Dr. Nick Morgan schreef een kroniek van ’s werelds Number 1 Scotch Whisky: Johnnie Walker. Hij is daarvoor natuurlijk ideaal geplaatst. Hij is immers Global Head of Whisky Outreach bij Diageo, maar daarnaast is hij historicus en oprichter van de archieven die bij Diageo werden opgezet nabij Stirling. Hij zat dus aan de bron, zeg maar. Sterker nog, de bronnen vallen onder zijn verantwoordelijkheid. Maar toch heeft Dr. Morgan drie jaar lang gewerkt aan deze geschiedenis en komt ze precies op tijd op de markt, want Johnnie Walker viert immers in 2020 zijn 200-jarige bestaan.

Het is een boeiend boek geworden voor de liefhebbers van het merk, me dunkt (ik reken mezelf daar bij), maar wel redelijk ‘droog’ in vele gevallen omdat Dr Morgan zijn tekst doorspekt heeft met heel wat historisch cijfermateriaal en flink wat voetnoten. Afgezien daarvan is het wel een onontbeerlijke tekst voor wie een niet-aflaatbare interesse heeft in de geschiedenis van blended whisky, alsook single malt in het kielzog hiervan. Het feit dat Dr Morgan ook beschikte over correspondentie van de Walkers geeft een inzicht in het belang dat de eigenaars stelden in consistente kwaliteit van hun whisky en hoe ze die doorheen de decennia – ondanks oorlogen, drooglegging en depressies – bleven volhouden.

Sterker nog, als je je ooit afvroeg hoe de wet er gekomen is om whisky 3 jaar te laten rijpen of waar het idee vandaan kwam om op minimaal 40% te bottelen (en hoe Johnnie Walker hiertegen gekant was!) en welke andere historische invloed de eigenaars van het merk gehad hebben, dan heb je aan dit boek een vette kluif. Ik stak alvast heel veel nieuwe dingen op.

Ook prettig is de geschiedenis – vooral het idee erachter – van de advertenties en reclamecampagnes die Johnnie Walker wereldwijd gevoerd heeft – toen en nu. Maar ik had dan toch ook wel graag wat meer afbeeldingen hiervan gezien, maar die zijn eigenlijk – en dat is jammer – maar met mondjesmaat in het boek te vinden. De kwaliteit en het formaat van het papier is ook van die aard dat de gebruikte zwart-wit afbeeldingen wat aan de kleine kant zijn en bijgevolg niet altijd even duidelijk. Ik heb – letterlijk – een paar keer een vergrootglas moeten nemen.

Een zeer gewaardeerde toevoeging aan mijn steeds verder uitbreidende whisky bibliotheek. Aanrader.

A Long Stride
Dr Nicholas Morgan
Canongate
Engels
Hardcover
ISBN 978 1838 852078
18 EUR
Verkrijgbaar bij Whiskyboeken.nl via deze link