal op het verkeerde been kunnen zetten.

Beter ware wellicht geweest (althans in mijn opinie, maar wie ben ik?) ‘Whisky – The Playing Card Series’. Maar tot daar.

The Ugly

Erger vond ik het feit dat er een groot – te groot – aantal taalfouten in staat. Ik telde er zo’n 40, zowel typo’s als grammaticale fouten. Nu besef ik goed dat Ulf Zweed is en dus geen native speaker wat Engels betreft, maar als ik in het voorwoord alleen al 5 fouten tegen kom, gaan mijn nekharen overeind staan.

Je kan zeggen dat het de taak is van de uitgever om die fouten er uit te halen, maar ongeacht wie de verantwoordelijkheid hiervoor draagt, dit doet afbreuk aan het labour of love dat Ulf hier neergezet heeft. En dat vind ik erg jammer.

Besluit

Dat gezegd zijnde, het moge duidelijk wezen dat The Good duidelijk ruimschoots opweegt tegen The Bad en The Ugly, dus kan ik het boek zeer zeker warm aanbevelen voor whiskyliefhebbers die ook maar enige affiniteit hebben met Japanse whisky in het algemeen en deze legendarische reeks in het bijzonder.

Whisky – The Final Edition
Ulf Buxrud
Holm & Holm Books
Hardcover
Engels
162 pagina’s
ISBN 978-91-527-0952-8
35 EUR
Te koop via whiskyboeken.nl