Distilleerderij: Brugse Whisky Company
Regio: België
Fles: Ryggia 2019 Almost There Belgian Single Malt, Homemade Casks, b. 2022, 500ml, 602 bts
Kleur: koper
ABV: 59.7%

Kalisse

Ik heb bij de Rogia en de vorige Ryggia al eens de loftrompet gestoken op Thibaut De Meyer en zijn Brugse Whisky Company. En tijdens één van mijn online masterclasses kwam zijn Experiment B zelfs als favoriet uit de bus. Ik was dan ook maar wat blij toen deze nieuwe ‘Almost There’ uitgebracht werd in afwachting van de echte eerste whisky van deze jonge ondernemer. Slechts 602 halve literflesjes werden afgevuld van deze spirit uit 2019 die nog net geen whisky mag heten. Hij rijpte op ‘homemade casks’, geen idee wat daar mee bedoeld wordt, maar het ziet er allemaal weer erg goed uit.

Aangenaam zoete neus op rood fruit, met name frambozen en aardbeien, aangevuld met sultanas en gekonfijte sinaasschillen. Hint van marsepein en een grote dosis cacao. Zelfs een tikkeltje snoeperig. En na wat ademen wordt het één en al kalisse. Nice!

Volmondig en krachtig! Het hout laat zich wederom gelden, maar is perfect in balans met het zoete fruit. Wederom allerhande rode bessen, bittere appelsien en een verloren gelopen abrikoos. Lekker kruidig tegelijkertijd op kruidnagel, nootmuskaat en zelfs een beetje oregano. En hoewel hij een beetje water kan verdragen, vind ik ‘m beter zonder.

De afdronk is lang, warm, kruidig, zoet… eigenlijk gewoon heerlijk.

Ik heb 11 september 2022, de maand waarin de eerst echte single malt whisky van Thibaut verschijnt – op de eerste editie van het Whisky Festival Kempenland, nota bene – met fluo aangeduid op mijn kalender.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-03-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).