Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Boek: Whisky – The Final Edition

Media Posted on 05/04/2022 16:24

Ulf Buxrud is niet aan zijn proefstuk toe met dit boek. De Zweed schreef eerder al een boek over de Rare Malts van Diageo (in 2006) en een boek over Japanse whisky (in 2008). Nu verschijnt zijn derde boek, een 170-pagina tellend coffee table book (29 op 29 cm en een cm dik) over de bij verzamelaars van Japanse whisky erg bekende en tot legendarische status verheven reeks van malts die de naam Playing Card Series meegekregen heeft. Deze reeks van 54 (of 58 zo u wil, je moet het boek lezen om dat te weten, lijkt me, maar ik wil het hier liever niet verklappen) werd in november 2020 via Bonham’s geveild in Hong Kong voor maar liefst 1.5 miljoen dollar!

Ik heb het boek in één ruk uitgelezen (wat geen kunst was, aangezien pagina 22 tot 140, oftewel 70% van de inhoud, een overzicht is van de flessen), maar weet wel zeker dat ik er af en toe opnieuw in zal bladeren. Al was het maar om naar de mooie prentjes te kijken.

Maar het boek heeft ook enkele tekortkomingen. Daarom heb ik mijn review opgedeeld in ‘The Good, The Bad & The Ugly’.

The Good

De Playing Card Series spreekt tot de verbeelding. Sommigen onder ons hebben er zelfs misschien één of meerdere van geproefd. Hoe dan ook, het boek geeft een perfect overzicht van alle releases met prachtige foto’s van de flessen – allemaal uit Ulf’s persoonlijke verzameling – met de technische details en Ulf’s tasting notes, alsook de originele aanschafprijs bij release (wat de veilingopbrengst bijzonder duizelingwekkend maakt).

Maar eerst weidt Ulf nog een paar hoofdstukken aan de geschiedenis van Ichiro Akuto en zijn familie, het bedrijf Chichibu-Kikusui en de distilleerderijen Hanyu en Chichibu (I & II). Da’s best interessante lectuur, moet ik zeggen.

Dan volgt het hoofdstuk over de flessen met op elke pagina een erg mooie foto die je – mocht je zo geneigd zijn – zou kunnen uitknippen en inkaderen. Ulf doet zelfs die suggestie in het boek. Grappig detail: mijn collega bij Catawiki – Jeroen Koetsier – wordt vermeld met zijn fles van vat 9204 (hetzelfde als de Ten of Spade) die hij in 2006 bottelde voor Nederland. Het label met de ‘caber tossing girl’ is van de hand van de Nederlandse kunstenaar Hans Dillesse. Kudos!

Tot slot is er nog een hoofdstuk gewijd aan wat trivia, vervalsingen, veilingen en – erg grappig – een hoofdstuk dat ‘Passing the time’ wordt genoemd, waarin Ulf zelf experimenteert met het mixen van de verschillende releases volgens de spelregels van poker. Zijn Royal Flush scoort hij zelf 93 punten en bestaat uit 1cl van elke van deze releases: Ace of Spade, King of Spade, Queen of Spade, Jack of Spade en Ten of Spade. Je moet het maar bedenken.

The Bad

Maar zoals gezegd heb ik ook enkele bedenkingen bij dit boek. De eerste is de titel die ik verkeerd gekozen vind. ‘Whisky – The Final Edition’ doet mij helemaal niet aan deze serie Japanse malts denken en zou de nietsvermoedende whiskylezer totaal op het verkeerde been kunnen zetten.

Beter ware wellicht geweest (althans in mijn opinie, maar wie ben ik?) ‘Whisky – The Playing Card Series’. Maar tot daar.

The Ugly

Erger vond ik het feit dat er een groot – te groot – aantal taalfouten in staat. Ik telde er zo’n 40, zowel typo’s als grammaticale fouten. Nu besef ik goed dat Ulf Zweed is en dus geen native speaker wat Engels betreft, maar als ik in het voorwoord alleen al 5 fouten tegen kom, gaan mijn nekharen overeind staan.

Je kan zeggen dat het de taak is van de uitgever om die fouten er uit te halen, maar ongeacht wie de verantwoordelijkheid hiervoor draagt, dit doet afbreuk aan het labour of love dat Ulf hier neergezet heeft. En dat vind ik erg jammer.

Besluit

Dat gezegd zijnde, het moge duidelijk wezen dat The Good duidelijk ruimschoots opweegt tegen The Bad en The Ugly, dus kan ik het boek zeer zeker warm aanbevelen voor whiskyliefhebbers die ook maar enige affiniteit hebben met Japanse whisky in het algemeen en deze legendarische reeks in het bijzonder.

Whisky – The Final Edition
Ulf Buxrud
Holm & Holm Books
Hardcover
Engels
162 pagina’s
ISBN 978-91-527-0952-8
35 EUR
Te koop via whiskyboeken.nlRyggia 2019 Almost There Belgian Single Malt

Tasting Notes Posted on 05/04/2022 06:41

Distilleerderij: Brugse Whisky Company
Regio: België
Fles: Ryggia 2019 Almost There Belgian Single Malt, Homemade Casks, b. 2022, 500ml, 602 bts
Kleur: koper
ABV: 59.7%

Kalisse

Ik heb bij de Rogia en de vorige Ryggia al eens de loftrompet gestoken op Thibaut De Meyer en zijn Brugse Whisky Company. En tijdens één van mijn online masterclasses kwam zijn Experiment B zelfs als favoriet uit de bus. Ik was dan ook maar wat blij toen deze nieuwe ‘Almost There’ uitgebracht werd in afwachting van de echte eerste whisky van deze jonge ondernemer. Slechts 602 halve literflesjes werden afgevuld van deze spirit uit 2019 die nog net geen whisky mag heten. Hij rijpte op ‘homemade casks’, geen idee wat daar mee bedoeld wordt, maar het ziet er allemaal weer erg goed uit.

Aangenaam zoete neus op rood fruit, met name frambozen en aardbeien, aangevuld met sultanas en gekonfijte sinaasschillen. Hint van marsepein en een grote dosis cacao. Zelfs een tikkeltje snoeperig. En na wat ademen wordt het één en al kalisse. Nice!

Volmondig en krachtig! Het hout laat zich wederom gelden, maar is perfect in balans met het zoete fruit. Wederom allerhande rode bessen, bittere appelsien en een verloren gelopen abrikoos. Lekker kruidig tegelijkertijd op kruidnagel, nootmuskaat en zelfs een beetje oregano. En hoewel hij een beetje water kan verdragen, vind ik ‘m beter zonder.

De afdronk is lang, warm, kruidig, zoet… eigenlijk gewoon heerlijk.

Ik heb 11 september 2022, de maand waarin de eerst echte single malt whisky van Thibaut verschijnt – op de eerste editie van het Whisky Festival Kempenland, nota bene – met fluo aangeduid op mijn kalender.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).